AsiaKC
Just mama
Moj synus dostal dobra ocene z tab.mnozenia,takze oplacaly sie moije nerwy,same dobre wiadomosci dzisiaj.Jak jechalismy autem to oni spierali sie na temat imienia.I ktory nauczy malego jezdzic na rowerze,a ktory bedzie go odbieral z przedszkola!Az mi sie milo zrobilo.
Ale fajnie Moi nie wiedzą jeszcze...
Czesc dziewczyny Robiłyście może te testy podwójne, tzn PAPP i BETA HCG, wiem ze są one refundoane dla kobiet po 35 roku życia, które kilka razy poroniły, lub w rodzinie były jakieś choroby genetyczne, czy wrodzone.Jak byłam z córką w ciąży to żaden lekarz nawet mi nie wspomniał o takim badaniu, a ten do którego teraz chodzę mówi że to podstawowe badanie i każda ciężarna powinna je zrobić, tylko szkoda że kosztuje 270 zł:-(
Beta hcg to zwykłe badanie, bada poziom gonadotropiny. To hormon - pojawia sie w chwli zapłodnienia a juz po kilku dniach jest wykrywalny w krwi i moczu - to jego obecność badają testy ciążowe. Test z krwi wykazuje również jego poziom, wtedy można precyzyjniej określić wiek ciaży, ważny jest też przyrost, dlatego w ciąży zagrożonej czy przy podejrzeniach ciąży obumarłej bada sie go co drugi dzień żeby sprawdzić przyrost...
Test pappa pozwala stwierdzić praedopodobieństwo wystąpienia wad genetycznych płodu. Kiedyś (jak byłam w pierszej ciąży) zalecano go kobietom po 40tce, potem obniżyli wiek do 38, teraz słyszałam że już po 35r.ż. Martuś - musisz sama zdecydować czy jes potrzebne to badanie. Ja np nie bede robić, bo niezależnie od wyniku nie zamierzam przerywać ciąży.