reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październik 2011

Moj synus dostal dobra ocene z tab.mnozenia,takze oplacaly sie moije nerwy,same dobre wiadomosci dzisiaj.Jak jechalismy autem to oni spierali sie na temat imienia.I ktory nauczy malego jezdzic na rowerze,a ktory bedzie go odbieral z przedszkola!Az mi sie milo zrobilo.

Ale fajnie :-D Moi nie wiedzą jeszcze...

Czesc dziewczyny :) Robiłyście może te testy podwójne, tzn PAPP i BETA HCG, wiem ze są one refundoane dla kobiet po 35 roku życia, które kilka razy poroniły, lub w rodzinie były jakieś choroby genetyczne, czy wrodzone.Jak byłam z córką w ciąży to żaden lekarz nawet mi nie wspomniał o takim badaniu, a ten do którego teraz chodzę mówi że to podstawowe badanie i każda ciężarna powinna je zrobić, tylko szkoda że kosztuje 270 zł:-(

Beta hcg to zwykłe badanie, bada poziom gonadotropiny. To hormon - pojawia sie w chwli zapłodnienia a juz po kilku dniach jest wykrywalny w krwi i moczu - to jego obecność badają testy ciążowe. Test z krwi wykazuje również jego poziom, wtedy można precyzyjniej określić wiek ciaży, ważny jest też przyrost, dlatego w ciąży zagrożonej czy przy podejrzeniach ciąży obumarłej bada sie go co drugi dzień żeby sprawdzić przyrost...
Test pappa pozwala stwierdzić praedopodobieństwo wystąpienia wad genetycznych płodu. Kiedyś (jak byłam w pierszej ciąży) zalecano go kobietom po 40tce, potem obniżyli wiek do 38, teraz słyszałam że już po 35r.ż. Martuś - musisz sama zdecydować czy jes potrzebne to badanie. Ja np nie bede robić, bo niezależnie od wyniku nie zamierzam przerywać ciąży.

reklama
Hej Dziewczynki,

A ja samotna teraz przez pare dni bede bo moj mężuś na szkolenie sobie pojechał i nie dość że plackiem leżenie to jeszcze samotnie :( a od paru dni coś sie uparło i ciągle z jednej strony mnie kłuje brzuch na wysokości jajnika no cholerciaaa:wściekła/y:

Test pappa pozwala stwierdzić praedopodobieństwo wystąpienia wad genetycznych płodu. Kiedyś (jak byłam w pierszej ciąży) zalecano go kobietom po 40tce, potem obniżyli wiek do 38, teraz słyszałam że już po 35r.ż. Martuś - musisz sama zdecydować czy jes potrzebne to badanie. Ja np nie bede robić, bo niezależnie od wyniku nie zamierzam przerywać ciąży.

Asiu,popieram Cie w 100%!!!!!!

Właśnie, a ciągle narzekają jacy to oni biedni są, jakie marne pensje zarabiają itd ale to co już prywatnie przyjmują to niekiedy ja muszę cały miesiąc pracować , co on ma w jeden dzień.
Teraz to i tak za pożno, bo to badanie robi się do 14 tyg, a ja już zaczęłam 14sty, tak mi wychodzi z usg.
Dziewczynki, przypomnijcie jak się wkleja suwaczek na stronę , bo zapomniałam.

a no to jak juz 14tc to juz wogole nie ma o czym pisac , bo na te USG genetyczne za pozno
bedzie dobrze :)

nalesniki odwrocily moja uwage , bo mialam napisac jeszcze , ze na glownej stronie mamus pazdzirnikowych jest regulamin a w nim rozniej podpowiedz jak robic suwaczek itd.

czekam na nalesniki ze szpinakiem i az sie zaslinilam !!!

przeciez Marta wyraznie napisala , ze teraz juz za pozno , bo je sie robi do 14tc , a ona juz w nim jest .. no chyba , ze ja czytac nie umiem :))
nie wiem czy chodzilo jej o USg ale wnioskuje ,ze tak skoro do 14 tc ... w zasadzie to bardziej do 13tc , ale to juz tez od lekarza duzo zalezy

hejka dziewczyny....ja już po szkole....uffff....co za ulga....ale łeb nadal boli....wrrrr.....to wszystko przez niskie ciśnienie....

a ja w pierwszej ciaży to w ogóle nie mialam w ym okresie robionego usg......nie wiem czemu,ale jakoś tak wyszlo....mialam w 8tc a potem w 16-17tc
byłam mało świadoma i dobrze mi z tym było

reklama
Do góry