reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2011

Moj synus dostal dobra ocene z tab.mnozenia,takze oplacaly sie moije nerwy,same dobre wiadomosci dzisiaj.Jak jechalismy autem to oni spierali sie na temat imienia.I ktory nauczy malego jezdzic na rowerze,a ktory bedzie go odbieral z przedszkola!Az mi sie milo zrobilo.

Ale fajnie :-D Moi nie wiedzą jeszcze...

Czesc dziewczyny :) Robiłyście może te testy podwójne, tzn PAPP i BETA HCG, wiem ze są one refundoane dla kobiet po 35 roku życia, które kilka razy poroniły, lub w rodzinie były jakieś choroby genetyczne, czy wrodzone.Jak byłam z córką w ciąży to żaden lekarz nawet mi nie wspomniał o takim badaniu, a ten do którego teraz chodzę mówi że to podstawowe badanie i każda ciężarna powinna je zrobić, tylko szkoda że kosztuje 270 zł:-(

Beta hcg to zwykłe badanie, bada poziom gonadotropiny. To hormon - pojawia sie w chwli zapłodnienia a juz po kilku dniach jest wykrywalny w krwi i moczu - to jego obecność badają testy ciążowe. Test z krwi wykazuje również jego poziom, wtedy można precyzyjniej określić wiek ciaży, ważny jest też przyrost, dlatego w ciąży zagrożonej czy przy podejrzeniach ciąży obumarłej bada sie go co drugi dzień żeby sprawdzić przyrost...
Test pappa pozwala stwierdzić praedopodobieństwo wystąpienia wad genetycznych płodu. Kiedyś (jak byłam w pierszej ciąży) zalecano go kobietom po 40tce, potem obniżyli wiek do 38, teraz słyszałam że już po 35r.ż. Martuś - musisz sama zdecydować czy jes potrzebne to badanie. Ja np nie bede robić, bo niezależnie od wyniku nie zamierzam przerywać ciąży.

reklama
Hej Dziewczynki,

A ja samotna teraz przez pare dni bede bo moj mężuś na szkolenie sobie pojechał i nie dość że plackiem leżenie to jeszcze samotnie :( a od paru dni coś sie uparło i ciągle z jednej strony mnie kłuje brzuch na wysokości jajnika no cholerciaaa:wściekła/y:

Test pappa pozwala stwierdzić praedopodobieństwo wystąpienia wad genetycznych płodu. Kiedyś (jak byłam w pierszej ciąży) zalecano go kobietom po 40tce, potem obniżyli wiek do 38, teraz słyszałam że już po 35r.ż. Martuś - musisz sama zdecydować czy jes potrzebne to badanie. Ja np nie bede robić, bo niezależnie od wyniku nie zamierzam przerywać ciąży.

Asiu,popieram Cie w 100%!!!!!!

Właśnie, a ciągle narzekają jacy to oni biedni są, jakie marne pensje zarabiają itd ale to co już prywatnie przyjmują to niekiedy ja muszę cały miesiąc pracować , co on ma w jeden dzień.
Teraz to i tak za pożno, bo to badanie robi się do 14 tyg, a ja już zaczęłam 14sty, tak mi wychodzi z usg.
Dziewczynki, przypomnijcie jak się wkleja suwaczek na stronę , bo zapomniałam.

a no to jak juz 14tc to juz wogole nie ma o czym pisac , bo na te USG genetyczne za pozno
bedzie dobrze :)

nalesniki odwrocily moja uwage , bo mialam napisac jeszcze , ze na glownej stronie mamus pazdzirnikowych jest regulamin a w nim rozniej podpowiedz jak robic suwaczek itd.

czekam na nalesniki ze szpinakiem i az sie zaslinilam !!!

przeciez Marta wyraznie napisala , ze teraz juz za pozno , bo je sie robi do 14tc , a ona juz w nim jest .. no chyba , ze ja czytac nie umiem :))
nie wiem czy chodzilo jej o USg ale wnioskuje ,ze tak skoro do 14 tc ... w zasadzie to bardziej do 13tc , ale to juz tez od lekarza duzo zalezy

hejka dziewczyny....ja już po szkole....uffff....co za ulga....ale łeb nadal boli....wrrrr.....to wszystko przez niskie ciśnienie....

a ja w pierwszej ciaży to w ogóle nie mialam w ym okresie robionego usg......nie wiem czemu,ale jakoś tak wyszlo....mialam w 8tc a potem w 16-17tc
byłam mało świadoma i dobrze mi z tym było

reklama
Do góry