reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2011

Ejjj nie rozumiem czemu Wy, podejrzewam, ze nie lekarki itp no chyba, ze tak to sorry negujecie opinie lekarzy...
Wszedzie gdzie nie czytam (ksiazki, publikacje) jest napisane, ze USG nie ma wplywu na ciaze i dziecko!! Co innego przez powloki brzuszne ktore moze grzac czasem, ale dopochwowe nie ma...

moja mama pracuje w srodowisku lekarzy w CZD w wawie , mamy pelno znajomych lekarzy w tym ginekologow , jeden z nich pisze ksiazki , publikacje na caly swiat jest rewalacyjnym ginem z ogromnym doswiadczeniem !! pomaga zajsc w ciaze , teraz leczy rowniez facetow z problemami z nasieniem
on rowniez jest zdania , ze USG robione we wczesnej ciazy moze zaszkodzic i to wlasnie to USG dopochwowe !!
poniewaz wiazki sa blizej ( logiczne co nie ?? ) fasolki , i przez to moze dojsc do uszkodzenia bardzo delikatnych jeszcze komorek , co moze prowadzic do wad lub uszkodzenia plodu i poronienia :( dlatego nie zaleca sie USG za czesto !!
zauwaz , ze na NFZ zalecane sa tylko 3 usg w ciazy , czyli tak jak zagranica
to lekarze prywatni ( nie wszyscy na szczescie ) robia usg na kazdej wizycie , maja z tego kase i im wisi to czy zrobia czy nie , kobieta placi i ma , normalne , po to w koncu chodzi sie prywatnie :)
kazda z nas ma swoj rozum i wie co robi
ale nie pisz , ze USG nie szkodzi , bo tego tak naprawde nawet lekarze nie wiedza na stowe , a lekarz ktory pisze , ze napewno nie to jak dla mnie nie jest dobry specjalista i tyle

asionek, beta wyszła 30,78 czyli niska, ale na 3-4 tydzień ciąży (robiona była tydz temu) to jest przecież norma. Tylko, że powiedziała, że taka beta nie musi oznaczać ciąży tylko coś innego i w sumie rozumiem, że chce mnie przygotować na inną ewentualność, ale miłym tonem tego nie powiedziała, potraktowała mnie raczej jak młodą, niedoświadczoną idiotkę, która nie wie co się dzieje z jej organizmem i od razu na ciążę zrzuca.
Na szczęście zaraz mój chłopak mnie pocieszył, że babka głupia, a jak zrobimy badania będzie wszystko wiadomo :p
Jeszcze wczoraj zrobiłam test z moczu, żeby wiedzieć, czy przypadkiem mi się beta nie cofnęła, ale wyszło pozytywnie, czyli coś MUSI być. Złego scenariusza już nie biorę pod uwagę.

najwazniejsze pozytywne nastawienie :) trzymam &&&&&&&&&&&&&&& za nastepna wizyte

reklama
ponko, bedzie dorze :-) pozostaje czekac, ale skoro test z moczu (podejrzewam,ze nie pierwszy) wyszedl pozytywny, wiec cos jest na rzeczy :-) moze po prostu bylo za wczesnie zeby beta wyszla wyzsza...zrobisz powtorke i sie wszystko okaze :-)

dziewczyny, ja mam kolezanke, ktora cala ciaze musiala przelezec,poniewaz ciaza byla zagrozona...ale udalo sie, donosila dziecko i urodzilo sie zdrowe....a gdyby lekarz nie stwierdzil zagrozenia, to prawdopodobnie nie miala szans na dziecko...nie mozna tylko prze brak opieki skazywac kobiet na brak dzieci...
bo ja nie mowie tu o udg co tydzien, tylko mowilam,ze w norwegii to mam skierowanie na 1. usg na maj dopiero...wg mnie troche to za pozno...poza tym tu przez cala ciaze nie ogladasz ginekologa...tylko polozna i lekarza ogolny ktory robi badanie krwi i tyle....nikt nie bada kobiet ginekologicznie....dla mnie to nie jest rewelacyjna opieka...
przyznaje ze w Polsce chodzilam prywatnie i mialam usg robione nie na kazdej wizycie, ale co jakies 2 miesiace mniej wiecej chyba...ale bylam spokojna,ze wszysyko dobrze z dzidzia....a tu nie mam tej pewnosci... polozna zalozyla mi karte ciazy nawet nie robiac testu z krwi, nic...po prostu na slowo mi uwierzyla ze jestem w ciazy....

Hej!Ja dzisiaj czuje sie NORMALNIE!!!!!!!!!nawet mam sile robic!to machnelam zaleglosci,trzeba wykorzystac bo jutro moze znowu sie bede zle czula.I zaraz ide na zabawe karnawalowa z moja banda.Ja robie specjalistyczne badania genetyczne ,dopleritd mimo tego ze lekarka nie zalecala,a i przy poprzednich ciazach nie odczuwalam takiej potrzeby.A teraz tak!Mam leki i chce sie ich pozbyc,a to jedyna mozliwosc.

asionek, beta wyszła 30,78 czyli niska, ale na 3-4 tydzień ciąży (robiona była tydz temu) to jest przecież norma.

ponko lepiej napisz ile dni po @ robilaś betę,to Ci powiem czy w normie!!!
madga_mr dlatego pisalam,że przy zdrowych ciążach,zaleca sie usg 3 razy max 4.
jeśli miałaś poronienie to inna brocha,bo wiadomo trzeba uważać,trzeba coś łykać itd.
przecież kobieta traci dziecko przez poronienie ktore może byc wywolanie wadami gentycznymi płodu albo zbyt niskim progesteronem - i tu np. problem tkwi w kobiecie- ja tego nie neguje,bo pewnie też bym brała w razie w.
ale musicie przyznać że u nas w Pl dzieczyny zdeka przesadzają.
tak jak Asionek pisałaś,niektore co 2 tyg latają na usg....:/ i kase wydają....

moja mama pracuje w srodowisku lekarzy w CZD w wawie , mamy pelno znajomych lekarzy w tym ginekologow , jeden z nich pisze ksiazki , publikacje na caly swiat jest rewalacyjnym ginem z ogromnym doswiadczeniem !! pomaga zajsc w ciaze , teraz leczy rowniez facetow z problemami z nasieniem
on rowniez jest zdania , ze USG robione we wczesnej ciazy moze zaszkodzic i to wlasnie to USG dopochwowe !!
poniewaz wiazki sa blizej ( logiczne co nie ?? ) fasolki , i przez to moze dojsc do uszkodzenia bardzo delikatnych jeszcze komorek , co moze prowadzic do wad lub uszkodzenia plodu i poronienia :( dlatego nie zaleca sie USG za czesto !!
zauwaz , ze na NFZ zalecane sa tylko 3 usg w ciazy , czyli tak jak zagranica
to lekarze prywatni ( nie wszyscy na szczescie ) robia usg na kazdej wizycie , maja z tego kase i im wisi to czy zrobia czy nie , kobieta placi i ma , normalne , po to w koncu chodzi sie prywatnie :)
kazda z nas ma swoj rozum i wie co robi
ale nie pisz , ze USG nie szkodzi , bo tego tak naprawde nawet lekarze nie wiedza na stowe , a lekarz ktory pisze , ze napewno nie to jak dla mnie nie jest dobry specjalista i tyle
POPIERAM :-):-):-):-):-)
przyznaje ze w Polsce chodzilam prywatnie i mialam usg robione nie na kazdej wizycie, ale co jakies 2 miesiace mniej wiecej chyba...ale bylam spokojna,ze wszysyko dobrze z dzidzia....a tu nie mam tej pewnosci... polozna zalozyla mi karte ciazy nawet nie robiac testu z krwi, nic...po prostu na slowo mi uwierzyla ze jestem w ciazy....
co 2 miechy - to zmienia postać rzeczy:tak:
ale faktycznie kulawo w tej Norwegii, bo jeśli chodzi o pozamaciczna to lipton,można sie tylko modlić by nie było.
powinno pierwsze usg w 8tc ---taka moja teoria:-D

Tez mam w rodzinie wielu lekarzy, wielu ginekologow, polozne i chodze do lekarzy jednych z najlepszych w miescie i jakos nie wszyscy maja takie zdanie. Skoro potrzeba USG to chyba wiedza i wykonuja. Bez potrzeby nie. A tak to teraz kazda zacznie sie bac, ze poroni bo tyle razy miala... Bez sensu moim zdaniem:szok:

ponko, bedzie dorze :-) pozostaje czekac, ale skoro test z moczu (podejrzewam,ze nie pierwszy) wyszedl pozytywny, wiec cos jest na rzeczy :-) moze po prostu bylo za wczesnie zeby beta wyszla wyzsza...zrobisz powtorke i sie wszystko okaze :-)

dziewczyny, ja mam kolezanke, ktora cala ciaze musiala przelezec,poniewaz ciaza byla zagrozona...ale udalo sie, donosila dziecko i urodzilo sie zdrowe....a gdyby lekarz nie stwierdzil zagrozenia, to prawdopodobnie nie miala szans na dziecko...nie mozna tylko prze brak opieki skazywac kobiet na brak dzieci...
bo ja nie mowie tu o udg co tydzien, tylko mowilam,ze w norwegii to mam skierowanie na 1. usg na maj dopiero...wg mnie troche to za pozno...poza tym tu przez cala ciaze nie ogladasz ginekologa...tylko polozna i lekarza ogolny ktory robi badanie krwi i tyle....nikt nie bada kobiet ginekologicznie....dla mnie to nie jest rewelacyjna opieka...

ja caly czas pisze o kobietach , ktore nie mialy problemow i maja zdrowe ciaze bez komplikacji
bo jak cos jest nie tak to normalne , ze i opieka powinna byc lepsza i bardziej przemyslana
na szczescie mozesz poleciec do Pl i zrobic potrzebne badania dla siebie i swojego spokoju :)

Hej!Ja dzisiaj czuje sie NORMALNIE!!!!!!!!!nawet mam sile robic!to machnelam zaleglosci,trzeba wykorzystac bo jutro moze znowu sie bede zle czula.I zaraz ide na zabawe karnawalowa z moja banda.Ja robie specjalistyczne badania genetyczne ,dopleritd mimo tego ze lekarka nie zalecala,a i przy poprzednich ciazach nie odczuwalam takiej potrzeby.A teraz tak!Mam leki i chce sie ich pozbyc,a to jedyna mozliwosc.

hej :)
ja tez !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! oprocz bolu glowy od rana , ale juz przechodzi na szczescie :)
nawet obiad robie , pierwszy od 2 tyg. hehe szok
mam nadzieje , ze juz bedzie tylko lepiej :)

Lilou dokladnie co innego zdrowa ciaza , a co innego zagrozona lub kiedy kobieta dlugo starala sie o dziecko ....

ide obiadek palaszowac ;)

lilou83 teraz doczytalam. zgadzam sie przesadzaja. Mam kolezanke ktora jest 1 raz w ciazy i co tydzien latala na USG po roznych lekarzach bo chciala dziecko ogladac. No i jest zdrowe, nic mu nie jest, ale mnie by chyba nie bylo stac na takie cos nawet;-)

Hej..ja mam na obiad pieczony schabik, ziemniaczki i surówkę z pora (dzisiaj jak byłam w sklepie, to przypomniałam sobie, że coś takiego istnieje...)...ale mój jeszcze nie wrócił z pracy więc na razie zajadam się krakersami...

Ja jestem po cyklu stymulowanym clo...duphaston mam brać do 14 tygodnia...no i wizyty mam czesciej...miałam już 2 a następna za miesiąc...potem w 12 tygodniu badania: przezierność karkowa itd...

Ja dzis znowu senna jestem cały dzień...po obiadku chyba pójdę na drzemkę...:)

reklama
Tez mam w rodzinie wielu lekarzy, wielu ginekologow, polozne i chodze do lekarzy jednych z najlepszych w miescie i jakos nie wszyscy maja takie zdanie. Skoro potrzeba USG to chyba wiedza i wykonuja. Bez potrzeby nie. A tak to teraz kazda zacznie sie bac, ze poroni bo tyle razy miala... Bez sensu moim zdaniem:szok:

Magda nie chce byc nie mila , ale pamietaj , ze mozna sobie poczytac co kto pisal kiedy i gdzie na forum bb i twoje wypowiedzi z tym co teraz napisalas ( to ma byc jakas przepychanka ?? ) troche sie mijaja z prawda .... nie rozumiem po co to bylo ... nie chce ci bardziej wytykac co i jak , ale ty chyba powinnas wiedziec o co mi chodzi , a na 2 raz pomysl zanim cos napiszesz

i to nie jest straszenie , raczej kobiety powinny sobie zdawac sprawe , ze robiac co tyg. dwa , USG u roznych lekarzy dla wlasnej przyjemnosci dobre nie jest i tyle
jak dla mnie koniec tematu , i tak sie nie dogadamy ;-)

Do góry