reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2011

agadaria -dziwna jakas ta lekraka :baffled:

U mnie wlasnie byla pielegniarka i wazyla mala. Dala mi wykresy na ktorych pokazuje ile powinno dziecko przybierac i to zalezy od tego ile wazylo przy urodzeniu. Np moja wazy juz prawie 5 kg, czyli od wyjscia ze szpitala przybrala 1, 250kg ale dla jej wyjsciowej wagi to jest dokladnie tyle ile powinna przybrac.

Twoja wazyla ponad 4 kg przy porodzie prawda? Czyli w 4 tyg spokojnie moze wazyc ponad 5kg a w 8 okolo 6kg i to jest dla nich prawidlowa waga.

Jak malenstwo wazylo przy porodzie 3,5 to dopiero kolo 8 tyg dobija do 5kg.

reklama
Nawet nie mówcie o pierwszym razie bo ja tego sobie nawet nie wyobrażam. I mam zamiar czekać do tych przepisowych 6 tygodni i koniec, zwłaszcza że blizna mnie jeszcze boli.
mnie też blizna jeszcze czasami boli i się zastanawiam czy szwy wewnętrzne już się rozpuściły? ponoć to trwa do 3 miesięcy więc nie wiem czy przed upływem tego czasu zdecyduje się na seks, boje się. Zresztą wciąż się boję podczas korzystania z toalety a co tu dopiero mówić o seksie
Laski a wy miałyście jakieś wizyty kontrolne u pediatry bo tak czytam to forumi zgłupiałam?? U mnie tylko pediatra był w domu i kazał się na szczepionki zgłosic teraz...
my mamy się zgłosić gdy mała skończy 1 miesiąc, a od 6 tyg. zaczynamy szczepienia. Poza tym to położna jest u nas raz w tygodniu, waży małą, ogląda, radzi:)
agadaria -dziwna jakas ta lekraka :baffled:

U mnie wlasnie byla pielegniarka i wazyla mala. Dala mi wykresy na ktorych pokazuje ile powinno dziecko przybierac i to zalezy od tego ile wazylo przy urodzeniu. Np moja wazy juz prawie 5 kg, czyli od wyjscia ze szpitala przybrala 1, 250kg ale dla jej wyjsciowej wagi to jest dokladnie tyle ile powinna przybrac.

Twoja wazyla ponad 4 kg przy porodzie prawda? Czyli w 4 tyg spokojnie moze wazyc ponad 5kg a w 8 okolo 6kg i to jest dla nich prawidlowa waga.

Jak malenstwo wazylo przy porodzie 3,5 to dopiero kolo 8 tyg dobija do 5kg.
my mamy te wykresy w książeczce zdrowia i można sobie wszystko kontrolować:)

zaskoczona jestem że macie tak negatywne zdanie o sudokremie, naszczęście na nas działa bo mam jego duże zapasy.

my chyba właśnie przechodzimy kryzys 3 tyg. Mała znacznie częściej na cycu wisi i zdarza się że 1 karmienie to 4 cyce:szok:. Mnie brodawki na nowo zaczęły boleć od tego ssania. A w nocy to myślałam że już nie dam rady, co chwilę płacz i cyc, aż w końcu nad ranem usnęła w naszym łóżku

dziewczyny kochane, która używa pampków dada z biedrony? nie mają dzieciaki odparzeń? moja mała ma zaczerwienioną pupkę, a sudocrem jeszcze "pomógł" i teraz to już przegięcie, nigdy juz tego g*** nie użyje... zaczynam myśleć czy to nie od pampków??

my używamy Dada i jest ok, po huggies dupa odparzona a i sudocrem jest w obrotach bo nivea podrażniała ...

Miałyście kryzys 3 tygodnia? Malutka dzisiaj 5h ssała pierś na zmianę z przysypianiem. Od 16 nie zasnęła na dłużej. Rano będę miała wielkie piersi :happy:

ja mam nadal:baffled:Młoda jje co godzinę ale za to noc przesypia dłużej ...

Dziewczyny HELP - potrzebuje sprawdzonego namiaru na sab simplex z PL. Mam znajome w niemczech, ale dostawa za dlugo by trwala, a poszla juz w ruch druga (i ostatnia) buteleczka.
Wielka prosba jesli ktos kupuje na necie z PL o przeslanie namiarow na priv.
Z góry dziekiiiiiii :tak:

A co to za kryzys 3 tyg? Myslalam ze pierwszy wystepuje w 5 tyg dopiero:confused:

występuje w 3 i 6 tyg i potem w 3,6 i 9 m-cu
co do SAB znalazłam coś takiego SAB SIMPLEX krople suspensja 30ml

Laski a wy miałyście jakieś wizyty kontrolne u pediatry bo tak czytam to forumi zgłupiałam?? U mnie tylko pediatra był w domu i kazał się na szczepionki zgłosic teraz...

jak u Ciebie był pediatra to ok teraz szczepienie po 6 tyg
u nas nie było pediatry, po 3 tyg miałyśmy się zgłosić do niego
i teraz na szczepienie :tak:

u nas była dziś położna 3 raz i była bardzo zadowolona że Paula fajnie wygląda,
powiedziała że widać że rośnie, pogadała o szczepieniach i poszła
trzebałoby się za jakiś obiad wziąść
sorry2.gif

coś ten suwak źle działa, przecie dopiero 10 Paula kończy m-c

Ostatnia edycja:
Ja po spacerku, byłam z koleżanką więc łatwiej mi było zapanować nad starszą. Jak mam iść sama to wymiękam bo Zosia pokonuje grzecznie tylko trasę do pobliskiego sklepiku garażowego (bo idzie po lizaka i banana) w drodze powrotnej następuje konsumpcja więc jest w miarę spokojnie. A jak chciałabym żeby spacer trwał dłużej niż 15 minut to niestety muszę latać za nią i gonić ją po drodze a wózek najlepiej wziąć na plecy a na końcu dźwigać Zosie i pchać wózek kolanem. :rofl2:

u mnie to samo..... jak ktoś mi mówił że nie bede miala czasu to po cichu myślałam co to za bzdury ;) a tu proszę ... ubieranie w locie , mycie w locie, sikane w locie.... wszystko musi być na szybko bo młody tak zaczyna płakać jak nie dostanie mleka że :crazy: . Narazie wyleczyłam się z macierzyństwa na kolejne 20 lat!

Ja się zaklinałam, że nie będę mieć więcej dzieci bo Zocha dała mi niezły wycisk, po 11 miesiącach się z tego wyleczyłam a teraz znowu się zaklinam, że nie chce mieć dzieci ale teraz to już na serio.

moja miała pobieraną krew z paluszka czyli nakłuty paluszek i uciskany masakra jak dla mnie

Moja z piętki miała pobieraną krew już 3x byliśmy na badaniu. Dzisiaj położna powiedziała, że widzi różnicę i że zażółcenie jej schodzi.

Laski a wy miałyście jakieś wizyty kontrolne u pediatry bo tak czytam to forumi zgłupiałam?? U mnie tylko pediatra był w domu i kazał się na szczepionki zgłosić teraz...

My wyszłyśmy ze szpitala i w czwartek i już w poniedziałek musiałyśmy iść na kontrolę wagi i żółtaczki. Mogliśmy poprosić lekarkę żeby do nas przyjechałą ale było nam wygodniej jechać do niej bo starszą na szczepienie przy okazji zabraliśmy. Teraz pójdziemy na bioderka 21.11 do poradni preluksacyjnej i 7.12 na szczepienia do poradni chorób zakaźnych a do pediatry nie wiem kiedy. Na razie nie ma takiej potrzeby i oby jak najdłużej nie było.

występuje w 3 i 6 tyg i potem w 3,6 i 9 m-cu
co do SAB znalazłam coś takiego SAB SIMPLEX krople suspensja 30ml

dzieki za info odnosnie sab simplex. Poszukam jeszcze w sieci, choc oni maja dobra cene :happy2:

U pediatry tez juz bylismy ze wzgledu na niska mase urodzeniowa, w ten czwartek powtorka.

Moze glupie pytanie, ale czy ten kryzys 3 tyg odnosi sie tylko jedzenia?:baffled:

Moja z piętki miała pobieraną krew już 3x byliśmy na badaniu. Dzisiaj położna powiedziała, że widzi różnicę i że zażółcenie jej schodzi.

no widze,ze mamy dzieciaczki prawie w tym samym"wieku" i chyba to u nas jest ta przedłużona zółtaczka fizjologiczna,dzis położna u pediatry mówiła,ze tez widzi po tych 10 dniach,ze mała duzo duzo mniej żółta...praktycznie polinki lekko zażółcone i oczka...a reszta ciałka juz różowa...

ufff......

maggie,u mnie kryzys jedzeniowy był w tamtym tygodniu,teraz mamy mega marude od dwóch dni...

maggie mi się wydaje, że młoda po prostu chce większej porcji jedzenia. Pokarm leci cały czas ale piersi faktycznie stają się miękkie i jej się to nie podoba bo wolałaby żeby były bardziej nabite bo wtedy jej się lepiej ssie. No a zmęczenie to chyba swoją drogą bo ja mam jakiś kryzys senny :).

agadaria ja się zawsze cieszę jak położna przychodzi bo ona widzi małą 2x w tygodniu i dostrzega tą różnice, która mi się zaciera bo widzę mała przecież cały czas. Zawsze mi mówi, że mała ładnie rośnie i ładnie blednie i ja mam radochę jak nic. Dzisiaj stwierdziła, że będzie przychodzić raz na tydzień(ale za to dłużej) bo wszystko jest dobrze a na przełomie 4-6 tg najczęściej wychodzą alergie pokarmowe. Teraz tego zaczynam się bać grrrr... .

Właśnie mała się obudziła i teraz będziemy się karmić :) a później Zosia będzie jeść a później ja ją będę po tym jedzeniu myć i tak nam zleci po połódnie. W międzyczasie kilka kup raz małej raz dużej i już będzie wieczór.

Ostatnia edycja:
reklama
oki dzięki , już myslałam że jakies cotygdoniowe wizyty macie,

ja już po bioderkach w 3 tyg robiłam , a za tydzień szczepienia i nadal dylemat nawet w ksiązeczce zdrowia jest tabelka ze przy darmowych szczepainiach jest 14 wkłuć w pakieciepłatnym 6 w 1 tylko 5... kiedyś nie było takich dylematow a teraz firmy farmaceutyczne grają na naszych uczuciach!!

Do góry