hello kobietki!
No ja tez czasem psiocze na tutejsza sluzbe zdrowia, ale u nas w duzej mierze wynika stad, ze czasem sie ciezko gdzies dostac, bo jest deficyt lekarzy... W kazdym razie opieka lekarska jest wmiare dobra (przy schorzeniach przewleklych nawet bardzo dobra)...
Gugula u mnie tez byla sytuacja pustego jaja plodowego, ale o badania nie musialam sie prosic, potem bylo usg kontrolne i mimo ze tez ginesi sa ostrozni z roznymi lekami i badaniami, to jak trzeba daja skierowanie bez problemu....
I u nas tez maja panaceum na wszelkie choroby w postaci - tylenolu czyli jak latwo mozna zgadnac to zwykly paracetamol;D
Tak w ogole to mi sie wydaje ze wyzszosc polskich lekarzy za granica polega glownie na ich wszechstronnosci, bo wiekszosc lekarzy posiada calkiem spora wiedze z medycyny ogolnej, nierzadko maja wiecej niz jedna specjalnosc, za granica zazwyczaj maja klapki na oczach i sa zorientowani jedynie na swoja dzialke i to wcale nie znaczy ze sa jacys wybitni w tej dziedzinie...
Sylwia, mam nadzieje ze dyplomy zagranicznych lekarzy sa jednak u Was jakos weryfikowane, bo trudno zeby jakis szamanow dopuszczali do sluzby zdrowia:/
Co do bada ginekologicznych, to ja jakos mialam cytologie w listopadzie w poprzedniej straconej ciazy i teraz mi juz nie robili, ale pamietam ze miewalam badania "dowcipne" w ciazy z cora tylko to jakos tak na koniec ciazy bylo + jakiz wymaz byl pobierany... Zasadniczo takie badania moga niesc za soba pewne ryzyko, zawsze mnie lekarka ostrzegala, ze moge po takim badaniu troche plamic, coprawda nie mialam z tym problemu, ale roznie moze byc i moze dlatego nie wszedzie to stosuja (niemniej czasem mozna mies spore problemy z ciaza i takie badania pomagaja szybko postawic diagnoze a nie czekac az sie cos przykrego wydarzy...
Wracajac do cytologii i robieniem cos z nadzerkami, to ponoc wielu lekarzy uwaza ze jesli nie ma bardzo niepokojacych stanow, to lepiej sie wstrzymac z inwazyjnym leczeniem tej nadzerki, do czasu az kobieta nie urodzi dziecka, bo ponoc po zabiegach moga powstac blizny, ktore moga utrudnic zajscie w ciaze...No w kazdym razie rozni lekarze maja na to rozne poglady.. Poza tym ponoc hormony ciazowe maja dobry wplyw na nadzerki niekiedy leczniczy... Ale ja sie na tym nie znam pisze tylko to co slyszalam.
Werka, na pewno msisz sie dopominac o to zeby bardziej o Ciebie zadbali w tej ciazy ze wzgledu na III grupe, chociaz ona wcale ie musi znaczyc nic zlego... Chyba kolezanka miala podobna sytuacje do Twojej, a mimo to nic ciazy nie zaszkodzilo, tylko ze juz nie pamietam jak to sie dokladnie potoczylo, bo juz kilka lat minelo:/
No i sie rozpisalam, znowu

W kazdym razie na dobrych lekarzy i konowalow niestety mozna wszedzie trafic, niezaleznie od miejsca zamieszkania;/