reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2011

ja chodziłam prywatnie i państwowo. Państwowo wykonuję wszystkie badania, gmeranie, laboratorium itp.. dostałam też skierowanie na prenatalne bo powiat ma stypendium więc nie narzekam. Natomiast prywatniw chodziłam po USG dida pooglądać i odkąd czuję ruchy to przestałam bo mi po prostu szkoda chajsu a ginka i tak nic innego nie robiła. Także wszędzie to zależy od rejonu, co do cytologii to w ciąży jeszcze nie miałam robionej, mam skierowanie z prenatalnych ale nie pójdę bo to w szpitalu a szpital mam w innym mieście. Poczekam aż mi państwowo zrobią u mnie w przychodni, położna powiedziała że jeszcze jest czas. W szpitalu będąc też robili mi wszelkie badania, a zdjęć dzidziusia mam tyle że kilka stron albumu mi zajmują :) Ale to jak mówię, zależy od rejonu, od lekarza itp itd

co do poduchy z lidla, to jak któraś kupi niech da znać czy warto.. ciekawa jaka jakość.. od 13.06 w sklepach ma byc.

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny robicie juz cwiczenia Kegla ?
Ja wczoraj w aptece widzialam olejek do smarowania dziurki,zeby byla b. elastyczna .Podobno zapobiega peknieciu w czasie porodu.Ja sobie kupie ,zaszkodzic nie zaszkodzi ,a moze pomoc.

Karolina ale taki masazyk to przed samym rozwiazaniem sie chyba robi no i najwazniejsze dla rodzacych naturalnie najwazniejszy jest dobry seksik wtedy jest szybciej i latwiej.Tak fachowcy twierdza-ponoc-ja sie nie znam hheheh

A ja myślałam że w Londynie cuda...a widze że w tych dużych miastach jest gorzej niż na prowincji.
Beznadziejny system produkuje beznadziejnych lekarzy. Zdarzają się wyjątki, owszem, ja też nie zaprzeczę ale to "zwierzęce" podejście (przetrwa najsilniejszy, oraz może samo przejdzie) jest ciężkie do zaakceptowania. Jak jeździmy do Polski na te krótkie 2 tygodnie, to ganiamy głównie po lekarzach.. W domu mamy apteke, nie apteczke, bo na każdym urlopie kompletujemy wszystkie potrzebne leki.

Karolina ale taki masazyk to przed samym rozwiazaniem sie chyba robi no i najwazniejsze dla rodzacych naturalnie najwazniejszy jest dobry seksik wtedy jest szybciej i latwiej.Tak fachowcy twierdza-ponoc-ja sie nie znam hheheh
Mi sie wydaje ze nie przed samym porodem,tylko jakis czas przed zeby skora nasiaknela tym specyfikiem ,to trzeba regularnie sie smarowac.A z seksikiem to mi sie wydaje ze cos w tym jest ja przy pierwszym dziecku ,bylam napalona jak krolik i faktycznie nie peklam i porod 3 godzinny.

Sivi ja mam to samo z lekarzami i badaniami w Pl i leki sobie tez zworze takie ktorych tu nie ma.Podstawa to smecta bo nie posiadaja nic dla dzieci.
Londyn to tylko murzyn i ciapaty i sorki jesli kogos uraze ale nie sadze zeby lekarz wyksztalcony np w Bangladeszu wykazywal wysoki poziom wiedzy tym bardziej ze nikt tu nie sprawdza ich kwalifikacji proczprzedstawienia dyplomu ktory mogl na bazarze kupic.Europejski lekarz to u nas 1 na 10 i naprawde jest roznica.

Ja w ciąży badana byłam dwa razy, z czego raz podczas pobierania materiału na cytologię. Nie narzekałam na nic, wszystko było w porządku, a cytologia wyszła świetnie:-). W sumie nie wiem czy to dobrze, czy źle, że tak rzadko byłam badana. Dodam jeszcze, że chodzę prywatnie.

elifit - dzieki za artykul :) ja az takich zlych doswiadczen nie mam... apteki w domu tez ;) Moze sie to zmieni jak dzidzia przybedzie.
Ja widze plusy i minusy jednego i drugiego systemu...
Dla mnie w Polcse te kilka razy ktore musialam isc do specjalistow albo byc w szpitalu to byly najbardziej upokarzajace i trudne momenty. Nieprzyjemni ludzie, bardzo dlugie listy oczekujacych, kolejki i wyklocajacy sie ludzie, ogromne wydatki na leki,pielegniarka mi nie chciala przepisanych zastrzykow zrobic bo studiowalam gdzie indziej niz mialam stale zameldowania, brak skierowania na badania ktore potrzebowalam (po 5 wizytach u roznych specjalistow) itd.
Opieka prenatalna w UK nie jest super ale moim zdaniem system ma plusy, podobnie jak ten w Polsce minusy.

reklama
hello kobietki!:)

No ja tez czasem psiocze na tutejsza sluzbe zdrowia, ale u nas w duzej mierze wynika stad, ze czasem sie ciezko gdzies dostac, bo jest deficyt lekarzy... W kazdym razie opieka lekarska jest wmiare dobra (przy schorzeniach przewleklych nawet bardzo dobra)...
Gugula u mnie tez byla sytuacja pustego jaja plodowego, ale o badania nie musialam sie prosic, potem bylo usg kontrolne i mimo ze tez ginesi sa ostrozni z roznymi lekami i badaniami, to jak trzeba daja skierowanie bez problemu....
I u nas tez maja panaceum na wszelkie choroby w postaci - tylenolu czyli jak latwo mozna zgadnac to zwykly paracetamol;D

Tak w ogole to mi sie wydaje ze wyzszosc polskich lekarzy za granica polega glownie na ich wszechstronnosci, bo wiekszosc lekarzy posiada calkiem spora wiedze z medycyny ogolnej, nierzadko maja wiecej niz jedna specjalnosc, za granica zazwyczaj maja klapki na oczach i sa zorientowani jedynie na swoja dzialke i to wcale nie znaczy ze sa jacys wybitni w tej dziedzinie...
Sylwia, mam nadzieje ze dyplomy zagranicznych lekarzy sa jednak u Was jakos weryfikowane, bo trudno zeby jakis szamanow dopuszczali do sluzby zdrowia:/

Co do bada ginekologicznych, to ja jakos mialam cytologie w listopadzie w poprzedniej straconej ciazy i teraz mi juz nie robili, ale pamietam ze miewalam badania "dowcipne" w ciazy z cora tylko to jakos tak na koniec ciazy bylo + jakiz wymaz byl pobierany... Zasadniczo takie badania moga niesc za soba pewne ryzyko, zawsze mnie lekarka ostrzegala, ze moge po takim badaniu troche plamic, coprawda nie mialam z tym problemu, ale roznie moze byc i moze dlatego nie wszedzie to stosuja (niemniej czasem mozna mies spore problemy z ciaza i takie badania pomagaja szybko postawic diagnoze a nie czekac az sie cos przykrego wydarzy...
Wracajac do cytologii i robieniem cos z nadzerkami, to ponoc wielu lekarzy uwaza ze jesli nie ma bardzo niepokojacych stanow, to lepiej sie wstrzymac z inwazyjnym leczeniem tej nadzerki, do czasu az kobieta nie urodzi dziecka, bo ponoc po zabiegach moga powstac blizny, ktore moga utrudnic zajscie w ciaze...No w kazdym razie rozni lekarze maja na to rozne poglady.. Poza tym ponoc hormony ciazowe maja dobry wplyw na nadzerki niekiedy leczniczy... Ale ja sie na tym nie znam pisze tylko to co slyszalam.

Werka, na pewno msisz sie dopominac o to zeby bardziej o Ciebie zadbali w tej ciazy ze wzgledu na III grupe, chociaz ona wcale ie musi znaczyc nic zlego... Chyba kolezanka miala podobna sytuacje do Twojej, a mimo to nic ciazy nie zaszkodzilo, tylko ze juz nie pamietam jak to sie dokladnie potoczylo, bo juz kilka lat minelo:/

No i sie rozpisalam, znowu;) W kazdym razie na dobrych lekarzy i konowalow niestety mozna wszedzie trafic, niezaleznie od miejsca zamieszkania;/

Do góry