reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2011

Witajcie dziewczyny.
Musialam duzo cofnac zeby odsczytac ile napisalyscie.
Wiec sprawa wyglada tak. Jak zaszlam w ciaze to bylam w przychodni, i powiedzialam ze zrobilam test ciazowy i wyszedl pozytywny a oni mi gratuluja dali gazetke, i wyslalli do domu.
Wiec przychpodze na drugi dzien i pytam czy moge sie umowic na wizyte do lekarza do ginekologa, a ona ze nie ma takiego w przychodni.
Czekalam wiec glupia, i dostalam zaproszenie na usg, a potem list od poloznej.
I tak sie zaczelo. Czekalam na to badanie ginekologiczne ale nic. Gdy mialam pierwsze USG 8tc to normalne, i dopochwowe. Gdy spytalam o ginekologiczne badanie to stwierdzili ze takiego nie robia.
Czekalam wiec na wyjazd do Polski i zrobilam wszelkie badania. Jak sie okazalo na pierwszym spotkaniu ze mam nadzerke i wysoki stan zapalny. Cytologie zrobila i kazala po wynik przyjsc za 3tyg, ale ja juz bylam tutaj.
POoszlam do swojego ginekologa i powiedzial ze nie mam nadzerki ale mam wysoki stan zapalny. Przepisal mi tabletki antybiotyki. I kazal brac 10dni.
Wrocilam do angli, i mowilam na spotkaniu lekarskim ze w polsce sie zle poczulam i mialam badania i okazao sie ze mam wysoki stan zapalny. I ze biore leki. Lekarka zrobila mi badanie moczu, paseczkiem namoczyla mocz i tyle, usmiechnieta ze wszystko wporzadku.

I nie interesowalam sie dalej.
Dopoki mama nie odebrala moich badan cytologicznych, i lekarka powiedziala ze koniecznie musze sie zglosic do lekarza bo mam zmiany nowotworowe, i stan zapalny.
Wyslala mi orginal do angli.
Wizyte u poloznej mam we wtorek. Pokaze jej i poprosze o skierowanie na cytologie.

A jesli chodzi o badania jakie mialam w ciazy? to tylko pobieranie krwi, cisnienie, papierek w mocz, i USG!Zadnego gin. badania nie bylo.

sorki ze sie tak rozpisalam.

cyctryna - jestem w angli prawie 3lata. nigdy nie chorowalam a badania ginekologiczne odbywalam czesto w polsce bo jezdzilam na urlop co 2-3mies.

reklama
werka- no w szoku jestem jak sobie tak przeczytalam u mnie wizyta to pyta co i jak potem badanie ginekologiczne czasami zerka czy nie ma stanu zapalnego, potem sie ubieram usg maluszka i tyle a kasia to wogóle wypas co wizyta wymaz fajnie sprawdza czy jest okey.....

Mnie się lekarz zapytał na ostatniej wizycie czy się badamy ( bo przez te stany zapalne na początku ciązy co cały czas "gmerane" miałam)...a ja na to że nic mi się nie dzieje toja dziękuję :-p sama zrezygnowałam - żadnych dolegliwości, zero pieczenia itp itd to po co bez potrzeby ingerować

WerkaMirek - przykro mi bardzo ze masz niedobre wyniki :(

Mam nadzieje ze tym razem nikt cie nie zbagatelizuje a jesli tak, umow sie do innego lekarza albo zmien przychodnie, bo nie ma sensu chodzic do lekarza ktory po tym jak mowisz ze masz stan zapalny nic nie robi...

Mam nadzieje ze bedzie dobrze!

Badan ginekologicznych standardowo nie ma. A cytologie pobiera pielegniarka i wysyla do laboratorium.
Kasiadz - co 3 tygodnie lekarz i badanie to prawdziwy luksus ;) Z drugiej strony w polsce malo kto prowadzi ciaze na NFZ i wy za to wszystko placicie...U mnie problem w tym ze prywatnych ginekologow ni ma :( musialabym jezdzic do Anglii, ale gdybym miala mozliwosc dodatkowych badan prywatnie to na pewno bym je zrobila :tak:

Racuszki bym zjadla od dawna mam na nie smaka ale ja musze ze 2 talerze nasmarzyc bo my glodomory a to duzo stania i brzus potem twardy jak kamyk.Ja mam zupke ogorkowa ziemniaki z jajem i sosem koperkowym.Ale kalafiorka tez bym zjadla.

Ja mialam wizyte u gina odnosnie cc i nawet palcem mnie nie dotchnal tylko karte poczytal.A u poloznaj za 20 tyg ciazy bylam 2razy nikt nie bada nikt nie sprawdza a ujak boli to przestanie albo nie przynajmniej tak u mnie.

Wera mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.Na pewno powtorza badanie zeby sie upewnic.
Ni tutaj zawsze wszystko wychodzi ok mimo ze polskie wyniki pokazuja zupelnie co innego.

kasiadz taki standard to jest w Polsce :-)
Werka ty lepiej z tym świstkiem idź do GP nie do połoznej, bo ona cię znów z kwitkiem odeśle. Gdzieś ktoś mi to mówił, że w razie czego zawsze idzie się do GP bo położne zbywają.

sylwus - ja mam zajebista GP i narzekac nie moge :-) a Polka nie jest. ja nie musze miec Polskiego lekarza... problem w tym ze tu prywatnych w Szkocji nie ma... sa dentysci, chirurdzy plastyczni i to na tyle ;) dlatego chcac niechcac akceptuje to co jest dostepne na NHS, ale jakbym miala mozliwosc dodatkowych badan to bym za nie zaplacila (juz nawet u siebie w przychodni o to pytalam ale sie nie da) wiec jade do Polski zrobic.

ja nie chce specjalnie narzekac na opieke bo choc chcialabym wiecej (chyba jak kazda kobieta w ciazy) to znam osoby ktorym bardzo polozne/lekarze pomogli... ja z mojej poloznej tez jestem zadowolona :) oni nie przeskocza pewnych rzeczy, system jest jaki jest i to nie wina poszczegolnych osob.

A jest na forum ktos z Pl kto leczy sie tylko na NFZ i jest zadowolony ztego co oferuja i nie potrzebuje wiecej?

Ostatnia edycja:
reklama
Cytrynka moze masz takie szczescie akurat bo w Londynie to naprawde jest totalna masakra.Ja w pierwszej ciazy mialam zajefajna polozna tez nie narzekalam na nia w szpitalu tez bylo super.Ale taka pierwsza pomoc jest okropna.Owszem jak juz czlowiek powaznie choruje ma np raka to opieka pierwszorzedna.

Do góry