reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

pary Polsko-Zagraniczne

witaj m_ktosia! :-)
forum babyboom'a jeszcze nie oposcilam ale juz troche rzadziej odwiedzam. zanim mi to forum moja stara psiapsiolka z warszawy polecila to ja juz bylam zadomowiona na angielskim www.babycentre.com gdzie moge znajezc wiecej info o ciazy, roznych 'lokalnych' info no i gdzie sa moje dwie przyjaciolki angielki ze studiow.
poniewaz pracuje to nie mam zbyt duzo czasu na dwa fora wiec raczej sie udzielam na babycentre ale tu tez lubie zagladac od czasu do czasu zeby znalezc rozne
co do jezykow to fajnie ze Nellie (sliczne imie) od razu sie nauczy trzech! bedzie maly specjalista poliglota juz w przedszkolu! :)

czy wiesz moze jak to jest z obowiazkowa sluzba wojskowa w polsce? wlasnie postanowilam ze jak bedzie chlopiec to mu wyrobie tylko obywatelstwo angielskie bo podobno jak bedzie polakiem to moga go powolac do wojska polskiego- czy to prawda? z gory dzieki za wyjasnienia! :-)

Ostatnia edycja:
reklama
czesc Mrsf :-)

gratuluje oczekiwanego marcowego lub kwietniowego dzidziusia :-)
czyli nie znasz jeszcze plci?

powiem szczerze ze slyszalam tak jak ty z ta sluzba wojskowa i nie sprawdzalam szczegolow, ja mam coreczke...
jej szczerze mowiac tez tak tylko polowicznie dokumenty wyrobilam, tzn za duzo zalatwiania by bylo.. ma paszport polski tymczasowo, za 2 miechy straci waznosc, musialabym mala zarejestrowac, tlumaczyc akt urodzenia, akt slubu i kto wie o co by mnie w polskich urzedach jeszcze poprosili pewnie jakies meldunki i inne historie.... odpuscilam... i na tym sie konczy moja wiedza o tym jak to z dzieciaczkami poza Polska rodzonymi i zalatwianiem wszelkich formalnosci... jedno jest pewne,,,, mozna latwo trafic na trudnosci... ja np mam klopot z wymiana prawa jazdy angielskiego na polskie miedzynarodowe, tzn jest to mozliwe ale troche zalatwiania... robilam prawko polskie, wymienilam w UK na angielskie, po powrocie do kraju mowie pani w okienku ze teraz chce miedzynarodowa a ta mnie do UK wysyla :shocked2: albo kaze przetlumaczyc moje UK prawko u tlumacza, a tam po ang to jest napisane NAME :szok: takze wiesz, te wszelkie przepisy, to trzeba miec na to czas:cool2:

a BB lubie bo ja chce przede wszystkim porozmawiac po polsku :-) i poczuc polskie klimaty, polski sposob myslenia :blink:

pozdrawiam

no rzeczywiscie, juz chyba zapomnialam jakie sa straszne formalnosci w polskich urzedach. :rolleyes2::growl:
a co do angielskiego prawka to ciekawe bo ja juz od 8miu lat jezdze tu na polskim i przydaloby sie wymienic na angielskie - jakos latwo sie to robi czy tez jest duzo zamieszania? jak wyrobilam sobie polskie to tez o miedzynarodowe (w polsce) poprosilam ale w UK go jakos nie uznawali (samochodowe ubezpieczenie etc) i woleli juz polske ogladac bo podobnie wyglada co ang.

Czesc kobietki:tak:, ja niestety nic nie wiem w kwestii zaciagania chlopcow z obydwoma obywatelstwami do wojska, wiem jednak, ze chce Erika zarejestrowac w polskim urzedzie, by byl rowniez formalnie Polakiem:tak:
m-ktosia gratuluje wychowywania coreczki w trzech jezykach:tak: super!! Tez bym tak chciala:tak::-) A jak Ci sie mieszka tak daleko od kraju? Tesknisz? Bo ja bardzo, a jestem tu juz 4 lata:tak: Twoj maz jest Szwedem, Szwecja piekny kraj, bylismy tam w podroz poslubna:tak::-)bylo cudnie!!:tak:
Dzisiaj u nas byl mrozik i fajnie, bo tak to przewaznie "angielska" pogoda:no: Ale zaraz sobie podjem goracej ogorkowej to od razu bedzie cieplutko:tak:

tesknie tesknie tylko nie wiem juz za czym,,,,
jak przyjezdzam w odwiedziny do PL to tylko za kazdym razem widze o ile wiecej sie pozmienialo i jak ja sie oddalam :confused2:

ja tez juz coraz mniej tesknie, w koncu cale swoje dorosle zycie spedzilam w Londynie. Warszawa strasznie sie zmienila przez ostatnie 9 lat, juz tez nie poznaje. no i moje kochane psiapsolki ze studiow sa z Londynu a z wieloma z Polski juz rzadko utrzymuje kontakt. no i najwazniejsze ze rodzice domku szukaja blisko nas zeby mogli nas i wnuczatko czesto odwiedzac :-):tak::-D:rofl2:

To Ci zazdroszcze, ze rodzicow bedziesz miala blisko siebie:tak:. Ja niestety czasami ubolewam na tym, ze sa daleko:no:, bo tez bardzo tesknia za wnuczkiem. Ja wszystkich zostawilam w PL, rodzine,przyjaciol... Brakuje mi ich wszystkich, ale co zrobic. Tu mam duzo znajomych, przewaznie tez z malymi dziecmi, wiec Erik ma radoche:tak: Zreszta nawet jak cos opowiadam i pada " u nas" to w moim wydaniu "u nas" znaczy w PL a nie w DE:tak: Jakos nie moge sie przestawic:tak:

reklama
boze ja tez tutaj was zaniedbalam jak cholera

dziewczyny ja juz pisalam na watku niemieckim , ze prawdopodobnie jak chlopiec ma dwa obywatelstwa to pojdzie i tak do wojska , ale w tym kraju gdzie on mieszka , czyli w przypadku mojego synka beda to niemcy
spadam robic dziecia cos na zab buhaha

Do góry