reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

parens rzeszów

Anula czytałam, że na endo dobre jest czerwone wino i orzechy brazylijskie;-)wystarczy chyba jak będziesz mieć koło 8mm. A o tych badaniach co piszesz to też czytałam, ale trochę bym się bała być takim królikiem doświadczalnym. Ja ostatnio czytałam o in vitro, że udowodniono, ze 4 krotnie zwiększa się ryzyko raka po stymulacjach zwłaszcza dużymi dawkami i to mi głowę zaprząta a tu jeszcze by chcieli na mnie nowe leki testować i nie wiadomo jakie by miały skutki uboczne....

Ostatnia edycja:
reklama
anikola no właśnie nie chciałam użyć wyrazu "doświadczalny królik" żeby nikogo nie urazić tym stwierdzeniem, jakbym miała sytuację że nic tylko te badania to pewnie poszłabym na taki układ jaki proponują, no niestety, ale na wszystkich lekach do stymulacji piszą o ryzyku raka (jajników, macicy, piersi itp...) niestety trochę tego jest, dlatego m-ąc miałam odpoczynku i zaczęłam przynajmniej zdrowo się odżywiać, muszę się pochwalić że schudłam 2kg :-) może nie jest to szał ale w miesiąc to chyba nie jest źle :tak:
milena a jak nasz kalendarz ? pewnie sezon bet skończył się :-(
sisi a jak u ciebie ?
czerwona oliwko masz już jakieś plany
i dalej nie pamiętam dziewczyn odezwijcie się, :happy2:
Pamiętam jak dr M przed iui mówił że endo większe jak 9mm to pewnie nie wyhoduje, dr Mr przed ivf to samo, ale mam nadzieję że do poniedziałku 10 złapie,
anikola a ile trzeba mieć tak żeby było dobrze ? coś mi to 10 obiło się, tylko teraz nie wiem czy coś nie pokręciło mi się :sorry2:

Anula ja też sobie założyłam plan zdrowego odżywiania aby trochę schudnąć i oczyścić organizm, zobaczymy jak mi to wyjdzie hehe
a odnośnie endo to winko czerwone rzeczywiście pomaga, lampka każdego dnia nie zaszkodzi ;)
u mnie było wszystko na odwrót, śluzówka właśnie ładnie rosła, za to pęcherzyki wcale...
Dziewczynki a ja w takiej sytuacji w jakiej teraz jestem, jakby okazało się, że załapałabym się na takie badania kliniczne to wcale bym się nie wahała...na innym forum jest kilka dziewczyn które skorzystały z tych badan i teraz są w ciąży :)

Nuna sprawdź priv
Ja na razie nie wypowiem sie czy bede królikiem czy nie ale z tego co zrozumiałam to nie chodzi o nowy lek. Moze Warszawa ma cos innego a Białystok co innego. Wiem ze jak bede miala szansę aby wystymulowac wiecej komórek a tym samym zwiekszyc szanse na ciaze to to zrobie. Pragnienie bycia mama jest zbyt silne aby nie próbować wszystkiego.

Ostatnia edycja:
Anula narazie nie wiem czy w następnym cyklu dr zdecyduje na wizycie wszystko zależy od tego czy torbiel sie wchlonie czy nie.
Czerwona oliwka czytalam gdzies ze w naszej sytuacji branie ketonalu i lekow z imbuprofenem nie jest korzystne. Zaleca sie branie lekow z paracetamolem jak znajdę to wkleje

Cześć, dziewczyny:-) Co prawda chwilę nie pisałam, ale czytam wszystkie wpisy od deski do deski
NUna, bardzo mi przykro, że Ci się nie wiedzie Trzymam mocno kciuki, żeby Ci starczyło sił w tej trudne walce :tak:

Anula, co u mnie? Byłam już na wizycie u lekarza Potwierdzona ciąża Widziałam serduszko:-)Póki co wszystko w porządku Mam nadzieję, że po drodze nic się nie pokomplikuje

Znalazlam
Jeśli często sięgasz po ibuprofen, lub aspirynę, ketonal możesz obniżyć swoje szanse na zajście w ciążę. Te leki należą do dużej grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), powszechnie dostępnych bez recepty.
Jak wykazuje rosnąca baza wyników naukowych, leki z grupy NLPZ mogą wywoływać zaburzenia owulacji, w szczególności przyczyniając się do tzw. syndromu zluteinizowanego niepękniętego pęcherzyka Graafa (1, 2, 4). Polega on na tym, że pęcherzyk nie uwalnia dojrzałej komórki jajowej, a pomimo to przekształca się w ciałko żółte. W tej sytuacji zapłodnienie nie może mieć miejsca. U mężczyzn zaś regularne zażywanie NLPZ może powodować problemy z erekcją (3).
Jeżeli zatem chcesz zajść w ciążę, Ty i Twój partner powinniście unikać tych leków Zamiast nich możecie sięgać po paracetamol, który ma znikome działanie przeciwzapalne. Popularne marki paracetamolu to: Panadol, APAP, Acenol, Codipar, Calpol, Doliprane, Dafalgan, Eferalgan, Lekadol, Tazamol, Claradol, Tylenol.

Preparaty na bazie ibuprofenu przyjmowane tuż przed i po zapłodnieniu zwiękaszają ryzyko poronienia o około 80%. Pochodne ibuprofenu obniżają płodność kobiet i mężczyzn poprzez hamowanie syntezy prostagladyn zawartych w nasieniu, macicy i jajnikach.podobnie niebezpieczne są leki na bazie naproksenu i kwasu acetylosalicynowego. Bardzo niebezpieczne są w tym okresie zwykła etopiryna, tabletki z krzyżykiem, anapiryna, itp. Dowiedziono, że zwiększają ryzyko wystąpienia wad układów moczowo-płciowego i nerwowego. Bezpieczny jest tylko paracetamol - bo ma inny mechanizm działania,

Kalendarz no cóż tylko sisi się udało. Katarina w piątek trzymam kciuki

20.05 Faro: beta :no:
21.05 Sisi: beta 404,10 yupiii
22.05 Anikola: beta :no:
28.05 Milena: beta :no:
30.05 Kimka: beta :no:
30.05 Czerwona Oliwka: beta :no:
1.06 Rea: beta :no:
6.06 Katarina: beta
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Jakieś kolejne daty.

reklama
Witajcie,
Milenka nasz kalendarz wygląda tragicznie:szok: życzę powodzenia i mam nadzieję że owocne będą twoje decyzje:tak:
Anula zastanawiałam się dlaczego ja nie dostałam estrofemu, ale teraz już wszystko jasne. Ten estrofem jest głównie na endometrium. Będzie dobrze 10 mm będzie na pewno. &&&& Rozmawiałam z lekarzem i powiedział żebym przyjechała w 13 dc normalnie bez brania żadnych leków. Podpowiedziałam dr Mr, że mam jeszcze estrofem, ale stwierdził, żebym nic nie brała i powtórzył to 2 razy. Przyznam szczerze troszkę mnie tym zmartwił, ale teraz wiem, że wszystko pod kontrolą. :-) Oczywiście czekam jeden pełny miesiąc i w drugim działam. Czyli ok 10 lipca transfer. Tamten miesiąc był dla mnie bardzo stresujący i nie chodzi tylko o in vitro, dlatego transfer zarodka musi być w możliwie jak najspokojniejszym czasie dla mnie.
Dziewczyny teraz nabieramy siły do walki i życzę żeby za miesiąc te wszystkie ponure minki na kalendarzyku zamieniły się uśmiechy od ucha do ucha.:-)
Nuna, Kimka, Anikola, Czerwona oliwka powodzenia, każdy sposób jest dobry. Trzymam za Was kciuki.

Ostatnia edycja:
Do góry