PRZEPIS NA METROWIEC (TZW ZEBERKA)
SKŁADNIKI:
-6 całych jaj
-1,5 szklanki cukru
-2,5 szklanki mąki
-0,5 szklanki wody
-0,5 szklanki oleju
-3 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno, (i tutaj proponowalabym odstawic mikser i mieszac skladniki lyzka w jedna strone)
dodac cukier, żółtka, wodę, olej, na samym końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę gotowej masy wlać do podłużnej foremki (ok 35cm) a do drugiej połówki dosypać 3 łyżki kakao i wlać do drugiej foremki. (do foremki używamy specjalnego papieru do pieczenia lub margaryny z bułką tartą)
pieczemy w temp.180 stopni. Sprawdzac drewnianym patyczkiem czy jest upieczone (mysle ze ok 30,40 min)
gdy biszkopty sie pieka przygotowujemy krem z 250 g masla prawdziwego badz margaryny i kremu karpatki.
jedna szklanke mleka gotujemy w drugiej sklance mleka rozrabiamy krem karpatki i gotujemy ciagle mieszajac az do uzyskania jednolitej masy (uwaga nie przypalic! )
po calkowitym wystygnieciu masy miksujemy z masłem bądź margaryną az do uzyskania jednolitej masy.
biszkopty wyciągamy z foremek i kroimy w kawalki o grubosci ok 3,4 cm. Przekladamy biszkopty kremem, raz jasny raz ciemny kawalek i ukladamy w foremkach. Tak przygotowane ciasto można polać galaretką bądź czekoladą.
SMACZNEGO
ps. jest to ciasto ktore wychodzi zawsze, niezaleznie czy biszkopty dobrze wyrosna czy nie. no i trzeba przyznac ze robi sie je b.szybko.
na prosbe Corin dodaje zdjecie swojego metrowca juz z leksza podjedzonego