reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

A my dzis bylismy na szczepieniu :-) i musze przyznac ze mam najdzielniejszego synka na swiecie ;-) nawet nie zaplakal!
Po pepti dobrze sie czul i minal mu problem z zapchanym noskiem ale coraz mniej kupek zaczal robic az ktoregos dnia nir zrobil wcale wiec dla sprawdzenia wrocilam do hipp comfort i kupki wrocily do normy a nosek sie zapchal znow. Wracam wiec do pepti.
Dziewczyny kupilam ostatnio w aptece espumisna dla niemowlat i dla mojego Sebcia jest 100 razy lepszy niz sab simplex. Od kilku dni nie mial.kolki ani razu!
Ps wczoraj pierwsy raz sie wyspalam (prawie) moj maly spal 11 godzin (od 20 do 7 rano) a ja go 2 razy przez sen nakarmilam. Oby wiecej takich nocy :-D

reklama
Madalena super! A można wiedzieć czy szxzepilas 6w1 czy zwykłe? Bo ja wciąż nie wiem co robić i na co szczepić.
Jeżeli chodzi o kupki to zapytaj pediatry o debridat to właśnie działa na zaparcia i ogólnie na jelita. Młody dostał bo po Nutriton robi jedna kupę dziennie albo i wcale. Wczoraj podałam pierwszy raz i zobaczymy.
Espumisan to to samo co sab,tylko mniejsza ilość tej substancji działającej. Może była za duża dla was? Jak teraz podajesz? Do każdego posiłku czy w przypadku ataku czy jak?
My mamy dawać po 15 kropli sab ale nie ciągle tylko 3-4 razy.
Zobaczymy jak to pomoże.
Oby było dobrze bo kolki i.placZ młodego bardzo irytują jego ojca.

Super ze syn taki grzeczny! I że tyle śpi!
Mój zaraził się ode mnie katarem i pokasluje.... Noce są mega ciężkie...

Aisha dokladnie dobrze wydane pieniadze, najwazniejsze zdrowie synka. Zycze duzo zdrowka.

Karinka sliczny pokoik dla Kubusia :-)

Dziewczyny wrzucam filmik bardzo fajny, polecam goraco, moj M go znalazl, dzisiaj obejrzelismy. Filmik jest o uspakajaniu dziecka, kolkach itp Szczegolnie dedykuje Oli, ktora tak cierpi z placzem Martusi. Filmik nie jest krotki ale naprawde uwazam ze warto obejrzec. Dajcie znac czy ktoras zaczela cos stosowac z tych porad.
https://www.youtube.com/watch?v=ZkEtLqNwywY

Szczepilam 6 w1 + na rotawirusy. Rotawirusy to szczepionka doustna i bardzo malemu smakowala. Zrobilam wywiad wsrod znajomych i rodziny jak oni robili i tez wybierali szczepionki skojarzone. Znajomej synek jest wczesniakiem z 31 tygodnia i on dostal za darmovskojarzone. A z pania z przychodni rozmawialam (tą ktora robi sczepienia) o powiklaniach to mowila ze miala w swoim zyciu 3 przypadki z czego 2 po szczepieniach na nfz a byly to : zaczerwienienie wokol wkucia i raz dziecko zaczelo sie lac przez rece i nie wiadomo.bylo czy z placzu (po 3zastrzykach) czy po szczepieniu ale okazalo sie ze z placzu.
Moj maly po szczepieniu zachowuje sie calkowicie normalnie i spal tez pieknie (od 22 do 7 z jedna przerwa na karmienie o 3 w nocy).
Espumisanu podaje mu 4 razy dziennie po 5 kropelek ale daje mu bezposrednio do buzi na lyzeczce lub na smoczku - sa bardo pyszne i pachna bananami. Mozna je dawac tez do butelki ale moj raz wypije 120 a raz 70 i nie wiadomo ile tych kropelek wypil a bezposrednio to wiem ;-)
Biedny Twoj synus ze sie zarazil :-( ale to wszystko minie.

Karina widze ze przygotowania pelną parą. Postaraj sie jednak jeszcze odpczac :-)

lucalew dziekuje ze o mnie pamietasz ;) o kolkach mojej Marty ;) Ja obejżę w wolnej chwili, czyli... nie wiem kiedy ;) ale obejże jak to o kolkach to chętnie. Madalena mi nowa pediatra tez polecila wlasnie espumisan i na moją nie działa na razie, wiecie co działa jak ma atak kolki? Odkurzacz! włączam go a głośny jest, i mała momentalnie przestaje plakac! a nawet usypia! ale jak go wyłącze to się wybudza za jakieś 5-10min i od nowa się drze. Mleko hipp comfort podaję od 2ch dni i jest gorzej, ciągle placze, prezy sie, wracam do bebiko comfort, bylo po nim lepiej. Natomiast calkowicie nie wyeliminowalo kolek. Zaden preparat, koper czy mleko nic nie pomaga. Zastanawiam sie nad czopkami viburcol, pediatra pozwoliła połowę czopka zaaplikowac, caly od 3 miesiaca mozna. No i wiecie jak moja usypia wieczorem czy w ciagu dnia? w wozku musze ja wozic po dywanie to tak furgocze ten wozek jakby byla na spacerze i tez sie uspokaja i usypia, i spi w nocy w wozku... :/ inaczej się nie da. Ja nie wiem co te moje dziecko taki ma wrazliwy ten uklad pokarmowy czy co :/ eh
Karina pokoik śliczny! :)
A i jeszcze mamy taki problem bo rzesa jej do oka wpadla, juz 2 dzien siedzi w oku... jakies pomysly jak ja wyjac? Mozna zakroplic sol fizjologiczna?
Mój maż wysłał dziadka z mała na spacer i ubrał ją za lekko, zdenerwowałąm się że bluzy jej nie założył! on to wcale nie ma pojecia jak ubrac dziecko, wszelkie problemy, wlasnie rzesa w oku czy czyszenie uszu to moja robota...on nie wie i juz. ehh

aisha moja wazy 4300 i lekarka powiedziala ze ok. Dala skierowanie do neurologa bo uklada sie do prawej strony, szczegolnie jak lezy na plecach. ale na nfz czeka sie 3-4ms! chyba pojde prywatnie, ale moj maz to zaraz komentuje ze tylko pieniadze wydaje, gdzie mi sie spieszy, mozna poczekac. no nie wiem czy mozna, chyba trzeba jak najszybciej skorygowac wadę nie ?

Olucha ja wydała 350zl,żeby wszystko pobadac. Twój mąż jakiś nieświadomy,że dziecko kosztuje.
Uważam że trzeba zbadać od razu. Takie układanie w jedna stronę i wyginanie może świadczyć o wzmożonym napięciu mięśniowym. Mój też się tak układał przez kilka dni ale mu przeszło i teraz często.zmienia strony. Pediatra mówi ze ok. Ale trzeba Ćwiczyć i stymulować dziecko,np grzechotka itp.żeby odwracalo się w druga stronę. No i wieczorem po kąpieli kładę mojego na brzuchu i masuje go oliwka.
Myślę że warto się wybrać do neurologa bo sprawdzi to i zaleci jakaś gimnastyka albo coś. Żeby dziecko jakiegoś przykurczu mięśni nie dostało.

Jeśli na kolki pomaga odkurzacz to ściągnij apke na tel i puszczaj Marcie :)
U mnie wózek zastępuje bujqczek i jest ok.

Ja gdy młody miał rzece to zakroplilam solą fizjologiczna. I pomogło. Chociaż nie wiem czy tak można.

Olucha nie ma sprawy. Filmik obejrzyj koniecznie bo jest miedzy innymi o tym ze placz u dziecka nie jest od kolek na ktore rodzice zwalaja. Jest miedzy innymi o odkurzaczu i innych rzeczach. Obejrzyj kawalek nie wiem przy karmieniu naprawde mysle ze Ci sie przyda a jak jeszcze sprubujesz i zadziala to daj koniecznie znac. Trzymam kciuki.
Aha bylam wczoraj na warsztatach i polozna mowila nam zeby nie czyscic uszu z woskowiny bo moznz zrobic krzywde. Mozna tylko zewnetrzne ucho i za uchem bron boze wkladac patyczki czy uzywac inne preparaty. Oczka przemyj albo woda albo ta sola fizjologiczna.

reklama
Olucha moze sie okaze ze Martusia wcale nie ma kolek. Na tym filmiku jest o kilku technikach uspakajania dziecka wlasnie miedzy innymi szum czy to z suszarki czy odkurzacza wiec jak napisalas ze przy odkurzaczu sie uspokaja to odrazu przypomnial mi sie ten film gdzie wlasnie jest tam ta informacja i jest to jedna z technik uspakajania dziecka. Moze nie potrzebnie dajesz jej te wszystkie leki a wystarczy owinac w kocyk i odpowiednio ulozyc Martusie albo wlaczyc wlasnie odglos odkuchacza i sie okazuje ze masz dziecko Aniola a Ty juz sie nie stresujesz. Mowie zachecam bardzooooo obejrzyj filmik.

Do góry