reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Otyłość w ciąży

to chyba chodzi o to starzenie się łożyska tworzą się złogi wapnia na nim. spokojnie...myślę, że Twój lekarz wie co robi :tak: ja w pierwszej ciąży też mniej wiecej na tym etapie miałam łozysko III stopnia czy jakos tak tez sie zmartwiłam, ale okazało się ze wszystko ok było ale jeśli jesteś zaniepokojona to może zadzwoń do swojego gina i dopytaj go dokładnie o co chodzi i czy to groźne dla dziecka :tak:
a poza tym gratuluje zdrowego synka:tak::-)

Ostatnia edycja:
reklama
Oluchapoducha ale bierzesz ten dopegyt? Czyli pomaga? Bo mi doktorka pow ze jak by nie pomógł to pod koniec ciazy jak bardzo wzrośnie ciśnienie i leki nie będą działać grozi mi przed wczesny poród w sumie cc... I biorę go 2dni i musze kupić dziś ciśniomierz i zobaczymy ale jestem dobrej mysli

Nie biorę, aspargin mi wystarcza. Ta twoja lekarka to Cię tylko straszy widzę.
Miałyśćie może ból w wewnętrznej stronie ud? takie jakby zakwasy, dziwnie mnie tak bolą :/

Tak, miałam takie "bóle" i czasem dalej mam, to prawdopodobnie rozciągają się tkanki i więzadła.

Co do ciśnienia to zawsze trzeba mierzyć je w domu, na spokojnie, rano i wieczorem. Mierzenie w gabinecie to nie to samo - przeważnie idzie się lekko poddenerowanym lub podeksytowanym a wtedy CTK idzie w górę. Kiedy pierwszy raz miałam mierzone CTK w gabinecie miałam (szok) 160/100! Przez to prawdopodobnie, że martwiłam się, czy wszystko jest dobrze. Ale przez następne dni mierzyłam w domu i było 115/60, 120/70... Nie rozumiem lekarzy, którzy rozpoznają nadciśnienie na podstawie jednego pomiaru i od razu ładują leki.

Byłam dziś na USG, mały waży 1450 g (29t3d) a ja mam na plusie prawie 4 kg - wszystko w zasadzie w ciągu ostatniego 1,5 miesiąca się pojawiło. Nie mogę się doczekać, kiedy go zobaczę :)

Mi mierzyla 5razy na każdej wizycie miałam mierzone i w domu też mierzylam i miałam wysokie, ale myślę że emocje i nerwy tez troszkę zawyzyly to cisnienie. Będę mierzyla 4 razy dziennie i zobaczymy jakie jak będzie niskie bardzo tabletki odstawić musze ale nie sądzę. Miłego weekendu dziewczyny

Hej dziewczyny. Byłam na usg według niego 7 tc, serduszko bije, dzidzia ma 10 mm. Nestety mam nadciśnienie więc dopegyt i w tygodniu zrobię badania na cukier (glukoza 75) bo w pierwszej ciąży miałam cukrzycę. Jestem przerażona ale szczęśliwa. Lekarz mi powiedział że nie będzie prowadził mojej ciąży, bo jest ona wysokiego ryzyka. Muszę iść do poradni przyszpitalnej. Może któraś z was miała taką sytuację i może polecić szpital i lekarza w Warszawie. Będę wdzięczna :)

bzium już niedługo :-)

marietta - jeśli chodzi o Warszawę to miałam styczność ze szpitalem Orłowskiego na ul. Czerniakowskiej.. zostałam tam skierowana w 23 tc do poradni przyszpitalnej właśnie przez mojego lekarza gdy wykrył wady mózgu u mojej córeczki. Ale ja byłam w poradni patologii i miałam tam USG wykonywane przez dr. Roszkowskiego i całą rzeszę jego współpracowników oraz kordocentezę (coś podobnego do amniounkcji). W sumie w tej poradni byłam dwa razy (trzeci raz odbierałam protokół posekcyjny) i za każdym razem trafiałam na bardzo fachową opiekę. Niestety w dniu kordocentezy również rodziłam w tym szpitalu na patologii ciąży, tam już nieco mniej zadowolona byłam z opieki... noo ale i sytuacja była mocno stresująca i specyficzna.. jednak brakowało mi tam ludzkiego podejścia do mnie - matki która właśnie traci swoje dziecko... ale może to było moje subiektywne odczucie??? nie wiem.

Marietta1981 ja mam tak jak Ty nadciśnienie a jestem w 6 tyg i biorę dopegyt 2x1,lekarz u którego byłam pow ze nie poprowadzi mi ciąży ze względu na to ze jest wysokiego ryzyka i dał skierowanie do poradni gdzie czyms takim się zajmują i ja jestem z Warszawy nie wiem skąd Ty?

Ciążę poprowadzi mi doktorka z Enel medu która pracuje na patologii ciąży, a do poradni mam chodzić w celu zdiqgnozwania cukrzycy czy mam czy nie i co ewentualnie robić... Ale pewnie dieta, ważne by też rodzic w szpitalu o 3 stopniu referencyjnosci bo taki szpital zajmuje się trudniejszymi poradami, ma dobrą opiekę nanotologiczna dla wcześniaków a przy ciśnieniu podobno bardzo mozliwy jest przed wczesny poród

reklama
Do czytałam ze jest z Warszawy wiec polecam poradnie przy szpitalna na ul. KAROWEJ, popatrz na necie wpisz szpital karowa, ja znalazlam nr tel i się umowilam na wizytę w ten czwartek, mam miec badania w kierunku cukrzycy a ciśnieniem zajmuje się tam jedna
PANI doktor do której dostaniesz numer telefonu bezpośrednio na biurko, tyle że we wtorki do niej trzeba dzwonić. Jak zadzwonisz do rejestracji poradni i powiesz jakie masz dolegliwości dadzą Ci namiary, umówia Cię. Terminy są szybkie ja czekałam tydzień.

Do góry