reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

myślę o tym cieście:D chyba coś dziś upiekę:D

u mnie 27 tydzień. i niby nic się nie dzieje, ale jednak raz w miesiącu leciutkie plamienie bez powodu albo jakiś inny badziew. ech.

idę szukać przepisów:-)

reklama
padło na pysiaśne ciasto jabłkowo-orzechowe:-) super wychodzi jako muffinki i jako zwykłe ciasto:-) jakby ktoś chciał przepis, chętnie prześlę na pw:-)

Witam porannie:-) moje dziecko strajkuje ze spaniem dzis wstała o 4.30 i wyspana:szok: a matka nieprzytomna :-p,suczka mi jakiejs warjacji dostaje od tyg szaleje włazi na łozko u Doroty zakopuje sie pod kołdrą:cool2: skomli itp nie wiem o co jej chodzi nic ja nie boli apetyt w miare ma wesoła jest zastanawiam sie czy to nie przez to ze przyzwyczaiła sie ze Dorota w wakacje z nia całymi dniami a teraz jak idzie do szkoły na 8 to wraca ok 15-16 dopiero ....Jutro ide wkoncu baterie do wagi kupic :zawstydzona/y::-p trzeba sie troche wziasc za siebie bo zima za pasem i wiadomo co z tym idzie w parze bynajmniej u mnie :eek:

Tigi ja poprosze przepis;-):-)

Cześć:)
Oj ja też bym wciągnęła ciastko:)
Wczoraj miałam atak "tasiemca" i po 21 wciągnęłam pizzę, która została z obiadu- dodam, że własnej roboty, bo mi chłopaki głowę zawracali od długiego czasu.
Ale jakoś nie mam wyrzutów sumienia:)
A co do "bycia lu nie bycia" w grupie ja jestem zdania, że szkoda czasu na kłótnie. Ale każdy ma swoje teorie. My jako członkinie wątku bb nie musimy się "kochać" ale wspierać. No... to tyle:)

ania255 - to ja poproszę przepis na ciasto pizzowe:D bo szukam jakiegoś dobrego, sprawdzonego:-)

fasolka - mówisz, masz:-) w związku z poprawianiem atmosfery na forum, ja może podam tutaj, a nie na PW;-) a nuż kogoś natchnie pozytywnie i nastawi na cały dzień;-)

Ciasto jabłkowo-orzechowe / Muffinki jabłkowo-orzechowe

Składniki:
ok. 6 średnich jabłek
cukier wanilinowy
szklanka cukru
garść rodzynek (bądź innych bakalii, na które aktualnie mamy ochotę i uważamy, że będą nam smakowały)
2 szklanki mąki tortowej
3 jajka
4 łyżki oleju/oliwy z oliwek
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka orzechów włoskich (my dajemy więcej, bo lubimy orzechy:-))
olejek migdałowy lub inny, który nam odpowiada - my lubimy z cytrynowym:-)

cukru można dać mniej, dużo zależy jak słodkie mamy jabłka i jak słodkie ciasto lubimy:-) przygotowane wg przepisu ze średniosłodkich jabłek nie jest ulepkowate, całkiem fajnie smakuje, naszym zdaniem nie za słodko:-)

Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy rodzinkami, cukrem wanilinowym i cukrem. Odstawiamy na ok. pół godziny i czekamy, aż jabłka puszczą sok. Orzechy włoskie rozdrabniamy. Do jabłek dodajemy mąkę tortową (warto ją przesiać wcześniej), 3 żółtka, olej i sodę (ja mieszam po dodaniu każdej rzeczy - dobry jest do tego wielki gar, w którym wygodnie się miesza). Mieszamy wszystko z orzechami, olejkiem (chociaż jak dodamy cały, to zapach jest BARDZO intensywny) i pianą ubitą z 3 białek. Całość mieszamy ostrożnie (ze względu na białka) i wykładamy na blachę. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni (dużo zależy od piekarnika, ja po prostu sprawdzam kiedy ciasto brązowieje - jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby było brązowe z wierzchu i nieupieczone w środku - ale jest wilgotne z powodu jabłek, więc sprawdzanie wykałaczką może nie działać). Można posypać cukrem pudrem albo polać polewą - ale samo ciasto wygląda fajnie, więc nie wiem czy jest potrzeba:-)

UWAGA: muffinki robimy dokładnie tak samo - tylko zamiast na blachę wlewamy do formy na muffiny. Ja wlewam najpierw do papierowych foremek, które wkładam do formy na muffiny, bo ciasto jest dość lepkie i ciężko je wyjąć potem z formy. Muffiny pieką się szybciej niż ciasto.

pozdrawiam serdecznie!:-)

Tigi ja robię podobnie ciasto tylko kakao dodaję.
A co do ciasta na pizzę to ja często "na oko" robię.
Na dwie pizze takie średnie pizze:
300g mąki
20 g drożdży
pół szkl. ciepłej wody
sól, cukier
4 łyżki oleju
1 jajko
Ja zazwyczaj robię z podwójnej porcji:)
Z drożdży, wody, soli, cukru i szklanki mąki robię zaczyn. Jak podrośnie to dodaję resztę składników i czekam aż znowu wyrośnie.
No i ciasto to może rosnąć w ciepłym miejscu lub w lodówce:)
Smacznego życzę.

ania - na kakao nie wpadliśmy:D a można by.. i skórki pomarańczowej, i ociupinkę mieszanki keksowej... mhrau... <ślinka mi pociekła:D a potem się człowiek dziwi, że kilogramów za dużo:D> i dzięki wielkie za przepis pizzowy:-)

O dziewczynki dzieki piekne za przepisy :-) no ja kiedys piekłam duzo potem długo nic;-) a teraz powoli znowu ,same łasuchy w domu;-) a co tam pochwale sie jakiego torcika młodej mamusia machła na roczek tydz temu :-p:-)

DSC01157.jpg DSC01162.jpg

Załączniki

• DSC01157.jpg
    DSC01157.jpg
    27,7 KB · Wyświetleń: 68
  • DSC01162.jpg
    DSC01162.jpg
    25 KB · Wyświetleń: 64
reklama
oo, torcików to ja jeszcze nie umiem.. <niby mamy jeszcze ponad rok do pierwszych urodzin naszego malucha, więc czas jeszcze jest;-)> ale ślinka cieknie na Wasz - przepiękny!:-)

Do góry