Cześć dziewczyny
Witam się poniedziałkowo 
Marcia co do norm glikemii to ostatnio dostałam od mojej diabetolog następujące normy:
- glikemia na czczo w osoczu żylnym do 110mg/dl
- glikemia na czczo- podczas samokontroli (czyli glukometrem) - od 70 do 90 mg/dl
- glikemia 2 godz. po posiłku- podczas samokontroli - od 70 do 135 mg/dl
Klasyfikacja zakresów glikemii:
a) glikemia na czczo (po 6 - 8 godzinach od ostatniego posiłku):
- 60-110 mg/dl - u zdrowego człowieka
- 110-125 mg/dl - nieprawidłowa glikemia na czczo
- powyżej 126 mg/dl - rozpoznaje się cukrzycę
b) glikemia po 120 minutach po spożyciu posiłku:
- poniżej 140 mg/dl – u zdrowego człowieka po 60 minutach po posiłku powinna być mniejsza niż 140 mg/dl, natomiast po 120 minutach już poniżej 120 mg/dl)
- 140-199 mg/dl – nieprawidłowa tolerancja glukozy
- powyżej 200 mg/dl – cukrzyca
c) glikemia poniżej 55 mg/dl – u chorych na cukrzycę rozpoznaje się hipoglikemię; należy jednak pamiętać, że wartości określające wystąpienie stanu hipoglikemii, są kwestią niezwykle zindywidualizowaną; u zdrowego człowieka pojawiają się objawy hipoglikemii, gdy poziom cukru osiąga wartości poniżej 60 mg/dl; spadek poniżej 40 mg/dl jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia (zagrożenie śpiączką).
Uznaje się, że glikemia przed posiłkami nie powinna przekraczać 100 mg/dl, a po jedzeniu 160 mg/dl.
W celu poznania swojego dobowego profilu glikemii, pomiary należałoby przeprowadzać:
Marcia co do norm glikemii to ostatnio dostałam od mojej diabetolog następujące normy:
- glikemia na czczo w osoczu żylnym do 110mg/dl
- glikemia na czczo- podczas samokontroli (czyli glukometrem) - od 70 do 90 mg/dl
- glikemia 2 godz. po posiłku- podczas samokontroli - od 70 do 135 mg/dl
Klasyfikacja zakresów glikemii:
a) glikemia na czczo (po 6 - 8 godzinach od ostatniego posiłku):
- 60-110 mg/dl - u zdrowego człowieka
- 110-125 mg/dl - nieprawidłowa glikemia na czczo
- powyżej 126 mg/dl - rozpoznaje się cukrzycę
b) glikemia po 120 minutach po spożyciu posiłku:
- poniżej 140 mg/dl – u zdrowego człowieka po 60 minutach po posiłku powinna być mniejsza niż 140 mg/dl, natomiast po 120 minutach już poniżej 120 mg/dl)
- 140-199 mg/dl – nieprawidłowa tolerancja glukozy
- powyżej 200 mg/dl – cukrzyca
c) glikemia poniżej 55 mg/dl – u chorych na cukrzycę rozpoznaje się hipoglikemię; należy jednak pamiętać, że wartości określające wystąpienie stanu hipoglikemii, są kwestią niezwykle zindywidualizowaną; u zdrowego człowieka pojawiają się objawy hipoglikemii, gdy poziom cukru osiąga wartości poniżej 60 mg/dl; spadek poniżej 40 mg/dl jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia (zagrożenie śpiączką).
Uznaje się, że glikemia przed posiłkami nie powinna przekraczać 100 mg/dl, a po jedzeniu 160 mg/dl.
W celu poznania swojego dobowego profilu glikemii, pomiary należałoby przeprowadzać:
- rano na czczo
- przed każdym posiłkiem
- 120 minut po posiłku
- przed snem
- o godzinie 24.00
- w nocy, między godziną 2 a 4