reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

Cześć dziewczyny:) Witam się poniedziałkowo :)
Marcia co do norm glikemii to ostatnio dostałam od mojej diabetolog następujące normy:
- glikemia na czczo w osoczu żylnym do 110mg/dl
- glikemia na czczo- podczas samokontroli (czyli glukometrem) - od 70 do 90 mg/dl
- glikemia 2 godz. po posiłku- podczas samokontroli - od 70 do 135 mg/dl

Klasyfikacja zakresów glikemii:
a) glikemia na czczo (po 6 - 8 godzinach od ostatniego posiłku):

- 60-110 mg/dl - u zdrowego człowieka
- 110-125 mg/dl - nieprawidłowa glikemia na czczo
- powyżej 126 mg/dl - rozpoznaje się cukrzycę

b) glikemia po 120 minutach po spożyciu posiłku:
- poniżej 140 mg/dl – u zdrowego człowieka po 60 minutach po posiłku powinna być mniejsza niż 140 mg/dl, natomiast po 120 minutach już poniżej 120 mg/dl)
- 140-199 mg/dl – nieprawidłowa tolerancja glukozy
- powyżej 200 mg/dl – cukrzyca

c) glikemia poniżej 55 mg/dl – u chorych na cukrzycę rozpoznaje się hipoglikemię; należy jednak pamiętać, że wartości określające wystąpienie stanu hipoglikemii, są kwestią niezwykle zindywidualizowaną; u zdrowego człowieka pojawiają się objawy hipoglikemii, gdy poziom cukru osiąga wartości poniżej 60 mg/dl; spadek poniżej 40 mg/dl jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia (zagrożenie śpiączką).

Uznaje się, że glikemia przed posiłkami nie powinna przekraczać 100 mg/dl, a po jedzeniu 160 mg/dl.
W celu poznania swojego dobowego profilu glikemii, pomiary należałoby przeprowadzać:

• rano na czczo
  • przed każdym posiłkiem
  • 120 minut po posiłku
  • przed snem
  • o godzinie 24.00
  • w nocy, między godziną 2 a 4
W celu rozpoznania cukrzycy muszą wystąpić: objawy hiperglikemii i glikemia przygodna powyżej 200 mg/dl lub dwukrotnie na czczo powyżej 126 mg/dl albo po 120 minutach od posiłku powyżej 200 mg/dl. W celu stwierdzenia cukrzycy przeprowadza się test obciążenia glukozą. Mierzy się glikemię na czczo i 2 godziny po podaniu glukozy (75 g). Aby rzetelnie określić przebieg po posiłkowej glikemii należałoby jeszcze przeprowadzić badanie w godzinę po spożyciu dawki glukozy. Jeżeli wyniki oscylują w przedziale 160-200 mg/dl osobę taką należy zaliczyć do grona o upośledzonej tolerancji glukozy.

reklama
Witam wszystkie Panie!
Alfa dzięki za info ale mi chodziło o normy insuliny bo cukier wyszedł ok po obciazeniu ale insulina jakaś ogromna po godzinie od podania glukozy. A jeszcze mi nie podali jaka była na czczo i po 2 h.
Pam trzymam kciuki
Klaczek współczuje i pewnie za pare dni dołącze do ciebie ale zostało mi dwa czopki z progesteronu.
Miłego dnia ja zaraz podniose Pati do szkoły a sama na silownie:-)

witam się i ja :-D
kłaczku tak mi przykro ...
pam gratulacje mamusiu :-D:-D:-D:-D witamy w gronie ciężarnych...cień cienia... skąd ja to znam .... po 2 tygodniach dopiero wyszła krecha jak się patrzy.

Ale u mnie ponura pogoda

Witam się

Marcia - Ty to masz piękny czas wstawwania :-D
Kłaczku - echhh, szkoda kurcze
Pam - ja Cię pierdziu, ale jaja i jak tu nie wierzyć w przeznaczenie i los, będzie co miało być, trzymam kciuki :tak:

redusia po prostu mam nature skowronka i najdłuzej jak dam rade spac to max 9 i musze byc na prawde zmęczona np. po weselu:-D ale sa tego dobre strony jest 9 a jauz jestem po siłowni. z rana jestem ja i 2,3 panów pakujacych.

Ujme to tak... Wkurwia mnie fakt ze znow lipa, ze znow bede sie nakrecac, kolejny miesiac stanie pod znakiem "Boze, spraw zeby sie udalo" i ... uda sie albo nie. Mam zlecone badania - gonadotropiny, antyciala, cos z hormonow (na ile sie doczytalam, to testosteron na pewno), wiec w piatek pojde sie oddac na to konto... Ogolnie mam wrazenie kichy... Od wrzesnia sie staramy i lipa.

Witam piękne panie!
Kłaczku dzisiaj mam chyba podobny nastrój bo własnie zostałam sprowadzona na ziemie pojawilo sie plamienie jak przed każdą moją @ więc z testowania w czwartek lipa tyle nadziej miałam i znów kubeł zimnej wody ,my staram się od kwietnia a ja cay czas mam poczucie winy ze to pewnie przez moje zapsy tłuszczu nic z tego niewychodzi. Dzisiaj ewnie przerycze cały dzień bo PMS wspiera mnie w tym nastroju

a ja wczoraj mialam wizyte u ginka.

a wiec- mlody ulozyl sie główką w dół, dal mi l4 do czasu porodu czyli.29listopad. i jesli nie urodze do tego czasu to mam przyjsc 3grudnia i da mi skierowanie do szpitala.powiedzial ze przewaznie czyli 6,7 grudnia mam zglosic sie. i potem 6tyg po porodzie do niego na przeglad
:-D

haha brzuch czuje na udach:-) jak spie na bokach to czuje jak boli mnie biodro raz jedno raz drugie zalezy na ktorym spie.

trzymajcie kciukasy, mam numera do dzewelajny wiec jak cos to smska wysle:-)

Izabela, pociesze Cie. Ostatnio, na owych konsultacjach, wrzucilam lekarce podczas wyliczania ewentualnych zagrozen "and my fat", a ona mi na to ze fat to problem pozniej, jak juz jest ciaza (albo i nie - vide Karol), a poki co problem musi byc gdzie indziej. My kombinujemy od poronienia, czyli od konca sierpnia...

Poki co skonczylam dlubanie na FB i na razie efekt jest taki: https://www.facebook.com/CarolsButiqueAndPhotographyProps
Oczywiscie stronka bedzie poszerzana w miare przybywania nowych "wynalazkow".

reklama
UUU kłaczek ty internautko:-)
Skoro wylewacie swoje frustracje dzisiaj to się dołączę . Mam ochotę dzisiaj kogoś pogryźć :wściekła/y: Wszystko mnie wkurza, jak narazie hormony ksiązkowe a ja nadal w ciązy nie jestem, my sie staramy od lipca. Ta insuliuna wyszła za duża bo na czczo 36,4 a norma do 28. i wogle chce mi sie krzyczec:angry:

Do góry