reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Otyłość w ciąży

Na szczęście jestem proporcjonalnie zbudowana ale silnej woli to ja w lato nie mam.....te lody naturalne są pyszne
Zastanawiam się czy ktoras z was spotkala sie z przykrymi komentarzami na temat swojej wagi gdy szłyście rodzić. Tamat wagi jest dla mnie absolutnym tabu i mòj mąż nawet.nie wie ile ważę....wazenie u położnej jest dla mnie traumatyczne
Witaj! Mnie póki co tylko pani od badań prenatalnych skomentowała, że będzie miała problem z badaniem, bo powłoki, bla bla bla... A tak to jeszcze nie usłyszałam nic na temat swojej wagi, od żadnego z lekarzy. Na dzień dzisiejszy waże nadal 130kg (ha! przez miesiąc nic nie przytyłam).

Dziewczyny, przestałam czytać sierpniówki, bo mimo mojego sceptycyzmu i wszystkiego zaczelam ostatnio świrować. Ostatnio widziałam panikę dot. głaskania się po brzuchu, że be, że poród przedwczesny ...
emoji23.png
Wolę sobie tego nie fundować
emoji23.png
Nie dziwię ci się :) Ja przechodzę 3 ciążę i wiem czego się spodziewać, ale niektóe mamy czytając niektóre fora mogą się przestraszyć :)

A co do wagi i męża... Mój nie ma pojęcia ile ważę i dopóki nie będę ważyć 70 to się nie dowie [emoji23]
Dobry pomysł, mój jednak wie ile ważę :)

No niektóre laski swiruja przed i po porodzie haha
Najgorsze są takie, mam okazję widywać podobnego kroju mamusie niedzielne, jak je nazywam...

Paula ale fajny ciążowy brzuszek Zastanawialam się właśnie kiedy u was dziewczyny zaczelo być widac brzuszek ciazowy. Mi chyba w tym tygodniu(23) zaczęło troche byc widać...tak jakbym miała wzdęcie cały czas.
Mojego brzucha było widać jużok 14-15 tygodnia, od tej pory mniej więcej w ciążowych spodniach chodzę, a teraz to w ogóle wywaliło mnie do przodu i wyglądam jak do porodu :D

Tak sie ostatnio zastanawiam nad tym kiedy jest odpowiedni moment na to, zeby zaczac kupowac wyprawke ? Jestem w 16tc, myslalam, zeby zaczac po 20tym tygodniu jak bede po 2gim badaniu prenatalnym, ale niekotrzy mowia, ze to zbyt wczesnie... jak to bylo u Was?
Ja ubranka zaczęłam kupować bardzo wcześnie, bo ok 16 tygodnia, ale ze względu na to, że posypię się z miesiąc wcześniej, może też być sytuacja, że gieniu zechce mnie zamknąć w szpitalu, bo odzywa się u mnie nadciśnienie, cukrzyca i anemia, no i bliźniaczki wysysają ze mnie wszystkie siły. Także do końca maja chcę mieć już wsio gotowe, razem z torbą do szpitala, wózek zostawiam na koniec, bo nie ma nic co mnie zainteresowało.

Mam tez pytanie odnosnie porodu, kiedy lekarz powinien zaczac ten temat ? Czy cc czy sn ? Mysle, ze to jezzcze troche wczesnie, ale wolalabym juz wiedziec czy np nadcisnienie i otylosc mnie kwalifikuje tylko do cc czy jest szansa na sn.

W maju mam tez wizytę w poradni patologi ciazy, lekarz wolal , zeby mnie tam zobaczyli i zdecydowali czy mam.byc prowadzona u nich... mam nadzieje, ze skoro cisnienie sie unormowalo przy tabletkach to wroce do swojego lekarza a tam tylko pokaze sie co jakis czas na kontroli
Mój, mimo bliźniaczej ciąży, powiedział, że jeszcze mam się tym nie stresować i chodzić sobie spokojnie, oszczędzać się, zdrowo odżywiać i takie tam.

Ostatnia edycja:
reklama
Nie bylo mnie dosc dawno, ale juz wszystko ok. Jak pisałam bylo ciężko, szukalam dibrego ginekologa, a trafiłam zle. W kazdym razie teraz trzymam sie mojego ginekologa, u ktorego rozpoczęłam ciaze, jestem juz po badaniach prenatalnych wyniki sa dobre, ryzyko wad genetycznych niewielkie ;)
Pochwale sie , ze poki co to 2kg w dol, mimo brakow wymiotow jakos mi sie udalo ;)

Tak sie ostatnio zastanawiam nad tym kiedy jest odpowiedni moment na to, zeby zaczac kupowac wyprawke ? Jestem w 16tc, myslalam, zeby zaczac po 20tym tygodniu jak bede po 2gim badaniu prenatalnym, ale niekotrzy mowia, ze to zbyt wczesnie... jak to bylo u Was?
A gdzie byłaś w końcu, Kochana? Dobrze, że już masz kogoś stałego. [emoji846]

Oczekujaca ja po 20 tygodniu zaczęłam powolutku kupować, ale nie kupiłam zbyt dużo, bo masę rzeczy dostaliśmy [emoji6] kupuj tak jak Ci wygodnie, jak masz fundusze [emoji846]

A co do cc czy sn , to z tego co wiem, nadciśnienie może kwalifikować do cięcia, ale nie musi, zależy jak będzie uregulowane. A sama otyłość nie jest wskazaniem. Ja mam mieć cc, bo mała jest w ułożeniu miednicowym, ale jak się obróci jednak to będzie sn

A gdzie byłaś w końcu, Kochana? Dobrze, że już masz kogoś stałego. [emoji846]
Na prenatalnych bylam w feminie w Katowicach.

U ginekologa zostałam tego do ktorego chodzilam z nfz przed ciaza i zaczelam u niego ciaze, na początku nie czulam sie u niego komfortowo ze wzgledu na wage, ale jakos juz przywyklam , ze jest specyficzny niby nic nie komentuje wiec chyba to siedzialo w mojej glowie ;p
Porbujac go zmienic trafilam na innych gorszych , wiec juz zaufalam jemu.

Na miejscu jest polozna, daje mi skierowania na rozne badania, nawet na prenatalnych bylam za darmo.... informuje mnie o wszystkim co , kiedy bedziemy badac robic itp, wiec postanowilam nie szukac, bo wiekszego stresu sobie na robie :(

Poki co sie go trzymam i zobacze co bedzie na tej wizycie w poradnii patologii ciazy co powiedza odnosnie dalszej kontroli i porodu.

Nie znalazlam tez nikogo prywatnie kto bylby godny polecenia w okolicy, wszyscy gdzies daleko, a chyba jednak wole miec wszystko na miejscu ;)
Rozumiem [emoji846] ten, o którym pisałam, też dał mi skierowanie na prenatalne i generalnie ułatwiał mi życie jak mógł, także jestem zadowolona [emoji846] to teraz kciuki, żebys była zadowolona [emoji6]

Witaj! Mnie póki co tylko pani od badań prenatalnych skomentowała, że będzie miała problem z badaniem, bo powłoki, bla bla bla... A tak to jeszcze nie usłyszałam nic na temat swojej wagi, od żadnego z lekarzy. Na dzień dzisiejszy waże nadal 130kg (ha! przez miesiąc nic nie przytyłam).

Nie dziwię ci się :) Ja przechodzę 3 ciążę i wiem czego się spodziewać, ale niektóe mamy czytając niektóre fora mogą się przestraszyć :)

Dobry pomysł, mój jednak wie ile ważę :)

Najgorsze są takie, mam okazję widywać podobnego kroju mamusie niedzielne, jak je nazywam...

Mojego brzucha było widać jużok 14-15 tygodnia, od tej pory mniej więcej w ciążowych spodniach chodzę, a teraz to w ogóle wywaliło mnie do przodu i wyglądam jak do porodu :D

Ja ubranka zaczęłam kupować bardzo wcześnie, bo ok 16 tygodnia, ale ze względu na to, że posypię się z miesiąc wcześniej, może też być sytuacja, że gieniu zechce mnie zamknąć w szpitalu, bo odzywa się u mnie nadciśnienie, cukrzyca i anemia, no i bliźniaczki wysysają ze mnie wszystkie siły. Także do końca maja chcę mieć już wsio gotowe, razem z torbą do szpitala, wózek zostawiam na koniec, bo nie ma nic co mnie zainteresowało.

Mój, mimo bliźniaczej ciąży, powiedział, że jeszcze mam się tym nie stresować i chodzić sobie spokojnie, oszczędzać się, zdrowo odżywiać i takie tam.
A w ktorym jestes teraz tygodniu ?

Tez mysle , ze lepiej wszystko wczesniej, ale te glosy ludzi co mowia: zapeszysz, za wczesnie, nie kupuj kupisz miesiac przed mnie powalaja.... a ja juz u siebie widze brzuszek, 7-8miesiac wypadnie mi w najwieksze upaly, nie wiem czy bede miala sile i ochote chodzic wtedy po sklepach, zamierzamy tez czesc rzeczy kupic uzywanych wiec znalezienie odpowiednich w dobrym stanie i okazji tez troche zajmuje ;p

Oczekujaca ja po 20 tygodniu zaczęłam powolutku kupować, ale nie kupiłam zbyt dużo, bo masę rzeczy dostaliśmy [emoji6] kupuj tak jak Ci wygodnie, jak masz fundusze [emoji846]

A co do cc czy sn , to z tego co wiem, nadciśnienie może kwalifikować do cięcia, ale nie musi, zależy jak będzie uregulowane. A sama otyłość nie jest wskazaniem. Ja mam mieć cc, bo mała jest w ułożeniu miednicowym, ale jak się obróci jednak to będzie sn
No w takim razie czekam na plec i bede kupowac ;)
Na pewno latwiej bedzie mi to rozdzielic niz nagle wydac duza kwote za jednym razem

reklama

Ja sie jakos boje cesarki, a wlasciwie dochodzenia po niej do siebie, tyle sie nasluchalam i naczytalam , ze az boje sie o tym myslec ;p

Do góry