reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

Poronione to, bo bank, a raczej system, potrafi przetrzymać księgowanie nawet o kilka godzin. No ale tak, ZUS, to ZUS oni jak coś wymagają to szpagatami trzeba biec żeby donieść, ale jak szary człowiek coś potrzebuje lub coś w ten deseń, to ni chu chu.
Mi zdarzało się nawet księgowanie dłuższe niż kilka godzin ... No ale co zrobić :( ZUS jak skarbówka, litości nie ma. Skarbówka raz mi karę przyłożyła za to, że biuro rachunkowe nie wysłało deklaracji vatowskiej (coś z serwerem im się poknociło), podatek był zapłacony w terminie, ale papierka nie mieli, za to ponad 200 zł kary mi dali... I jeszcze w liście pełnym paragrafów mówili mi, że to wykroczenie podatkowe... Także wiesz... [emoji33]
Jestem wkurzona. A najlepsze jest, że dowiedziałam się przez przypadek, jak poszłam do ZUS złożyć druk DRA po miesiącu, w którym miałam 6 dni L4... Okazało się, że nie przez przypadek nie wypłacili mi jeszcze zasiłku, ale właśnie dlatego, że wypadłam z praw i była odmowa

oar8csqvkujogohc.png
Nie dziwię się, że jestes wkurzona :(
Ale te głupki mogłyby też poinformować łaskawie o tym... Ehh bez sensu te urzędy i "procedury".

[emoji170] 21.08 [emoji170]
8une3e3kck8m6mea.png

reklama
Chcecie mi powiedzieć że jeżeli macie kilka godzin obsuwy w zusie to oni blokują zwolnienia?!

Napisane na WAS-LX1 w aplikacji Forum BabyBoom

O matko, a ja się nad własną firmą zastanawiam i coraz bardziej mi się odechciewa...

Ja też się nad firmą zastanawiam, ale walka z polską biurokracją... Niestety pracując u kogoś też nie można być niczego pewnym. Kiedyś pracowałam w banku na wyspie w galerii. Był to punkt dealerski, więc zatrudniała mnie prywatna kobieta, a z samego banku miałam jakoś 1/24 etatu po to by dali mi uprawnienia do systemu. Po pół roku z powodu mobbingu współpracownicy nie wytrzymałam i rzuciłam tą pracę. Coś mnie tknęło i poszłam do ZUS. Okazało sie, że na ZUS nie były odprowadzane żadne składki! Ponadto jak już doprosilam się o świadectwo pracy i zaniosłam je do PUP był tam błąd w dacie, że zaczęłam pracować 1.01, a na zaświadczeniu, które kiedyś do nich przynioslam była data 02.01. Jak zaczęli to wyjaśniać, okazało się że taka firma w ogóle nie istnieje. W dodatku kobieta zapadła się pod ziemię. Teraz wyobraźcie sobie jak bym w takiej pracy zaszła w ciążę! [emoji33]

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

ZUS i us to jedna mafia hehe
My kiedyś kupowalismy samochód od zwykłej osoby i zapomniałam o podatku do us i zapłaciliśmy max do tygodnia po terminie i za rok przychodzi mi wezwanie do stawienia się w us o przestępstwo skarbowe! No porażka.... na szczęście musiałam napisać tylko wyjaśnienie. Obyło się bez kary. Chore.... :/

Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom

nangini, to mój partner miał inną historię ze swoim, na szczęście już byłym, pracodawcą. Pracował w firmie przez półtora roku, umowę miał przez połowę okresu zatrudnienia (pierwsze miesiące na czarno) i... w momencie kiedy miał umowę firma nie odprowadzała żadnych składek do ZUSu ale odprowadzali kiedy umowy NIE miał (na jakiej podstawie nie?). Jak by mu te pół roku zabrakło do emerytki, to by miał kłopot, w ZUSie podpowiedzieli Sąd Pracy, ale mój K stwierdził, że o pół roku nie będzie się po sądach włóczył. Zmienił pracę i , odpukać w niemalowane, trafił na uczciwego pracodawcę.

Chcecie mi powiedzieć że jeżeli macie kilka godzin obsuwy w zusie to oni blokują zwolnienia?!

W każdym urzędzie, jak cokolwiek dostarczysz nawet minutę po terminie, to jest problem.

Z firmą to jest tak, że jak zakładasz ją, i decydujesz opłacać się dobrowolną składkę chorobową, to i tak przez pierwsze 3 mce nie masz prawa do zasiłku :) a potem tak jak u Pauli, spóźnisz się z zapłatą składek, to blokują Ci chorobowe też na 3 mce...dobrze, że to tylko chorobowe, a nie zdrowotne jest tak blokowane.

Ja też się nad firmą zastanawiam, ale walka z polską biurokracją... Niestety pracując u kogoś też nie można być niczego pewnym. Kiedyś pracowałam w banku na wyspie w galerii. Był to punkt dealerski, więc zatrudniała mnie prywatna kobieta, a z samego banku miałam jakoś 1/24 etatu po to by dali mi uprawnienia do systemu. Po pół roku z powodu mobbingu współpracownicy nie wytrzymałam i rzuciłam tą pracę. Coś mnie tknęło i poszłam do ZUS. Okazało sie, że na ZUS nie były odprowadzane żadne składki! Ponadto jak już doprosilam się o świadectwo pracy i zaniosłam je do PUP był tam błąd w dacie, że zaczęłam pracować 1.01, a na zaświadczeniu, które kiedyś do nich przynioslam była data 02.01. Jak zaczęli to wyjaśniać, okazało się że taka firma w ogóle nie istnieje. W dodatku kobieta zapadła się pod ziemię. Teraz wyobraźcie sobie jak bym w takiej pracy zaszła w ciążę! [emoji33]

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

ja wszystkim myślącym o firmie zawsze polecam od początku prowadzenie księgowości przez biuro rachunkowe i samemu pilnowanie terminów płatności. To chyba dwa filary, żeby nie narobić sobie nieprzyjemnosci, albo je zminimalizowac. Co do płatności, to wypracowałam sobie taką metodę, że mam kwotę na zus odłożoną na 2-3 mce do przodu, żeby nie było problemu, jak jest cienki miesiąc, a my z mężem oboje na jednej działalności jesteśmy, więc różne są miesiące.

A firmy też są januszowskie i trzeba wszystkim niestety na ręce patrzeć :(

ZUS i us to jedna mafia hehe
My kiedyś kupowalismy samochód od zwykłej osoby i zapomniałam o podatku do us i zapłaciliśmy max do tygodnia po terminie i za rok przychodzi mi wezwanie do stawienia się w us o przestępstwo skarbowe! No porażka.... na szczęście musiałam napisać tylko wyjaśnienie. Obyło się bez kary. Chore.... :/

Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom

Pewnie czynny żal musiał być [emoji33]

Mnie dwa lata temu ZUS po sądach ciągał w "trosce" o moje chyba 6 zł, ktore nie trafiły do mojego ubezpieczenia emerytalnego, bo wg nich, jedna umowa o dzieło, którą miałam podpisaną - zanim miałam firmę - przy małej i jednorazowej współpracy z takim biurem, powinna być umową zlecenie. Ale weszli na to biuro, wszystkie umowy im zakwestionowali, i kilkadziesiąt spraw im założyli, dla każdej osoby osobno! I podważali wszystko jak leci... To nic, ze wczesniej były kontrole i nikt nie mówił im, że UoD nie może być, tylko UoZ.

Ale niedlugo problem zniknie, jak miłosiernie nam panujący każdemu etat zrobią [emoji23][emoji23][emoji23]

[emoji170] 21.08 [emoji170]
8une3e3kck8m6mea.png

reklama
Do góry