reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Otyłość w ciąży

Paula, a co się stało, że nie możesz skorzystać ze zwolnienia? [emoji19]

Napisane na WAS-LX1 w aplikacji Forum BabyBoom
W skrócie - dzięki temu, że bank nie informuje, że przelew ekspresowy, za który płaci się dodatkowo, opisany na stronie jako 24/7 cały rok, tak naprawdę przechodzi tylko do 15.25 (a normalne do 14.30) składka na ZUS wpłynęła po terminie...

oar8csqvkujogohc.png

reklama
Tak, wysłałam 10.01 przelew do ZUS, zapłaciłam dodatkowo, wg informacji na stronie ten przelew powinien przejść od razu, niezależnie od godziny, a okazało się, że przeszedł później

oar8csqvkujogohc.png
Cholibka [emoji33] to teraz 3 mce bez chorobowego? [emoji33]

Ja zawsze profilaktycznie wysyłam już 5 dnia miesiaca, jak tylko info od księgowej dostanę :/

[emoji170] 21.08 [emoji170]
8une3e3kck8m6mea.png

Cholibka [emoji33] to teraz 3 mce bez chorobowego? [emoji33]

Ja zawsze profilaktycznie wysyłam już 5 dnia miesiaca, jak tylko info od księgowej dostanę :/

8une3e3kck8m6mea.png
Ja zazwyczaj też, to była wyjątkowa sytuacja... Napisałem wniosek o przywrócenie, ale nie wiem co będzie, mają 30 dni na odpowiedź...

oar8csqvkujogohc.png

Ja się na tym nie znam, ale nie ma tak, że liczy się data nadania przelewu? Tak jak kiedyś data stempla pocztowego? A jak nie to banko powinien też zająć jakieś stanowisko, bo podaje błędne dane, przelew natychmiastowy, to natychmiastowy i koniec kropka. Ale jak mówię, ja się nie znam, ale na chłopski rozum...

Ja się na tym nie znam, ale nie ma tak, że liczy się data nadania przelewu? Tak jak kiedyś data stempla pocztowego? A jak nie to banko powinien też zająć jakieś stanowisko, bo podaje błędne dane, przelew natychmiastowy, to natychmiastowy i koniec kropka. Ale jak mówię, ja się nie znam, ale na chłopski rozum...
Niestety, liczy się data zaksięgowania na konto ZUS. Napisałam skargę do banku, czekam na odpowiedź

oar8csqvkujogohc.png

Kochana, zus to zus [emoji16] " nie pogodosz" [emoji16] u nich liczy się data zaksięgowania. Zresztą, odbiorca przelewu nie dostaje informacji o czasie zlecenia przelewu, tylko datę zaksięgowania u niego na koncie.

Nawet jakby księgowanie było mozliwe w czasie rzeczywistym, to jakby otrzymali przelew o godzinie 00:01 to już po wszystkim...

Paula, strasznie Ci współczuję, mega głupia sytuacja :( mam nadzieję, że uda Ci się to jakoś odkręcić na swoją korzyść... [emoji8] Ale krwi pewnie Ci juz nieźle napsuli :(

8une3e3kck8m6mea.png

Poronione to, bo bank, a raczej system, potrafi przetrzymać księgowanie nawet o kilka godzin. No ale tak, ZUS, to ZUS oni jak coś wymagają to szpagatami trzeba biec żeby donieść, ale jak szary człowiek coś potrzebuje lub coś w ten deseń, to ni chu chu.

reklama
Kochana, zus to zus [emoji16] " nie pogodosz" [emoji16] u nich liczy się data zaksięgowania. Zresztą, odbiorca przelewu nie dostaje informacji o czasie zlecenia przelewu, tylko datę zaksięgowania u niego na koncie.

Nawet jakby księgowanie było mozliwe w czasie rzeczywistym, to jakby otrzymali przelew o godzinie 00:01 to już po wszystkim...

Paula, strasznie Ci współczuję, mega głupia sytuacja :( mam nadzieję, że uda Ci się to jakoś odkręcić na swoją korzyść... [emoji8] Ale krwi pewnie Ci juz nieźle napsuli :(

8une3e3kck8m6mea.png
Jestem wkurzona. A najlepsze jest, że dowiedziałam się przez przypadek, jak poszłam do ZUS złożyć druk DRA po miesiącu, w którym miałam 6 dni L4... Okazało się, że nie przez przypadek nie wypłacili mi jeszcze zasiłku, ale właśnie dlatego, że wypadłam z praw i była odmowa

oar8csqvkujogohc.png

Do góry