reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

:-D
kiedyś jak zamiałam pizze w knajpie jak byłam w ciąży to jakiś podpity koleś to mnie z tekstem 'że ja to pewnie lubię pojeść' jak dałam mu do zrozumienia że jestem w ciąży to mu minka zrzedła :-):-D
:-D:-D W 7 mieisacu ciazy z Karolem nadzialam sie na znajoma ktorej czas jakis nie widzialam. Gadu, gadu, ona cos tam jak sie czujesz, no to ja grzecznie ze jak to w ciazy - roznie. Jej mina bezcenna... Ona myslala ze mi sie tak przybralo wdziecznie.:-D I w ogrodniczkach to pewnie chodze zeby mlodziej wygladac, co?:-D
December, ja uzywam w domu proszku typu non bio, z tym ze jaki wpadnie w rece, ostatnio zaczelam rowniez ciuszki malego plukac, wlasnie Lenorem. Prasuje do tej pory pieluchy tetrowe - uzywamy ich pod dziob przy karmieniu i do mietolenia przy zasypianiu. Nie prasuje bo mi sie podoba czy "bo bakcyle", tylko nieuprasowane sa cholernie pomarszczone w jedna strone. Jakas taka tetra do rzyci.
Ainhoa, moze Zuza sie wstawia w kanal.. Kosci miednicy pod koniec ciazy moga bolec - przewaznie tepy bol z przodu, w rejonie spojenia lonowego.

reklama
Hallo kobitki, od wczoraj umieram:crazy: w nocy zaczęło mnie czyścić nie wiadomo po czym i tak sobie całą noc i dziesiejszy dzień spędzam na kibelku z miska na kolankach ;| wrr nie wiem co mi jest, zastanawiam się czy nie jechać na IP, do tego wszystkiego boli mnie brzuch (który ciągle sie stawia), głowa i plecy:szok: czuje się fatalnie ;(((

Co do prasowania ciuszków, to ja wyprasowałam jedynie te zupełnie malutkie na pierwszy miesiąc użytkowania, a reszty mi się już nie chciało, za to wszystko wyprałam w proszku dla dzieci Lovela.

Lolcia może się czymś zatrułaś? masz coś takiego jak skurcze? czy po prostu Cię boli? może poleż z herbatą ziołową w łóżku?... bo na godzinę zero to chyba jeszcze nie czas ;)
masz jakis telefon do swojego gin?

weronkazzz- no właśnie nie mam do niego nr ;(( nie wiem...być może sie zatrułam, ale czym ? Tego to nie wiem :szok: no dziś to cały dzień na jednym jogurciku, 3 waflach ryżowych i miętówce do picia. Zaraz może ogarnę sobie siemię lniane, bo ponoć można i zobaczymy jak to będzie do jutra te cholerstwo musi mi przejść bo oszaleje inaczej ;| jestem nie do życia ;|

Witajcie LaskY po długiej przerwie! Ależ dużo postów miałam do nadrobienia! Przyznam, że to miło być w kontakcie niby z "obcymi", a jednak wczuwać się w Wasze sytuacje, jak z przyjaciółkami, nieprawdaż? :]

Heh a ja do teraz nie dowierzam ze w moim brzuchu mieszka taki mały "ktoś" :p po mimo ze się kręci i pręży, a brzuch faluje :szok: i w ogóle z jednej strony to już nie wiele czasu zostało, a z drugiej te czekanie to masakra jakaś i to jeszcze taaak długo ;D najchętniej to już bym się za 3 tyg rozpakowała, no ale ja sobie moge chcieć :rofl2: zobaczymy kto będzie następny
Aaa i byłam dziś u lekarza :-D Jasiek waży już 2kg :tak:, na USG ssał sobie paluszka ;), szyjka sie nie skróciła przez te 3 tyg ;))) wyniki badań bardzo dobre i ciesze się niezmiernie ;)))

No to ja się przyznam szczerze, że strasznie nie mogę się doczekać takiego stopnia ciążowego zaawansowania, jak Wasze! Z niecierpliwością czekam na pierwsze ruchy... i coś się doczekać nie mogę ;/ A pewnie przez fałdki nieprędko je poczuję, co? Jak to u Was, drogie Ciężarówki było? Napiszcie proszę z jaką wagą przy jakim wzroście zaczynałyście ciążę, i kiedy poczułyście ruchy Maleństwa...

A dziś różowo nie jest - jedna krecha. We wtorek okres (może jednak nie będzie :-)) a potem znów testy owulacyjne i czekanie.

O, kurcze! A ja byłam pewna, że to będzie JUŻ! Ale zaraz, zaraz - jutro wtorek - może jednak nie przyjedzie ta ciocia z (h)Ameryki, co? ;)

jakoś dziwnie palce mi drętwieją u rąk- myslicie, że magnez by pomógł?

A mnie nadal drętwieje zewnętrzna część prawego uda... Chociaż dziś w nocy obudziłam się ze zdrętwiałym całym prawym udem... Trochę mnie to martwi, zwłaszcza, że przecież nie mam mega-zaawansowanej ciąży...

jeszcze 2 miesiace i 8dni do terminu a juz sie nie moge doczekac. nie chodze ja sie tocze! albo kiwam jak kaczka... :-(

Ja-cie-krece! Tak zaawansowana ciąża to dla mnie kosmos! Nie mogę sobie siebie wyobrazić z jeszcze większym brzuchem, niż mam teraz... BRRRR!

Gumka? Bo pigulki odpadaja nim nie dostaniesz pierwszej @. Albo szklanka wody... zamiast.;-)

BUAHAHAHAhahaha! Obśmiałam się w głos :p

no to spokojnie toczymy się dalej :))) Idę dziś do gina pierwszy raz po porodzie, coś za długo plamię i nie jest to takie zwykłe plamienie. (

Ciekawa jestem, czy ta pierwsza wizyta po porodzie jest bardziej bolesna, nieprzyjemna, niż dotychczas? Czy idzie się, jak już rany są zagojone i nie boli grzebanie TAM? :confused:

Nadalka, to jestes gdzies w moich proporcjach - 161cm/102kg.

Oooo, to ja właśnie w takich proporcjach zaczynałam ciążę.

Hallo kobitki, od wczoraj umieram:crazy: w nocy zaczęło mnie czyścić nie wiadomo po czym i tak sobie całą noc i dziesiejszy dzień spędzam na kibelku z miska na kolankach ;| wrr nie wiem co mi jest, zastanawiam się czy nie jechać na IP, do tego wszystkiego boli mnie brzuch (który ciągle sie stawia), głowa i plecy:szok: czuje się fatalnie ;(((

To nie są żarty! Mam nadzieję, że kiedy ja piszę tego posta, to Ty jesteś już na IP! Trzeba pilnować, żebyś się nie odwodniła!

Zwolnienia lekarskie
Powiedzcie mi, LaskY, jak to jest - czy zdarza się, że ciężarne są wzywane na komisje ZUS-owskie? i np. okazuje się, że w opinii lekarzy orzeczników zus zwolnienie zostało wystawione na wyrost?
Wiem, że ciąża to nie choroba, ale ja wybieram się wkrótce do lekarza i zamierzam poprosić o L4 (już do porodu), ale mam jednak pewne wątpliwości... Czy słusznie?

Zwolnienia lekarskie
Powiedzcie mi, LaskY, jak to jest - czy zdarza się, że ciężarne są wzywane na komisje ZUS-owskie? i np. okazuje się, że w opinii lekarzy orzeczników zus zwolnienie zostało wystawione na wyrost?
Wiem, że ciąża to nie choroba, ale ja wybieram się wkrótce do lekarza i zamierzam poprosić o L4 (już do porodu), ale mam jednak pewne wątpliwości... Czy słusznie?
Ja byłam na zwolnieniu od 4 tygodnia ciąży, ale żeby je utrzymać za każdym razem musiałam mówić, że boli mnie kręgosłup, bolą mnie kolana, w Twoim wypadku możesz jeszcze podciągnąc jakieś mdłości końcowe czy coś. Ja w 4 tygodniu mówiłam o obawach, że znowu stracę dziecko, a to akurat była prawda i o tym, że nie mogę pracować, bo nie ma dla mnie stanowiska, a pracodawcy zależy na tym, żebym poszła na zwolnienie, a to też była prawda, bo w mojej pracy nie mogłabym nic robić, bo datowanie datownikiem młotkowym jest zakazane, nocki też, nadgodziny też i dźwiganie worków z listami również. To lepiej mnie wysłać na zwolnienie:)
Nie miałam nigdy wizyty nikogo z Zusu, może dlatego, że za każdym razem jak coś mi było dla usprawiedliwienia lekarza dostawałam od niego skierowanie a to do kardiologa, a to do ortopedy:D

PS. Każda z nas była w 13 tygodniu i mówiła tak samo haha;p Zobaczysz, przeleci:D

Ainhoa, bol przy sikaniu? Jaki to bol? Bo jak piecze to zapieprzaj do lekarza. Jak tepy, to spoko. Stemplowac listow nie wolno? Takim datownikiem jak na poczcie maja?? Bo nie wiem jak mlotkowy wyglada...
Lolcia, Ty nie patrz na forum, Ty zasuwaj do lekarza! Po pierwsze masz szanse sie odwodnic skoro Cie czysci i wymiotujesz, a odwodnienie to juz zagrozenie. A skurcze macicy moga wynikac z biegunki i to tez pasuje ogarnac zebys nie zaczela rodzic.

Ainhoa, bol przy sikaniu? Jaki to bol? Bo jak piecze to zapieprzaj do lekarza. Jak tepy, to spoko. Stemplowac listow nie wolno? Takim datownikiem jak na poczcie maja?? Bo nie wiem jak mlotkowy wyglada...
Lolcia, Ty nie patrz na forum, Ty zasuwaj do lekarza! Po pierwsze masz szanse sie odwodnic skoro Cie czysci i wymiotujesz, a odwodnienie to juz zagrozenie. A skurcze macicy moga wynikac z biegunki i to tez pasuje ogarnac zebys nie zaczela rodzic.

Ja pracując na poczcie mam taki:
015840308.jpgTo nie jest taki jak na okienku, ten jest do datowania masowego:D Jest tak skonstruowany, żeby sam latał między poduszką nasączoną tuszem, a podkładką na której jest list:D I właśnie o to chodzi, że drgania wywołane taką siłą przechodzą na moje ciało i na dziecko. Nie pieczenie, przy sikaniu czuję jak mi się ee kości pochwy rozchodzą?;>

reklama
Do góry