reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

Jakiś dziwny ten śpiworek... Dziwny dlatego, że jest od 0 do 12, a miejsce na wbicie w pas jest jedno i to samo, jakoś sobie nie mogę wyobrazić gdzie mają być nóżki dziecka, bo o tyle co u noworodka są skulone o tyle co u 6 miesiącznego dziecka ten śpiworek po prostu to wymusza;/

Dzisiaj mama mnie opieprzyła, bo wyciskałam sobie wągry na brodzie i stwierdziła, że w ciązy się tego nie robi, bo dziecko będzie miało tam znamię... Miałam wrażenie, że wręcz opierdal dostałam... Jakiś miesiąc temu wyciskałam sobie wągry na nosie i brodzie, niby to zabobony, ale inaczej gdy wiecie, że babcia dziecka z drugiej strony posiada taką myszkę o długości 5 cm na ręce to dodatkowo nakręca...

Kłuje mnie dzisiaj trochę u góry brzucha, tak z 7 cm poniżej lini piersi na środku, nie wiem od czego:(

Ostatnia edycja:
reklama
co do chlustania krwią po porodzie to czasem się zdarza wpadka bo na serio laski nie myślcie że to jak okres bo to jak woda czasem z kranu. Ja po cc jak wstałam do łazienki po odpięciu cewnika i po rezygnacji z basenu chyba na drugi dzień to w łazience na podłogę mimo wkładki poporodowej wyleciał ze mnie taki wieeeelki skrzep krwi o wymiarach 20x20 cm o wyglądzie i konsystencji jak wątroba. sory - musiałam :-)

ja też miałam wkładki bez kleju - wkładki fajnie by bylo - to była szpitalna lignina. A ceratki na łóżkach są po to jak pisała december, zeby ochronić materace bo po pierwszym dniu czasem bywa tak, ze ruszać się nie można a krew leci sobie - a ty nawet nie masz ochoty pomyśleć, ze może by tak sobie wkład wymienić. Przynajmniej ja tak miałam po cc.
Postraszyłąm was trochę ?
Nie chciałam ale to nie jest tak wcale kolorowo. Po pierwszej dobie jednak kobieta jest zdolna do pełnej regeneracji i przestawieniu się na tryb MAMA :-)

dzewelajna- wez nam oszczedz takich info :szok: niee noo żartuje, lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć, choć mam nadzieje że ze mnie żadna ala "wątroba" nie wyleci :-D

Ainhoa- moja mama mi też już to gadała jak wyciskałam sobie syfy :-D jeszcze babcia się do tego przyłączyła:-D

Ostatnia edycja:
Mnie nie przestraszyłaś - przy krwiaku właśnie tak ze mnie ciekło, miałam wkładki absorygen i nawet kazali kłaść podwójnie, a i tak koszule na szczeście szpitalną miałam we krwi;/

Jakie to są te wkładki bez kleju? Bo Absorygen był bez kleju, a teraz kupiłam wkładki poporodowe mama Belli i w zasadzie nie interesowałam się czy mają klej czy nie, a w zasadzie chciałabym chodzić bez majtek - po krwiaku już mam wprawę:D Aczkolwiek, najpierw leżałam jak najwięcej ciekło, więc może rzeczywiście chodzenie jest trudniejsze, ale obawiam się, że nie znajdę majtek poporodowych siateczkowych na swój rozmiar:(

Jakbym słyszała moją kumpelę, wszystko opiera na swoim doświadczeniu i uważa, że ja będę miała tak samo jak ona (dlatego unikam z nią spotkania)... Dzewelajna, nie u wszystkich dziewczyn krew cieknie jak z kranu, są takie, które rzeczywiście mają taki dłuższy okres i to zależy co jeszcze rozumiesz pod pojęciem okres, bo okres okresowi nierówny:] Nie wiem czy to zależy od wyczyszczenia macicy po porodzie, sposobu porodu sn/cc, krwawienia w czasie porodu czy krwotoku w czasie porodu - nie mam pojęcia, ale wiesz, jest niby, że krwawienie trwa od 4 tygodni do 6, a moja kumpela krwawiła 2 tygodnie, są wyjątki od reguły:) Co nie znaczy, że ja się na te dwa tygodnie nastawiam:D

A propo mam problem z kumpelą, która urodziła w styczniu córeczkę i chce się spotkać, a ja nie chcę, bo od samego początku próbuje mi wmówić, że to, że ona jest i była wyżej w ciąży to znaczy, że więcej wie i ja powinnam się opierać na jej doświadczeniu, bo mi na 100% przytrafi się to samo.. ;/ Ona stwierdziła, że wcześniaki zawsze mają poniżej 2 kg, że wszystkie dzieci mega dużo chudną po porodzie (jej córka schudła 550 gram od porodu do wyjścia ze szpitala) i że skoro ona przytyła 30 kg to ja tez muszę przytyć tyle samo:] Więc jak mam słuchać jej ee opowieści, a ona tez trochę potrafi ściemniać, to wolę się wymigiwać od spotkania:D

Od jutra wchodzę w 9 miesiąc, dzewelajna, dalej rób już ten test:D

Ostatnia edycja:
no generalnie powinny być dobre,a jaki one mają obwód w biodrach?;> To są takie na brzuch? Wyczytałam, że są dwie sztuki, jednek wysokie, a drugie niskie w jednym opakowaniu?;>

http://allegro.pl/majtki-jednorazowe-poporodowe-48-50-4szt-chicco-i2497385431.html rozmiar 48/50, a max obwód w pasie 84 cm buahahahaha:D

Ostatnia edycja:
Ooo dżizus nie mam pojęcia jakie są w biodrach ;D jutro sprawdze i jak cos bd pisalo na opakowaniu to Ci napisze, bo już teraz nie chce mi się wstawać z wyra ;) kupiłam je na oko i w domu je otworzyłam nie mierząc nawet i naprawde są wielkie ;D

Witam dziewczynki:-) ja wczoraj torbe do szpitala spakowałam wrazie czego juz .....co do kg o ktore ktos pytał(skleroza kto :-p) to ja jestem w osmym miesiacu i na minusie waga dalej ... choc startowa straszna:szok::baffled:

A taka oto bryczke dla małej mamy x-lander x-1:-):-)

Zobacz załącznik 484290

reklama
Ainhoa, ten spiworek to ja przykladowo podalam, chodzilo mi o sposob rozwiazania dolu. Oczywiscie masz racje ze 0-12 to cos jest nie tak, z reszta dlo polrocznego babla to juz zdecydowanie nogawki.Dla swobody ruchow.
Co do wagrow to przesad, z reszta nie znalam go, a ciazowych przesadow troche znam bo mnie bawia. Co do myszek i znamion... Karol ma na pleckach z boku owalne znamie i kiedy sie pojawilo, nie dawalo mi spokoju ze ja je skads znam. Znam - identyczne ma syn siostry mojego ojca, tylko ze ja jego plecy widzialam jak bylam nastolatka albo i to nawet nie, stad problem z kojarzeniem. Pieprzyki i znamiona czesto sa dziedziczne.
A ja w ciazy regularnie mam "syfki" kolo nosa - moje dzieci musialyby miec znamiona na pol twarzy.
Dzewalajna, gdzie jeszcze daja lignine w szpitalu?:szok: Wydawalo mi sie ze pamietam zmierzch tej epoki, kiedy szpitale zaczely cienko przasc i zaczeli przymykac oczy na prywatne podpaski. Smieszne to bylo, bo dawali po 2 wklady ligninowe na dobe, zeby sobie podlozyc na obchody, bo jakby lekarz zobaczyl podpaske to by byla wiocha. I tak wszyscy udawali ze nie wiedza... To byl rok 1989.:sorry2:
No i racja z tym "chlustaniem" - czasem potrafi poleciec. MOze nie jest to "z sila wodospadu", ale w pierwszej, drugiej dobie po porodzie potrafilo mi czasem poleciec tak, ze podpaska nie wyrabiala. Przy jakims ruchu po dluzszym bezruchu, przy przewracaniu sie z boku na bok w nocy np. Dlatego uzywalam podkladow sanitarnych. A skrzepy... No, czasem poleci - normalne. Jednak macica troche inaczej wyglada po porodzie niz przy okazji @.
Fasolka, bryka jak ta lala! Ja juz mam swoj typ, pozostaje upolowac wozeczek "na moich warunkach".

Do góry