reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ostrów Wielkopolski i okolice

Hej.
Natalia wiem co przeżywasz, bo sama męczyłam się z kolkami przez 3 miesiące. To jest okres wycięty z życiorysu.... Wspólczuję i wiele cierpliwości życzę!
Kochana ja przerobiłam wszystkie "leki" na kolkę od sabsimplexu po delikol i inne. Nic w sumie bardzo nie pomogo, ale po bobotiku było odrobine lepiej. Każde dziecko jest inne, więc musisz próbować. Słyszałaś o tych niemieckich kroplach sabsimplex? Pomagają wielu dzieciom! Niestety mojemy Synkowi nieeee i strasznie wtedy płakałam, bo kolega przywiózł specjanie z Niemiec;/ Koszt był spory, ale opinie były naprawdę super. Niestety nam nie pomogło...
Kupiłam butelkę antykolkową dr. brown i mały łykał mniej powietrza, bardzo ją sobie chwalę, zresztą pije z niej w nocy do dzisiaj;) Mam jeszcze specjalną antykolkową z tt, ale małemu smoczek niezbyt odpowiadał, ale moim zdaniem też była dobra. Koniecznie masuj brzuszek, dobrze gdyby polozna Ci pokazała, sprawdzaj jak ułożone są usta maluszka przy piciu, zarówno przy cycu jak i butelce, częsta zmiana pozycji dziecka, kładzenie na brzuszku. W bardzo kryzysowych sytuacjach pomagały nam rurki windi (kateter rektykalny).Wiem, że koleżanka jeszcze ma kilka tych rurek i może odda za symboliczną sumę. ja też zobaczę czy mi zostały, oddam za darmo :) To co napisałam nie wyeliminuje kolek, ale napewno może je złagodzić! Przede wszystkim chodzi o to, żeby dziecko się jak najmniej męczyło... Jak masz pytania to pisz. Jak sobie przypomnę ten czas kolkowy to mam gęsią skórkę:/
Aha i koniecznie usg brzuszka! My mieliśmy od razu skierowanie kiedy zgłosilismy u lekarza te kolki. Mleko napewno ma znaczenie, ale od razu zmieniac na pepti? Nie wiem czy są przesłanki. Nie jestem lekarzem.... Nie wiem do kogo chodzisz, ale dla świętego spokoju poszłabym do innego lekarza, np Herzog. Nie zaszkodzi zapytać dwa razy. Niestety co lekarz to inna opinia.

Ostatnia edycja:
reklama
Natalia - moim zdaniem to są właśnie kolki, ponieważ pojawia się to jak sama piszesz popołudniu i wieczorami, a kolki właśnie są mniej więcej zawsze w tym samym czasie. Tak jak napisała Venus próbuj krople na kolki po kolei, ale jeśli nie probowałaś sabsimplexu to spróbuj w bardzo wielu przypadkach pomaga. Na pewno idź na to usg brzuszka może tam tkwi jakiś problem. Zastanawia mnie to dlaczego od razu dostałaś mleko pepti, moja Iga miała je przepisane jak miała problemy z żołądkiem (biegunki i uszkododzone kosmki jelitowe). A spróbuj może podać zwykły bebilon. Ja bym również wybrała się do innego lekarza. Wiem co przechodzisz aczkolwiek nie do końca bo moja Iga miała tylko tydzień kolki bo właśnie sabsimplex jej pomógł. Pisz jak coś :) Trzymaj się cieplutko, aha a probowałaś opcji z suszarką na te kolki słyszałam że też pomaga, poczytaj w necie

Pozdrawiam

dzieki dziewczyny:) z suszarka czasem dziala,,masuje brzuszek klade ja na brzuszku nosdze tule itd pomaga na troszke...jestescie pewne ze to kolki? bo najwiekrzy problem ma z kupa..sama jej nie moze zrobic..widac ze chce robi sie czerwona prezy jak by chhciala zrobic i nic;/ i wtedy ciagle placze jak by sie zanosila prawie;/;/;/daje jej teraz delicol przed kazdym karmieniem...i 3 razy po 3 krople bobotiku..troszke lepiekj ,mniej placze ale kupy nie ma;/po czopku zrobila dzis ale byla zielona ;/i wielka..podawalam rumianek ale odstawilam bo zauwazylam drobna wysypke na brzuszku;/i podaje sama wode... wydaje mi sie ze powod to wielkie wzdecia i przy tym zaparcia;/ co na nie? bylysmy u lekarza wlasnie nim jest dr herzog ..ale ona teraz ma urlop i przyjela mnie jej corka..i to ona aprzepisala mi wlasnie to mleko..nie wiem dlaczego poprostu je przepisala...wiec ssama nie wiem jaki jest powod placzu malej..niby objawy kolki ...dala to mleko bo popwiedzialam ze jadla nan pro 1 i nie robi mi kup..ona mowi ze poo tym mleku sa czesto zaparcia..i dala to i powiedziala ze po tyg mamy sie zglosicc ale nie bede czekac do poniedzialku bo mala sie zameczuy przez wekend...pojade jutro ..i powiem co mam robic bo zmiana mleka widac nie pomogla kupo nadal nie ma;/ wydaje mi sie ze wzdecia sa przyczuyna placzu malej a czy to ssie laczy z kolka czy to cos innego?poprossze o skierowanie na to usg..a gdzie oni je wykonuja? nie mam jak dostac tych kropli niemieckich bo kolezanka juz wrocila z niemiec..;/ jak dostane skierowanioe jutro to odrazu m,oge jechac juz jutro na to usg?czy trzeba czekac? dziewczyny mala tak cierpi ja razem z nia;/;/ czemu mi tych kup saama nie robi? co zrobic zeby robila?corka dr herzog powiedziala ze to wzdecia i ze zmiaiana mleka powinna pomoc od poniedzialku je je i tak sama kupe zrobila raz czy 2..2 dni temu a dzois z pomoca czopka..;/a przeciez nie moge tak ciagle robic i na dodatek zielona eh;/;l/czuje sie bezsilna ze nie umiem pomoc wlasneemu dzioecku..sorki za bledy ale tak na szybko weszlam..bo tesciowa karmi mala...jesszcze raz dzieki serdeczne za dobre rady pozdrawiam...

Natalia tak jak Ci pisałam - zielona kupa może być przez to że robi rzadko to zdąży utlenić się w jelitkach i dlatego jest zielona. A powiedz mi w jaki sposób wprowadziłaś do mleko pepti bo jak ja dawałam Idze do gastrolog mi mówiła żeby wprowadzać stopniowo tzn codziennie dawać o jedną miarkę więcej mleka pepti zamiast normalnego. Słuchaj mąż mi teraz przypmniał że my dawaliśmy Tomkowi na kupę krople BIOGAIA jest to probiotyk, poradziła nam to położna - spróbuj bo na pewno to nie zaszkodzi a może pomoże to się daje 5 kropel dziennie. Usg nie zrobią od razu tzn trzeba czekać ok 1-2 tyg, wiem szybko robią na śmigielskiego w tatko.
Zgadza się że po Nanie są zaparcia, ale nie rozumiem po co od razu mleko pepti? Sabsimplexu poszukaj w necie - są do kupienia. Natalia napisz co po wizycie u lekarza.

kupilam biogaje mam dawac 2razy po 2 krople task powiedziala dr nowacka bo dr herzog ma urlop;/no jka tez nie wiem jej corka takire przepisala...hmm nie powiedziala dlaczego a nie chce wchodzic w jej kompetencje....nie znam sie.hmm ogolem na wizycie nic siee nie dowiedzialam aby ze mam podawac narazie ta biogaje skierowanie dostalam na usg na kosciuszki powiedziala ze da mi ale nie potrzebnie bo tak nic nie wykaze...wiec z wizyty dzisiejszej nicv nie wynioslam mala dzis od 14 nom stom plakala sorki zanosila sie bo tego placzem nazwac nie mozna....a ja juz naprawde nie daje rady....tak zle jak dzois jeszcze nie bylo;/ powaznie..............

Natalia- Może nie mam takiego doświadczenia jak reszta dziewczyn, ale z Antkiem miałam podobnie- też przez jakies 1,5 miesiąca nie mógł samodzielnie zrobić kupki, robił co 2- 3 dzień i często płakał aż się zanosił, mało co pomagało, dostawał biogaie i te niemieckie kropelki. Według mnie, nie bój się pomagać Małej żeby zrobiła kupkę, bo ona się bardzo męczy i Ty również. Nie bój się że zostanie jej tak, że zawsze bedziesz musiała jej pomagać. U Antka w końcu (ok.2 miesiąca) się wszystko uregulowało, teraz samodzielnie robi. Jej układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni rozwinięty, dopiero ok 3 miesiaca wszystko się normuje. A do tego czasu musisz Małej pomagać, i łapać i próbować wszystkiego ( zmieniać mleko, podawać tą biogaie (choc nie wiem czy tak jak Pani doktor Ci zalecila jest dobrze, bo ja podowałam 5kropelek dziennie, tak jak mowiła mi położna i tak samo jest napisane na buteleczce). Będzie dobrze :)

I jeszcze- nie bój się pytać lekarza po co dlaczego tak ( nie wchodzisz jej w kompetencje) pytasz bo chcesz wiedziec jak najlepiej jest dla Twojego dziecka,a ona ma obowiązek wytłumaczyc Ci dlaczego tak a nie inaczej.

dzieki bardzo:) hmm kupilam tez te rurki do odgazowania zobaczymy a tak to najwyzej c o 2 dzien bede dawac czopek jak nie zrobi sama;/ cierpi;/ strasznie mam nadzieje ze z czasem sie unormuje,,dzis zrobila samakupke ale wielka o brzydkim zapachu zielona /...

reklama
Do góry