reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Osiągnięcia rozwojowe naszych bobasków :)

reklama
To ta moja jakaś inna jest-uwielbia leżenie na brzuszku. Już w drugim tygodniu ładnie podnosiła główkę, nawet lekarka się zdziwiła. Ale kłade ją na brzuszek tylko jak nie śpi, do spania się boję, chociaż pewnie też by chętnie tak spała  :)

Gratulacje dla Mireczka, gosiek!

no to super gosiek - ale nam rośnie ten mireczek - nas znajstarsy majowy dzieciaczek.
reni moja coraz dłuzej trzyma główkę podniesiona - tez jestem w szoku

o wlasnie, chcialam zapytac, bo Olaf lubi sobie patrzec w lewo (komunista?) i musze go trenowac, zeby obracal glowke, na brzuszek klasc i...sa jeszcze jakies sposoby?
gratulacje dla Mireczka ;D

agata - jeszcze trzymać tak jak w nosidełku - tył na przód - wtedy podziwia świat "na wprost" i nie musi zginać główki w bok

u mojego już widzę poprawę:
1. Leży na brzuszku
2. Przekręcam mu główkę
3. Trzymam na rączkach w pionie tj. wyżej lub normalnie, ale odwracam główkę w przeciwną strone - blokuję główkę jego swoją głową i nie moze odwrócić - juz się nie buntuje ;D ;D ;D

gosiek, czyli ja tez musze taki trening zaczac, bo czasami delikatnie probowalam go naklaniac do obracania glowki, ale teraz to jakos bardziej konsekwentnie musze.
maly spryciarz jak go poloze na lewym boku, to zaraz obraca sie na plecy i glowe w lewo...
ale rzeczywiscie jak go dzisiaj tylem do mnie trzymalam, to nawet sam z siebie obrocil glowe odwrotnie niz lubi!
kurde, zeby takie maluchy juz trzeba bylo trenowac hehe

Agatko - lepiej już zacznij trenować - tak dla twojego spokoju - po co mały ma potem chodzić na rehabilitacje ( mi neurolog mówiła, że ta rehabilitacja jest bolesna dla dzieci :() więc wole go juz w domku trochę pomęczyć.
Również musiałam zmienić moją ulubioną stronę łóżka - bo jak brałam go do siebie -do w złą strone sie odwracał ( tzn. w moim kierunku) - teraz odwraca się dobrze i nawet tak potrafi całą noc przespać.
A .... i jego łóżeczko ustawiliśmy tak, zeby podchodzić do niego z tej strony co nie lubi - i jak się chce na nas popatrzeć to musi odwrócić głowę.
Mój jeszcze jakiś czas temu miał lekko główkę spłaszczona od ulubionej strony -ale już ma prawie dobrze.
Na początku mu się to nie podobało - ale teraz jest OK.
Im wcześniej zaczniesz go trenować tym lepiej dla ciebie - łatwiej, mały ma mniejsze przyzwyczajenia.
Życzę tobie powodzenia - na efekty czasami trzeba trochę poczekać - nie zniechącaj się - u mnie super efekty widać ( juz lub dopiero) po miesiącu. Neurolog dała nam na to 3 miesiące.

reklama
my od samego początku zmienialiśmy strony lezenia i spania małej nawet w nocy
co karmienie to zmiana boku, terza aby była główka ładna i nie odkształcona
kłade na prosto aby na boki nie układała zeby troszke tył spłaszczyc.
dlatego teraz moze sama sobie nia kręci jak lezy na szczescie w rózne strony, j
jak podniesiona na ręce todo odbicia to równiez sie rozgląda na prawo i lewo samodzielnie bez pomocy.

Do góry