reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Osiągnięcia rozwojowe naszych bobasków :)

reklama
moja tez fika, chociaz na przewijaku jest grzeczna (tylko ostatnio strasznie nie lubi ubierac rekawow i czapki). Ona jest w ogole milosniczka przeciagania i wtedy robi swiece nogami :)

Jak to jest z tym leżeniem na boczku?? Ja gdzięś czytałam, że dizieci nie powinny leżeć n aboczku, bo moga mieć póżniej problemy ze stawami.???

Super mają maluchy osiągnięcia. :D :D :D :D :D

Mnie lekarka ciagle kazala mala klasc raz na jednym raz na drugim aby sie glowka nie odgniotla...zreszta ja i tak nie mam nic do gadania bo inaczej i tak nie zasnie:)

Znalazłam. Czasopismo " Pierwszy rok życia - numer specjalny gazety Dzieko 2/2006 - str 23"

Stawy biodrowe - przepiszę co tam pisze

" Wiadomo, ze klópoty ze stawami częściej mają:
- dziewczynki ( dysplazja występuje u nich sześć razy częściej niż u chłopców)
-dzieci, które były ułożone w macicy pupą w dół ( miednicowo)
-dzieci, których rodzice lub rodzeństwo mieli dysplazję
- bliźnięta ( trojaczki, czworaczki)

Oto dziesięć rad, do których warto się zastosować bez względu na to czy dziecko m adysplazję, czy też nie:
1. przy przewijaniu n igdy nie podnoś dziecka za stopy - tylko podłóż mu rękę pod pupę i unieś ją do góry
2.noś diecko tak by trzymało nóżki okrakiem na twoim biodrze lub brzuchu - jeśli woli być twarzą do świata wybierz inną pozycję. Noś je tak, by było przytulone do ciebie plecami, a nóżki miało w rozkroku - połóż rękę między jego nogami a drugą przytrzymaj mu brzuszek i klatkę piersiową.
3. często ukłdaj dziecko na brzuch - w pozycji żabki - unikaj kładzenia go na boku w pierwszych trzech miesiącach
4.nie prostuj niemowlęciu nóżek - niech będą zgięte i rozłożone na boli
5. nie próbuj mierzyc maluchowi wzrostu prostując nóżki
6.pozwól na swobodne machanie nóżkami - nie zawijaj ścisle w becik ( na mumię)
7. wkładaj dziecku luźne śpioszki i pajacyki - gdy zauważysz, ze z nich wyrasta postaraj się o nowe
8.przez pierwsze sześc tygodni możesz stosować szerokie pieluchowanie.
9.nie przyspieszaj nauki chodzenia
10.nie używaj chodzika ( wcale nie ćwiczy on mięśni potrzebnych przy chodzeniu, natomiast może źle wpłynąć na biodra"

Uff - ale się napisałam :p

Tez go Gosiek czytalam. Olek to prawie od samego poczatku spi na boczku. Inaczej nie chcial zasypiac... i bioderka ma ok... Wiesz, gdyby wierzyc i stosowac wszystko co pisza w gazetach to bysmy zglupialy... Ja np. czytalam, ze kolorem jaki widzi dziecko jakko pierwszy to zielony a w innej, ze czerwony... co gazeta to inaczej...
"5. nie próbuj mierzyc maluchowi wzrostu prostując nóżki"
A jak blismy w Osrodku na szczepieniu to lekarka go mierzyla tak, ze prostowala mu nozki na takiej miarce... no i byc tu madry

Jak ja poszlam na pierwsze to mi pow ze jest w normie ale mam pieluchowac...dlaczego? zapobiegawczo czy cos moze byc nie tak??

reklama
Pewnie Lilith zapobiegawczo. Nam wyszło na usg 1 a i i tak powiedzilei że do końca 3 miesiaca amożna pieluchowac szeroko
Super sie rozwijaja dzidolki. Dizki tem uwątkowi wiem co Marysia będzie za niedługo robila.
I tak mi sie wydaje że się bardzo szybko rozwija - jest bardzo silna wkońcu 5400 to nie przelewki.
Oprócz podnoszenia sie na przedramionkach, nauczyła się ogladac poruszający się przed nią przedmiot prawie na łuku 180 stopni. Z brzuszka umie się przekrecić na plaecki. Jak ją ciągnę delikatnie za rączki to podnosi tłów do siedzeni (ale rzedko to robie bo jeszcze ma słaby kręgosłup). Umie chwycić grzechotke ale nie bardzio jest nią zainteresowana. Natmomiast smoczka nadal ma w dupie ;D ;D ;D ;D. Karuzleke uwielbia i ciraz dluzekj może pod nią leżeć. natomiast ostanio lubi patrzeć sie na kwiatki ;D ;D

Do góry