reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opiekunka/Zlobek/Przedszkole..???

Dobrze,że takie badania są robione. Ja bardzo bym chciała, żeby takie badania były przeprowadzone u Oli w zerówce. Nie wiem jak ta Olcia poradzi sobie w 1 klasie. To są takie malutkie dzieci. Zastanawiam się, wogóle co to będzie w przyszłym roku jak do szkoły do 1 klasy ruszą 6 latki. Ola niby zapoznała się ze szkołą a co z dzieciaczkami, które wyjdą z przedszkola do szkoły. 1 klasa to duże wyzwanie dla dzieci.

reklama
Fredka, ale jest plan, że 6 latki ruszą obowiązkowo do szkoły w 2014 roku... Czyli moja Olga byłaby pierwszym rocznikiem :-/
A własnie sie dowiedziałam, że 14 grudnia Olga ma pasowanie (późno jakoś) i ma do nauki wierszyk:-) Pasowanie jest na 15.30, więc na pewno tam będę:tak:

Kasiu te plany to mnie delikatnie mówiąc już wkurzają. Ola pójdzie do 1 klasy od nowego września. Już nie będę jej przetrzymywać w zerówce bo nie chcę żeby się nudziła i zniechęciła do nauki. Klasa jest ok, więc z pewnością popchnę ją dalej.
Pasowanie ważna sprawa. Będzie super zabawa. Czekamy na wieści.

No właśnie znów się otworzyła możliwośc wyboru, czy nasze dzieci mają iśc do zerówki, czy do szkoły. Boję się, ze zerówka w szkole to będzie dla Wojtka strata czasu (bo nie wiem, jakie nauczycielki tam będa i czy nie będzie równania "w dół"). Ale z drugiej strony z gruntu jestem przeciwna 6latkom w szkole.

My już po diagnozie przedszkolnej. Badała niezależnie pani psycholog i logopeda oraz panie wychowawczynie.
Wg psychologa Wojtek ma prawidłową percepcję wzrokową (odwzorowanie), słuchową, dzielenie na sylaby i synteze sylabową, rozwój mowy prawidłowy i w ogóle dobrze wypadł. Nie zawsze prawidłowo trzyma ołówek i na badaniu schematycznie narysował postać ludzką. To mnie nie rusza, bo Wojtek potrafi rysować z wieloma szczegółami, a że nie narysowal rąk ludzikowi, to inna sprawa :-) Oceniony został jako wesoły, chętny do robienia zadań, ma prawidłowe tempo pracy i chętnie opowiada.
Badania robionego przez wychowawczynie nie widziałam, ale wynik jest 104 na 110 punktów (przy czym od 99 jest uznane, ze jest bardzo dobrze). Czyli super. Bedzie jeszcze rozmowa z paniami na temat wyników badania. Ciekawa jestem co powiedza i czy będą rekomendowac dla Wojtka 1 klasę.

u mnie tez Wojtek miał diagnozę szkolną tzw gotowość, wypadł bardzo dobrze tylko u nas z rysowaniem raczej słabo:-D ale dokładnie muszę jeszcze to omówić z Paniami:szok:

reklama
Misiek prawie codziennie ma karę w przedszkolu:szok:Łobuzuje z kolegami - jak złapia fazę, to chichrają się i przez to przeszkadzają pani. Kurcze, teraz czekam aż dostanę wezwanie do przedszkola;-)

Do góry