reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opiekunka/Zlobek/Przedszkole..???

Nie pamiętam ile, ale opłaty za przedszkole bardzo wzrosną od września, właśnie przez ten system opłat ponad darmowe godziny. Wczesniej była stała opłata 79zł + wyżywienie a teraz ta stała opłata będzie prawie dwa razy wyższa:wściekła/y:

reklama
U nas od 13 do 16 3,51 zł za godzinę, przed 8 i po 16 1,8 zł za godzinę- jak podliczyłam pobyt Marty od 8 do 17 przez 20 dni roboczych to wyszło 246 zł, do tej pory opłata stała wynosiła około 130 zł. Trzeba zadeklarować na ile dziecko będzie przychodzić, my zadeklarujemy do 16 i mąż będzie się musiał sprężyć i zdążyć, jak któregoś dnia nie zdąży to najwyżej później się dopłaci- wolę zaoszczędzić te 30 zł i mieć na zajęcia dodatkowe. Mam nadzieję, że nie będzie składek na radę rodziców, bo przecież przedszkole przez podniesienie opłat będzie miało więcej pieniędzy- jeśli będą, to ja będę protestować, mi pensja nie wzrosła o te 100 zł o które będę więcej płacić.

strasznie duże są opłaty. Dlatego też cieszę się, że Ola będzie chodzić do zerówki w szkole. Zero opłat miesięcznych. Za jedzenie będzie płacić babcia. Jak dla mnie super, tylko te zmiany. No ale cóż, trzeba się cieszyć z tego co jest.

to ja mam luxus...my placimy ok 50 euro plus jakies tam drobne oplaty za zajecia dodatkowe ok.7 euro i 3euro miesiecznie na takie wydatki drobne... czyli ok.10 euro-moze 15...nawet dokladnie nie wiem...reszte doplaca panstwo..my to niby nawet dosc duzo placimy sie dowiedzialam :-D bo to ogolnie zalezne jest od zarobkow.. niektorzy placa np.tylko 30 euro

ciekawa jestem jak to jest z przedszkolną grupą zerówkową, czy też się płaci? Bo to przecież obowiązek edukacji jest od zerówki.
Pati dobrze, że chociaż u Was ktoś z rozsądkiem podszedł do edukacji dzieci w przedszkolu. Opłaty to duże obciążenie dla rodziny. A co ciekawe u mnie można już znaleźć przedszkole prywatne w cenie przedszkola (uwzględniając te dodatkowe opłaty od 13).

Fredka, teraz to sie nie nazywa grupa zerówkowa, tylko po prostu obowiązkowa grupa pięciolatków- no i za te 5 godzin (od 8 do 13- podstawa programowa) się nie płaci. Czas przed 8 i po 13 to nie jest czas nauczania, więc jest płatny. Sądzę, że wprowadzili ten podział dlatego, że od tego roku jest obowiązkowa grupa pięciolatków, i nagle wszystkie pięciolatki chodziłyby do przedszkola za darmo.

u nas też jest wg tych opłat za "nadgodziny" ale nei pamietam ile godzina- chyba coś ok 4 zł
Karol prawdopodobnie będzie do 14 więc my akurat nie powinniśmy wyjść na tym źle...ale boje się powrotu jego do przedszkola bo pod koniec roku duże problemyz jego zachowaniem były i nie wiem jak teraz będzie...

Kasiu ale w szkole chociaż jest darmowa świetlica a w przedszkolu za wszystko trzeba płacić. Ech nigdy nie będzie dobrze....
Baśka a jak teraz zachowuje się Karol? Ola jest koszmarna, pyskuje i coraz bardziej się mądrzy, czym nie ukrywam doprowadza mnie do szału....

reklama
Baska jakzachowywal sie Karol?
u nas tez madrzenie sie,pyskowanie...ale na szczescie potrafii byc mega dobra,kochana...tyle ze jak cos jej odwali to jedyne co pomaga to jeden ostry na dupsko... teksty tez a wielce wymadrzajace...potrafii wszystkich poprawiac-tak sie nie mowi,tak sie nie wymawia,tak sie nie zachowuje...wogole od jakiegos czasu strasznie sie rozzgadala...jak sypnie tekstem to spadamy z krzesel :-) tu akurat pozytywnie bo niekiedy uzywa slow,powiedzen ze naprawde opada kopara ;) dzis np.wysprzatala mi pol mieszkania...i np.zascielilami tak lozko wsypialni ze niewiele musialam poprawic-co po Adamie np.musze robic od nowa :-D takze mamy swoje dobre i zle dni... oby tych dobrych jaknajwiecej czego sobie i Wam zycze :)

Do góry