reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad naszymi maluszkami

reklama
oj Agusia, współczuje...

JA ROWNIEŻ:-(

dziewczyny a ja mam taki problem

Lekarz powiedzial ze musimy powoli zrezygnować z humany...i powiedzial zeby przejść na mleko kozie lub sojowe, jak wiecie to nie takie proste nagle podac maluchowi inne mleko

No ale wczoraj zapupilam kartonik mleka koziego ...tylko sie zastanawiam czy musze je gotować?
Podalam pół kubeczka z ovomaltiną wypila przez słomkę, ale moze przydałoby sie je zageszczać i podawać z butelki czy tylko tak do picia?+jakies kanapki na sniadanie.Poradzicie coś?

Zdrówka dla Emilki :tak:

Oliwieczka, Oli np pije mleko w butli (nie zagęszczam) rano, a gdzieś po godzinie 1 kanapkę z masłem (+ z jajkiem lub szynką lub serem lub twarogiem lub jeszcze z czymś innym, zależy od dnia, do tego obowiązkowo pomidor lub ketchup, bo Oli je uwielbia).
A czemu myślisz, żeby zagęszczać :confused: Jeśli z powodu niedowagi, to możesz, ale czy wtedy Ci zje chlebek :confused: Bo w sumie więcej wartości ma mleko niezagęszczone, a potem chleb obłożony czymś (byle nie byłyby to same wędliny) niż samo mleko zagęszczone, choć czasem też można zrezygnować z chleba i dać mleko gęstsze, coś a'la zupa mleczna.
A czemu lekarz każe Wam rezygnować z Humany :confused:
Co do gotowania mleka koziego, to zależy jakie kupujesz, jeśli to UHT, to nie trzeba gotować, choć ja osobiście bym nie dawała go dziecku, bo jest "wyprane" z wartości. Najlepiej wg mnie kupić w proszku i rozrabiać odpowiednią procję. Na początek możesz mieszać z Humaną, żeby powoli się mała przyzwyczajała do nowego smaku, chyba, że smak mleka koziego zaakceptuje odrazu.

Ostatnia edycja:
No ja powiem,ze też jestem zdziwiona ta teorią,zamiast mleka koziego ,czy sojowego,wolałabym podawać modyfikowane.
Kuba rano pije mleczko niezagęszczone z butli,a potem po ok.2 godzinach je kanapkę ze mna.:tak:

No właśnie, Rozalka, ja też daję modyfikowane i mam zamiar jeszcze podawać.
A może Humana nie ma mleka modyfikowanego przystosowanego dla juniorów, czyli dla dzieci 1-3 lat :confused: Jeśli tak jest, to można przecież wybrać coś z oferty innych firm (ja daję albo Nestle Junior albo Bebiko Junior, zależy jak mi się trafi lub od zawartości portfela :sorry2:).

Mimo wszystko nawet jeżeli Humana nie ma mleka dla Juniorów wolałabym podać mleko modyfikowane,nawet tą Humanę dalej.:tak:.
Kuba nadal pije Nan ha2 i Pepti,a tego tez nie ma dla Juniorów.:baffled:

Humana ktorą podaje jest dla dzieci z niedowagą, Zosia waży 9,800 do 10 kg moge ja podawać a pozniej to nie bardzo, nie moge je jej podawać az przez taki dlugi okres, a kozie jest bardzo zdrowe...takie zalecenia holenderskie mojego lekarza ktory pracuje tez w holandi , jak na razie ok mleko kozie przyjęte:) Kaisad wlasnie kupilam to UHT natepnym razem kupie to w proszku, a chcialam zageszczac zeby Zosia troszke przybrala :tak:

dzieki dziewczyny

Oliwieczka jeśli juz chcesz podawac mleko kozie to ja poszukałabym źródła świeżego mleka, może u was w okolicy jest ktos kto hoduje kozy i moglibyscie tam kupować.Tylko takie mleko wiadomo trzeba przegotować. UHT odradzam bo jest bezwartościowe,a to w proszku to nie wiem, ale tez przetwarzane jest skoro jest w proszku...

reklama
No ja powiem,ze też jestem zdziwiona ta teorią,zamiast mleka koziego ,czy sojowego,wolałabym podawać modyfikowane.
Kuba rano pije mleczko niezagęszczone z butli,a potem po ok.2 godzinach je kanapkę ze mna.:tak:
tez jestem zdziwiona :sorry2:
ja wolałam nie dawać wcale niż kozie i sojowe

ale w końcu bebiko pije ;-)

ja raz na stronce nestle widziałam jakieś mleka dla dzieci co są niedożywione czy mają jadłowstręt no ale chyba aż takiego Zosi pić nie musi :no: ja bym spróbowała jakieś modyfikowane ...

nie zawsze trzeba słuchać lekarzy :sorry2: jakbym ja słuchała to po roczku dostała by dopiero gluten a po 2 roku życia rybę :sorry2:

Do góry