reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad naszymi maluszkami

u mnie na kartonie nan2 piszę
dzieci po 5 i 6 miesiącu 210ml - 4 razy dziennie + jeden inny posiłek
a dzieci po 7 miesiacu 210ml - 4 razy dziennie + 2 inne posiłki ;-)

Mogliby producenci tych mlek ustalić jakąś jedną wspólną wersję, bo można się poczuć zdezorientowanym :wściekła/y:
U mnie na Bebilonie 2 jak byk stoi:

5. miesiac - 4 x 150ml
6. miesiąc - 4 x 150ml
7. miesiąc i więcej - 3 x 150-180ml

Moja mniej więcej tak właśnie wypija jak wypisałam.... 210 cztery razy na dzień nie dałaby rady:no:, no chyba że ten Nan jakiś mniej treściwy jest czy co? :confused:

reklama
No to wygląda na to, że to moja mało zjada na jeden posiłek po prostu.

Słychajcie, ja oprócz cyca na żądanie (aż ok. 7 karmień na dobę, ale wiem, że na raz zjada niewiele, góra 100 ml) daję małej ok 13-14 posiłek obiadowy (warzywa lub owoce) i po kapieli sinlac. Od 7 miesiąca powinnam wprowadzić 3 posiłek dodatkowy, tzn dawać oprócz kaszki i owoce i warzywa. Nie wiem jak mam rozplanować te posiłki, zwłaszcza, że Oli mi strasznie marudzi ostatnio przy jedzeniu wieczornej kaszki, którą dostaje po kapieli ok 21. Wczoraj np zaciskała na siłę usta i nie chciała jeśc kaszki, a na cycka się rzuciła, jakby od tygodnia nie jadła. Może powinnam kaszkę przenieść np. na rano? albo dawać koło 18-19 a potem dopiero kąpiel? a kiedy wtedy podać owoce?

U nas jest tak różnie, bo mały śpi też róznie, ale za zwyczaj:
7-7:30 mleczko 180ml
10-11 mleczko 180ml (w miedzy czasie trochę soku lub herbatki)
14-15 obiadek, (i tu mam problem, bo Fili nie chce za dużo tego obiadku, zazwyczaj połowę słoiczka, czyli tak ok 65ml, nawet jak sama gotuje - to w słoiczki wkładam i odmierzam;-)- a później, za godzinkę domaga sie jedzonka i tym psuje mi szyki), wiec czasem je mleko 180ml
16-17 jest deserek - i tu wpiernicza cały słoik deseru, nawet ten 130ml
18-18:30 jest kaszka podana łyżeczką
21-22 mleczko z kleikiem 210ml...
i rano od nowa......oczywiście w miedzy czasie podaje picie, i tu nie ograniczam małego, ile chce to pije...szczególnie w te upały

Kaszkę podaję wcześniej, bo Filip średnio się nią najada..a myślałam,że to będzie bardziej sycące, poza tym jak jest zmęczony i śpiący to nie chce wcinać łyżeczka:no::no:

Mysle ze to zalezy od mleka. moze jedno jest bardziej kaloryczne od drugiego

Bebilon 2 ma 70 kcal w 100 ml plynu, moxze inne mleka maja mniejsza wartosc kaloryczna, stad roznica:confused:

bo moja martyna raczej by nie zjadla wiecej niz 150 ml mleka czy 120 ml mleka z kaszka, a na ogół zjada 90 ml z kaszka:tak:

7.00 150 ml mleka
9.00 60 ml soku przecierowego
10.00 120-150 ml mleka z kaszka kukurydziana
14.00 60 ml misiowego ogrodka na mleku+ pol duzego sliczka z zupa lub daniem miesno-warzywnym
16.00 50 ml soku przecierowego
17.00 150 ml mleka (na ogół zjada 120 ml)
20.00 po kąpieli 150 ml mleka z kaszka kukurydziana (zjada 90 ml jak nie mniej)

Mogliby producenci tych mlek ustalić jakąś jedną wspólną wersję, bo można się poczuć zdezorientowanym :wściekła/y:

5. miesiac - 4 x 150ml
6. miesiąc - 4 x 150ml

Moja mniej więcej tak właśnie wypija jak wypisałam.... 210 cztery razy na dzień nie dałaby rady:no:, no chyba że ten Nan jakiś mniej treściwy jest czy co? :confused:

Joasiek wydaje mi się,że Babilon strasznie zaniża te dawki, bo na ogólnym schemacie żywienia dziecko od 5 miesiąca powinno wypijać 180ml 4 x dziennie
Poza tym na innych mlekach są proporcje jak na NANie...jak ja bym dała Filipowi 150ml 4xdz. to mi schudł i strasznie płakał:-:)-( Jemu już czasem jest mało 180ml...A składniki to mają te same, w bardzo podobnych ilościach...już sie temu przyglądałam...:tak::tak:

5. miesiac - 4 x 150ml
6. miesiąc - 4 x 150ml

W zaleceniach zywieniowych z tego roku są podobne zalecenia ilościowe jak a Bebiku.

Rzeczywiście mysia23, teraz też sprawdziłam i masz rację :tak: Za to NAN chyba ciut zawyża? Może to faktycznie zależy od kaloryczności...

Jest spora różnica w zsumowanej ilości dziennej pomiędzy NANem a Bebilonem - Nan zaleca 840ml na dzień, a Bebilon tylko 600.... 240ml różnicy!!! Bardzo dużo :szok:

Milenka 4 razy po 180 na pewno nie wypija, 2 razy dziennie dostaje po 150ml a i tak potrafi z tego sporo zostawić, a 2 razy 180 i też czasem coś zostaje. Na szczęście nie chudnie, wprost przeciwnie :cool2: No ale codziennie wypija do tego 1 soczek i zjada 1 słoiczek dania/deserku/zupki.

reklama
co nan2 to moja też nie wypije 210ml chyba jeden raz się zdarzyło :tak: że dała radę ale w większości to 150ml bywa że i mniej ale np. na wieczór przed snem 180ml. :tak:

Najczęsciej z rana robię 150ml a ostanie mleko 180ml :tak:

Do góry