reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszkami

iza, a jak wypłukujesz pastę z buźki Lola? my na razie bezpastowo ;-)

powiedzcie mi jedną rzecz. zauważyłam dziś w megakupie Karolci grudki. Dawałam jej w ciągu dnia jabłko w kawałkach (ona je "gryzie") czy to możliwe, że te grudki to niestrawione właśnie jabłko?

reklama
KingaP zaczne od tego, ze nakladam bardzo malutko pasty, lekko sie pieni, po "wyszczatkowaniu" daje szczoteczke Lolowi i on jeszcze poprawia po mamusi:) pozniej plukam szczoteczke i czysta "zmiatam" resztki pasty. Rozmawialam ze znajoma dentystka i powiedziala, ze nie ma nic zlego w tym, ze dzieciak polknie troche pasty, to tak samo jakby dostawal kropelki z fluorem, z tym, ze w przypadku pasty to bezpieczna dawka, ktorej nie mozna przedawkowac:) Kilka lat temu polecano aby dzieciaczkom dawac fluor w kropelkach teraz sie od tego odchodzi i lepiej nawet przed ukonczeniem roczku juz zaczac szczotkowac zabki pasta.

a czy teraz (w 11 miesiącu )jakieś szczepienia są przewidziane dla dzieciaczków?? właśnie sobie uświadomiłam że ostatni raz pediatrę widziałam w październiku na szczepieniu :)
mam nadzieję że niczego nie zaniedbałam..

kasianka -następne szczepienie dopiero gdy dziecko skończy roczek.

A co do mycia ząbków , to do tej pory myliśmy naszych 8 ząbków bezpastowo.Dzisiaj kupiłam pastę i jesteśmy po pierwszej próbie.Najwyrażniej Kacper woli mycie bez pasty.

kasiula i jak?? zaszczepili Emilke??? bo z doswiadczenia wiem ze tutaj w Anglii nie szczepia dziecka jezeli w ciagu ostatnich dwoch dni miala goraczke albo w chwili obecnej ja ma. katar, kaszel nie przeszkadza w szczepieniu. tak mi powiedziala lekarka tutaj dziwnie ale tak jest w rzeczywistosci

a co do zabkow my myjemy Zuzi zabki zwykla pasta do zebow-tak troszeczke na szczoteczke i tak jak Izka potem czysta szczoteczka wyplukuje jej resztki pasty

a to nie za wczesnie na paste:confused: moja lekarka mowi ze jeszcze trzeba poczekac, zeby dziecko nie polykalo pasty. co do fluoru to oslabia wchlanianie wapnia i moja lakarka tez nie poleca...

Kinga u nas jest tak w przypadku marchewki kiszonej kapusty i ogorkow kiszonych :-) wiec mysle ze moze temale zaladeczki nie sa jeszcze w stanie wszystkiego strawic (przynajmniej mam nadzieje ze takie jest wytlumaczenie:-( ;-) :-) )

reklama
Ja myję Mateuszowi zęby pastą bez fluoru dla dzieci od 6 miesiąca -Nenedent o smaku jabłkowo-bananowym. Mozna ją kupić tylko w aptece. Pasty nakładam minimalną ilość i Mateusz i tak co chwila wyciąga do mnie szczoteczkę jakby chciał powiedzieć " dawaj mama więcej tej pasty!!!":-D

Do góry