reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

Hm. Jaś wstaje koło 7, 1,5h zabawy, potem spanko przez godzinę, max. do 10. 2-2,5 godz. zabawy, godzina spania. tak dociagamy do 15. potem młody idzie spac różnie - o 17, 18 lub 19 na poł godz. do godz. kąpiel, po niej pada na 15 min. i mamy 21.30. potem trzeba sie z nim jeszcze bujać do 23-24. jak ma dobry dzień, to spi od 22.30 i w nocy wstaje tylko 3 razy. Jak gorszy, to potrafi budzić się co godzinę.

Nesa od rana do 19 to prawie nasz rozkład dnia :-), tobie się miesza dopiero po kąpieli. Hmm...Jak to? pada na 15 minut- potem się budzi wesoły i uśmiechnięty?? Czy ty go usypiasz (lulasz?). Może warto :-p chwilkę go pokołysać aby usnął mocniej?

A w nocy to na cyca/ smoka/ czy butelke wstaje?? Jula potrafi nad rankiem na cyca co 1h stękać (i dostaje), ale oczu nie otwiera :-D

Wykonczysz sie kobieto ;-) zmień coś :tak::tak::tak:

reklama
no więc po kąpieli (zazwyczaj mąż, ze mną Jasiek kapie się tylko w duzej wannie) ubieranie, chwilka spaceru po mieszkaniu na rękach i lądujemy na naszym łóżku na cyca - przy jedzeniu zasypia. po jakimś czasie (15, 30, 45 min, rzadko godzina) się budzi z płaczem, to znaczy - piszczy, jęczy, skrzeczy wyma****e łapkami, oczy zamknięte. no to najpierw próbuję go dolulać (cyc na leżąco, a jak nie chce, to na ręce i bujamy). jak się nie uda w 15 min, to go budzę. inaczej jęczy i skrzeczy. w noc pobudki wygladaja tak samo, ale wtedy próbuje mu wcisnac cyca na spiąco. czasem po nim uśnie, czasem nie. wtedy musze wstać i z nim pochodzić, bujając (zwykle wysyłam meża :-)

jak któraś ma jakiś pomysł, jak to zmienić, to ja jestem bardzo chętna do eksperymentów. wyspanie mi się w końcu przyda.

U nas wieczór wygląda tak: około 20 kąpiel, po niej butla i do 21 mały już spi, czasem przebudzi się po chwili pogłaskam, przytulę w łóżeczku i spi do około 1 - cyc, potem około 4.30 -cyc w moim łóżku i już spimy do rana, około 8 cyc i śpimy do 10:-) Czasem młody rozbudzi się rano to organizuję mu spotkanko z karuzelką na pół godzinki i śpimy dalej.
Niestety zawsze jak sie obudzi porą wieczorno nocną oznajmia to głośnym rykiem. W dzień to różnie bywa z tym spaniem:dry:

U nas wieczór wygląda tak: 20.30 – kąpiel, 21 – pierś a potem butelka, 21.45 – Julian ląduje w kołysce. :tak: Muszę powiedzieć, że pierś i butlę to ciągnie już na śpiocha. ;-) Śpi zazwyczaj do 4, potem karmienie już w naszym łóżku i śpi do około 7 i zaczynamy dzień. :-p

Trochę się wkurzyłam przy ostatnim zakupie pieluch. :wściekła/y: Normalnie kupuję pojedyńcze paczki, ale ostatnio kupiłam jumbo opakowanie i pieluch śmierdzą chemią. :wściekła/y: Te z normalnego opakowania wogóle nie mają zapachu. A przecież to ten sam producent. :baffled:

U nas 20 kąpanie zaraz po kąpieli butla, buziak od mamy i taty i młodzieniec idzie do łóżeczka. Sam zasypia ciągu góra 5 minut i śpi do 6.30 czasem do 7 i od razu butla. Pobawi się z pół godzinki sam i zasypia co mnie bardzo cieszy bo idę spać dalej z nim :-) A co za pieluchy Ma_Dunia? Bo Pampersy zawsze tak ładnie pachną, a my tylko w jumbo kupujemy. A wczoraj skusiliśmy się na huggisy :crazy::wściekła/y: Większego g to chyba nie ma przynajmniej nam one nie pod pasowały. Jakieś takie sztywne, młody szeleści z daleka jak by miał gazetę na tyłku, bez streczu co mnie denerwuje bo się gorzej zapina. Ostatni raz się skusiliśmy i więcej już żadnych zmian z pieluchami :tak:

Spaczyna a czemu nie chcesz polożyć małego o tej 19??
Takie sytuacje jak piszesz i u mnie bywały, więc o 18:30 po prostu kąpałam Julę i po cycu zasypiała na całą noc. Mozesz przygotowania do kąpieli odrobinkę rozciągnąć czyli: mały lezy na golaska (wiec nie zasnie :-D), do tego widzi jak szykujesz kąpiel, ciuszki, recznik itp... nauczy sie tego rytmu i bedzie łatwiej :tak: Spróbuj:-)

nie, że nie chcę, tylko Karol zawsze szedł spać o 21, więc 19 mnie trochę dziwi, no ale rozumiem że znów sie przestawił:tak:

U nas to tak wygląda:)
Miedzy 19 a 20ta jest kapanie trwa to tak ok 30 min z zabawami i szykowaniem wszystkiego:) Po kąpieli Zuzia dostaje kaszkę po kaszce odbijanko i do łóżeczka:) gaszę światło i wychodzę z pokoiku a Zuzia w ciągu 5 minut zasypia ( nieraz jest tak że wyjdę i zaraz wracam aby ja pogłaskać i dać jeszcze raz smoka bo wypadł) Jak już zaśnie to przeważnie budzi się miedzy 4 a 5ta na jedzenie :) zje i śpi dalej tak do 7-8ej.
W sumie teraz jak wszyscy wstajemy o 7ej bo maz do pracy marlenka do przedszkola to Zuzia budzi tak sie po 7dmej i uczestniczy w przygotowywaniu sniadania i szykowaniu marlenki. jest w pełni zadowolona i uchachana , siedzi sobie w fotelkiu i dyryguje:) Jak juz wszyscy wyjda to zmieniam pieluszkę ( mało jest zasikana przez noc w dzien bardziej sika) ubieram zuzie i robie sobie sniadanko a o 9tej je zuzia mleczko z kleikiem:)
W dzien ma 2 drzemki 1 h i jedna jest taka dłuzsza po obiadku tak spi z 2h max:
spi o 10tej tak z 40 min do 1h o 14tej z 2h i ok 17,30 tak z 40 min nawet nieraz mniej ale dla niej dobre jak i spi z 20 min to pózniej przy kapieli jest w dobrym humorze:) co do jedzenia to jak zfe ok 13 zupke juz z miesem to tylko nieraz zje deserek o 17tej ale nie zawsze , soczek wypije i to jej wystarczy do 20 do kaszki:)
ale sie rozpisałam...

Ma_Dunia My najczesciej kupujemy pampersy w jumbo opakowaniach i czesc z nich rzeczywiscie zalatuje chemia :dry::dry:, ale nie zawsze :tak:
Ciekawe od czego to zalezy. Ja otwieram wtedy paczke tak na maksa i tak po godzince przykrego zapaszku juz nie ma :tak::tak:

reklama
Do góry