reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad dzieckiem czyli o kolce, laktacji, karmieniu, śnie itp

Mariola moja też bardzo ulewa, przebieram ją z 4 razy dziennie i brakuje mi ciągle ciuchów najczęściej zakładam jej body a mam 8sztuk, piorę co 2 dni i prasuję też.Ja też ciągle obrzygana:-D i też neizależnie czy jej się odbije czy nie i tak ulewa.Kładę ją na boku,żeby się jej wylało ale na przebieraku jak jest na płask i jej się ulej to zawsze jej wypływa i tak bokiem;-)wydaje mi się,że przez to,że taki pokarm jest wodnisty,może mleko modyfikowane jest groźniejsze bo bardziej klajstruje.

reklama
Kamilala, a nie możesz ciagnać swojego mleka do butli i zostawic zeby wyjsc z domu? Skoro masz pokarm i na codzien malemu wystarcza cycek to po co dawac mleko modyfikowane?
Przecież najlepsze jest mamusine!
I nic się nie martw, że jak odciągniesz mleko laktatorem to dostaniesz nawal. jak była moja mama i chcielismy wyjsc to odciagalam i mama moje mleko dawała z butli. A ja wychodziląm z pustymi cyckami. Jakbym nie odciagnela to pewnie by ze mnie kapało...

a ty abeja zamrażasz, czy tylko tak na "bieżąco " odciągasz i podajesz? Ile wyciągasz za jednym razem? I czy jak wstawisz mleko do lodówki to dolewasz do niego potem nastepne ściągniete mleko.....pytam , bo zaraz będe wyparzac laktator....:happy:

Odciagniete mleko mozesz przechowywac w temperaturze pokojowej do 6 godzin. potem wstawiasz butle do cieplej wody, zeby sie podgrzalo. Rozwarstwienie sie mleka nie swiadczy o jego zepsuciu. trzeba je poprostu wstrząsnąć.
W lodowce mozesz przechowywac mleko 24 h.
mleko z jednego dnia możesz łączyć ze sobą, co znaczy, ze np. mozesz polaczyc melko z dwoch ściagnieć.
Ważne, by nie trzymać mleka na drzwiach lodowki (często sie je otwiera)

Nie zamrażam póki co, nie mam potrzeb..

Ja odciągałam pokarm i zamrażałam jak Witka musiałam odstawić od cyca na 4 doby z powodu wzrostu bilirubiny. Wykorzystamy to mleko jak będę w szpitalu. Mały nie ma problemów z ssaniem - ciągnie cyca, butelkę i smoka :tak: Też czasem podajemy mu Nan, z reguły na noc. Wtedy lepiej śpi i przede wszystkim dłużej, do 4 h. Czasem mam wrażenie, że ciągnie cyca, ale tak na prawdę się nie najada, bo większą część czasu prześpi. A jak podam mu butlę, to przynajmniej wiem, że swoją porcję wypił i będzie spokojnie spał.
Nasz synek jakoś nie bardzo lubi leżeć w łóżeczku i czuwać. Przynajmniej żadko mu się to zdarza, a jak już to na maxa 10-15 min. a później jest bek. Najszybciej czuwa w foteliku. Wtedy może patrzeć sobie co się dzieje do okoła. Ale to też uzależnione jest od jego widzimisie. A co do usypiania małego w łóżeczku, to raczej masakra. Będę musiała się tym zająć jak wrócę ze szpitala.
A tak w ogóle to sprawdzałyście jakiego typu dzieci macie wg Tracy Hogg? Bo my robiliśmy test i wyszło nam, że mamy Aniołka i Wrażliwca w jednym :szok:

Kurcze ja sie zaczynam zastanawiac czy czegos w powietrzu nie bylo ze te nasze dzieci takie niespokojne:wściekła/y: :wściekła/y: :wściekła/y: ;-)

Kurcze ja sie zaczynam zastanawiac czy czegos w powietrzu nie bylo ze te nasze dzieci takie niespokojne:wściekła/y: :wściekła/y: :wściekła/y: ;-)

Moja nadal niespokojna, już nie wiem co robić w nocy regularnie o 2 zaczyna się drzeć i tak do 5 a jeśli się nie drze to się pręży i popłakuje, potem trochę pośpi i od 9 znowu się pręży i stęka i wydusza z siebie nie wiadomo co. Cały czas się zastanawiam co jej jest ciągle ją brzuszek męczy. Nie pamiętam już której z was pediatra kazał odstawić mleko i jego przetwory ale chciałam spytać z jakiego powodu kazał odstawić??? Może ja też powinnam?? Już nie wiem co myśleć:zawstydzona/y:

Elma kazal odstawic z powodu alergii pokarmowej nazywanej skaza bialkowa.moze sie ona roznie objawiac.wysypka na ciele dziecka badz wlasnie kolkami:baffled:

Dla tych cioteczek, które karmią lub dokarmiają butelką swoje dzieciaczki mogę polecić butelkę Dr Browna. Jest to jedna z butelek antykolkowych ze specjalnym odpowietrzaczem. Nie chcę tu robić żadnej kryptoreklamy, ale my kupiliśmy i jest super. Może nie należy do tanich, bo kosztuje 25 zł taka 250 ml, ale się opłaca. Małemu super szybko się odbija po wypiciu z niej i nie ma żadnej kolki :szok::tak::-D

reklama
Abeja a czemu odciągasz mleko?robisz zapasy?

jak byla mama to odciagalam i zostawialam jak wychodzilam. Tym sposobem udało mi sie pojsc na drugi mecz play off mojego meża, a także na zakupy. O dziwo od mojej mamy mała ciagnela z butelki.
Teraz odciagam, zeby jej jedna porcje podac butelka, zeby ja trche przyzwyczaic. niestety kiepsko idzie to odciaganie, bo ostatnio Zuza wciaz wisi na ycku a butelka gardzi. Nawet jak jest głodna.

Wczoraj wieczorem nawet poszlam i kupilam NAN.
niestety nic z tego. Do wylania.

Do góry