reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad dzieckiem czyli o kolce, laktacji, karmieniu, śnie itp

ja kapalam mala pierwszy tydzien co drugi dzien,teraz kapie juz codziennie w wanience:tak:
u nas walka traw zeby mala sama w lozeczku zasypiala,przedwczoraj w nocy byl ryk i usypianie 2 godz a dzis bez ryku 40 min wiec chyba zaczyna dzialac:confused:
u nas wstajemy rano - cycus,potem marudzenie,cycus ,zasypianie na pol godzinki,znowu cycus,dluzsze marudzenie ,zasypianie ok 14stej na 2 godzinki,potem aktywnosc do 18stej,cycus,kapiel i mala ok 20stej odplywa ,budzi sie ok 23ciej znowu na cyca,zasypia przy nim wiec bez problemu wkladam ja do lozeczka ,ok 3w nocy pobutka i zaczyna sie cyrk,mala nie chce spac za cholere,nakarmiona przewinieta oczy jak 5 zl i marudzi,prezy sie i denerwuje,umie tak czasem 2 godz,potem usypia,ok 6stej znowu cycy,zasypia po pol godzinie no i rytual od rana sie powtarza

wzielam sie na sposob i od wczoraj dokarmiam ja butla o 3 w nocy bo mam wrazenie ze sie nie najada dlatego spac nie chce i zasnela szybciej wiec dzis tez tak bedzie,mala nie ma problemow pic z butli bo karmie ja w kapturkach oslonowych bo predzej wcale nie chciala pic i caly czas sie przezyla a z tymi kapturkami dziala super mala ssa az milo:tak:,mysle ze problem w moich sutkach lezal:confused::baffled:

Elzbietka to dobrze ze wszystko sie skonczylo tylko na strachu,ja to caly czas sie boje ze mala kiedys sie dlawic zacznie i ja spanikuje:zawstydzona/y:

reklama
Kamilala, a nie możesz ciagnać swojego mleka do butli i zostawic zeby wyjsc z domu? Skoro masz pokarm i na codzien malemu wystarcza cycek to po co dawac mleko modyfikowane?
Przecież najlepsze jest mamusine!
I nic się nie martw, że jak odciągniesz mleko laktatorem to dostaniesz nawal. jak była moja mama i chcielismy wyjsc to odciagalam i mama moje mleko dawała z butli. A ja wychodziląm z pustymi cyckami. Jakbym nie odciagnela to pewnie by ze mnie kapało...
Karlam, my najpierw wogole kąpaliśmy Zuzkę "na sucho" ale potem zaczelismy w wanience i robimy to codziennie. Dzieciaczki nawet jeśli się nie brudzą to się pocą. W końcu ssanie to duzy wysilek..
I faktycznie jest to dla maluszka taki wyznacznik ze za chwile cycek i do spania.
Wiadomo, ze czasem cos wyskoczy, ale ogolnie to mysle ze dobrze złapac rytm..

Elu ..... jesuuuuuu dobrze, że mężulo był w pobliżu

Skakanko ..... Tracy jest akurat temu przeciwna na maxa ... on uważa, że płaczące dziecko z łóżeczka trzeba wyjąć, uspokoić i włożyć i tak nawet ze 100 czy 200 razy w ciągu pierwszej nocy, w kolejnej już tylko z 50 razy a następnej już tylko kilka razy , a potem do końca życia dziecko zasypia położone do łóżeczka ........ piękne, ale trochę utopijne ...... Jeremi jednego dnia zaśnie w łóżeczku już po pierwszym włożeniu a innego wcale, choćbym i tysiąc razy wkładała :laugh2:
A to ok to się mogę z nią ewentualnie zgodzić;-);-);-)żartuję;-)
Tak samo metoda superniani co do usypiania jest ok,tzn rodzic siedzi w pokoju dziecka aż ono uśnie, tyle,że to do dzieci powyżej 2lat

skakanka Roch od jakis 2 tyg. żyje na butli, a dziś bylismy w przychodni i do cyca przyssał się bezbłędnie ( jak nigdy wcześniej) i ssał jak mały ssak.:tak:
moze coś z tego wyjdzie??
Kasiulka to super:szok:inne dzieci chyba by się już oduczyły ssania będąc 2tyg tylko na butli

wszystko to tylko rady, podpowiedzi, które można wykorzystać w zależności od dziecka jakie się trafiło :-)

Kamila, daje mu butle na noc, bo on zachowuje sie jak by był głodny pomimo wydojenia dwóch cycków:baffled: Kupiłam NAN, nawet smaczne:-D. dawałam mujuz kilka razy i pierwszy raz była taka akcja.
no i po dodatkowej porcji z NAN stanowczo dłuzej śi. a wczoraj nie wiem co mu zaszkodziło:confused: moze to smazone jajko co zjadłam:confused:
z lekarzem nie ustalalam co małemu podaje...
i nie masz sie czego wstydzić, to normalny odruch jak dla mnie, że chcesz sobie gdzies wyjsc na chwile.
Marta zachowuje się tak samo jakby była głodna ale wg mnie nie jest tylko potrzebuje być przy cycu i mówisz Elu,że potem zwymiotował,więc chyba zjadł za dużo...Wydaje mi się,że tyle mleka co produkujesz to mu spokojnie wystarczy..;-)no ale jak tu odmówić dziecku skoro się dopomina..:eek:

Karlam ...... to opisz jak się zachowywać .. oby się to nie musiało komukolwiek przydać, ale na wszelki wypadek lepiej wiedzieć
a co do kąpieli to my małego codziennie kapiemy w wanience .. taki rytuał dnia codziennego, choc jakby miało się kiedyś zdrarzyć tak, że by nie był kapany w wanience to też by się nic nie stało :tak:

wziasc dziecko na reke, brzuszkiem do dolu tak ze zwisa na naszej dloni ktora podtrzymuje klatke piersiowa i poklepujemy po pleckach, trzeba tez wsadzic palec do buzi (moze wtedy szybciej wyleci to co sie zatrzymalo) :-)

hej dziewczyny !

u nas tak samo, synek jest małym żarłoczkiem
myslalam że mu nie wystarcza z cyca -ale potrafi w ciagu dnia spac ok 3 godz bez budzenia sie -wiec mu wystarcza
a w nocy sie budzi, je cyca , czasem bardzo płacze bo nie moze sobie złapać cycka
kilka razy dawałam moje mleko ściągnięte do butli, zjadl, spal dlugo. bo z butli leci szybko i dziecko szybko się najada, potem śpi
trzeba karmic cycem ile sie da, czasem dlugo ale trzeba byc cierpliwym
ja próbuje :) na razie skutkuje
dlugo się czasem męczymy ale je ładnie i śpi po tym 3, 2 godzinki
jak zaczniecie dawac butle częściej, to fakt-dla nas wygodne -nauczy sie i nie będzie chciał cyca, bo zobaczy ze mu lepiej z butli leci
póki jest pokarm, trzeba karmić, bo nie wiadomo jak długo będziemy miały
mleko nasze jest najcenniejsze dla dziecka !!! to skarb dla niego!!!

reklama
A myśmy się dziś ważyły i Julcia mając 3 tyg i 2 dni waży już 4900:tak: Mały głodomorek:-) Dodam że wychodząc że szpitala ważyła 3860:cool2:

Do góry