reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Opieka nad dzieckiem czyli o kolce, laktacji, karmieniu, śnie itp

u nas jest szampon na ciemieniuchę;-), ale nie wiem czy w aptece w PL można kupić.
Ponoć też natłuszczenie oliwką i wyczesywanie skutkuje, ale w UK to nie do pomyślenia wg położnych...:baffled:

reklama
Antosiowa, idź do apteki i sie zapytaj, jest specjalny szampon na ciemieniuche! Hania jak była mała też miała, ale ja jej smarowałam głowę oliwką na jakiś czas przed kąpielą i pomogło! Ale wiem, że jakiś tam preparat specjalny jest, bo mi go pediatra polecała:tak:. Nazwy niestety nie pamietam:-p.

niestety, ale niewiem jak zwalcza sie ciemieniuche bo Julka na szczescie niemiala, ale poradzcie czym smarowac malej buzke bo ma juz dosc dlugo szorstka. przed tem smarowalam oilatum, a teraz dermobaza, ale dalej jest szorstka, zwlaszcza na policzkach i pod broda. wydaje mi sie ze nie jest to uczulenie, nie wyglada na takie. wysypki nie widac w ogole tylko ja czuc pod palcami, choc na 100 % uczulenia nie moge wykluczyc bo wczoraj zauwazylam lekko szorstka skore na udach. tylko na co to moze byc uczulenie? Julka je juz praktycznie wszystko (z naszych talerzy)

aaga ... u nas dokładnie to samo ... całe policzki i pod brodą sucha i szorstka skóra :baffled: ... i też myślę, że to nie uczulenie ... raczej przesuszenie od suchego powietrza.
My też smarowaliśmy Oilatum, ale żadnej poprawy nie widzę, lepiej jest tylko po kremie Nivea dla dzieci "na każdą pogodę", ale mi się wydaje, że ten krem powinno się używać tylko przy wychodzeniu na dwór, choć nie jestem pewna :confused:

... no i byłoby super, gdyby któraś mamusia doradziła jakiś cudowny specyfik na tę przypadłość :-D:tak:

U nas na wszelkie buzkowe problemy super dziala masc z wiamina A mala blyszczy sie strasznie ale nie mam poblemow z czerwona wysuszona czy odmrozona skora.

Dzięki dziewczyny za rady:tak:
Aaga i Tika, Antoś też od jakiegoś czasu ma taką szorstką i zaczerwienioną skórę, zwłaszcza na brodzie i wkoło ust. Smaruję mu takim zwykłym kremem Bambino dla dzieci, ale mało pomaga:baffled:

Mamo-Antosia-Dominik takze mial dosyc pozno ciemieniuche ok.9 miesiaca.Lekarz mi przepisal szampon,niestety mylam glowke przez tydzien i zadnych efektow nie bylo.Poradzila mi health-visitor aby smarowac mu glowke oliwa z oliwek dwa razy dziennie.wieczorem po kapieli posmarowac na noc a rano zmyc i znowu posmarowac.Dominikowi wystarczylo ze smarowalam na noc i po trzech dnia nie bylo sladu po ciemieniusze:tak:.Moze sprobuj z ta oliwa:confused:.Jezeli chodzi o twarz to ja Dominikowi smaruje mascia z wit.a.Przedtem uzywalam kremu nivea baby na kazda pogode niestety nie pomagal:no:.

jeśli chodz o suchą skórkę na policzkach to jak pisała Tika, to od mroźnego suchego powietrza. Kremu babmbino nie polecam, bo jest typowo nawilżający i nadaje się raczej po kąpieli, albo na wyjścia ale w ciepełko. Ja używałam różnych kremów na mróz ale najlepszy jest chyba Nivea "na każdą pogodę" - przynajmniej w naszym przypadku.

A teraz ciemieniucha . Miałyśmy, oj, miałyśmy i to dłłłuuuugo taką wstrętną i nawracjającą. Najpierw- na zalecenie lekarza- przed kąpielą smarowałyśmy takim świństwem pt"Salicylol" ale wierzcie mi- nie polecam. To jest cosik typowo na ciemieniuchę, ale jest tak klejące, i nieprzyjemne i trudno się zmywa- fuj!!! Potem smarowałyśmy grubo oliwką na godzinę przed kąpielą, po kąpieli wyczesywanie (albo raczej delikatne zdrapywanie) grzebieniem ciemieniuszki i potem znowu smarowanie (ale juz delikatnie, żeby tylko natłuścić skórkę) oliwką. Pomogło.

reklama
Rochulec miał suchą zaczerwienioną skórę jak się non stop ślinił. Pomogło smarowanie sudcremem i oilatum. Oilatum okazało się superskuteczne :tak: i nie stosujemy innego kremu.

Kama83 tak na marginesie, health visitor to pielęgniarka środowiskowa, a pediatrę to można conajwyżej w szpitalu zwykle spotkać;-).

Do góry