reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad dzieckiem czyli o kolce, laktacji, karmieniu, śnie itp

reklama
a co do butelek...
my używamy Nuk first choice (chyba tak to się pisze) i Tomme Tippe.
ale miałam tez z chicco jedną. i dzis dałam młodemu z niej jesc. ale się zdziwił nowym smoczkiem:szok: :laugh2: . bo w tamtych butlach smoczki są takie szerokie, a w chicco jest wąski. Filip myslal ze to smoczek uspakajający ijakiez było jego zdziwienie jak pociekło mleko:-D

Z dumą melduję, ze Zuzanna najpierw zaczęła zasypiać w łozeczku przy mojej asyście, a od dwóch dni nie muszę przy niej stać/siedzieć. Otulam kocykiem, kłade obok Hankę Przytulankę, daję buziaka, poprawiam smoka i wychodzę... po 10-15 minutach sprawdzam... a opna śpi :tak: mam nadzieję, że to nie chwilowe :-D

aha - i jeszcze w dyskusji o długości karmienia - to myślę, ze jest to indywidualna sprawa każdej z nas, ale w zupełności zgadzam się z aniay - rzadno inne mleko modyfikowane nie jest tak wartościowe jak mleko mamy bez względu na to czy dziecko ma już 6 miesięcy czy też nie. Bo nawet jeśli zaczyna się rozszerzanie diety to i tak nie eliminuje się z niej mleka i ZAWSZE lepiej, zeby to było mleko z cycka niz z proszku.
Nie wiem Karlam - naprawdę cięzko się zgodzić z opinią tego pediatry, ale juz te jego wcześniejsze zalecenia, o których pisałaś wydały mi się mocno podejrzane :eek:

Ja osobiście zamierzam karmic tak długo jak się da. Po wakacjach chcę wrocic do pracy i wtedy będę karmić Zuzkę cyckiem rano i wieczorem - wg. możliwości.

Ja chcę karmić do listopada bo tak się kończy sezon jeździecki i przestaniemy jeździć na zawody (trudno by było na zawodach szukać gorącej wody i sterylizować butelki) ale pewnie bedzie mi trudno przestać bo BARDZO to lubię i już nigdy nie będziemy z moją córcią tak blisko emocjonalnie. Już 13-tego maja Nadia jedzie z nami na pierwsze w tym sezonie zawody jestem ciekawa jak to wszystko zniesie (podróż, hotel i tych wszystkich ludzi) mam nadzieję że w miarę dobrze, a jedziemy aż do Tarnowa. Ale w tym roku czekają nas jeszcze zawody w Austrii i kilka w różnych zakątkach Polski więc będzie się musiała Kruszynka przyzwyczaić.

xmamuska juz odpowiadam, przez 6 miesiecy nleko matki jest bardzo wartosciowe i w zasadzie wystarczy maluszkowi by zaspokoic wszystkeijego potzreby, po 6 miesiecu juz sie rozszerza diete a mleko matki staje sie wlasciwie tylko przyjemna dopitka, jego wlasciwosci spadaja, wiec stwierdzilam ze skoro i tak bedzie trzeba dokarmiac to z cyca zrezygnuje i tym razem dla mojej wygody bo dzidzie jakos zbytnio nie pozbawie czegos niezbednego ;-) poza tym we wrzesniu mam slub i che sie pozadnie napic i zjesc hehe ;-)

Ja również mam inna teorie na temat karmienia piersią:tak: i zamierzam karmić tak długo jak tylko mała będzie chciała i jak długo będzie lecieć.Ale uważam że to sprawa indywidualna każdej z nas jak długo chce karmić:tak: A ja mam wesele już w czerwcu napić sie nie napije najeść może za bardzo tez niee ,chociaż Julka- chmurka będzie miała już 5,5 miesiąca wiec będę mogła jeść więcej potraw niż dotychczas :tak:Ale mam zamiar sie dobrze bawić:-) Pomimo iż nierobimy typowego wesela:-)

karmienie piersia jest super:tak: nie wiem jak dlugo bedziemy karmic piersia, nie mam co do tego zadnych konkretnych planow:no: Ostatnio Rochu odrzuca butle nawet wieczorem na dobranoc.Wczoraj przed snem tak sie rozplakal ze cos strasznego, a bylo to jakies pol godziny po karmieniu.:szok: zrobilam mu butle i nic nie pomoglo:szok: przystawilam do cyca, on ladnie sie przyssal, dopil i zasnal i spal do 5 rano:tak: :tak:
Plus jest taki, ze mimo iz jest na antybiotykach caly czas to nie potzrebuje probiotykow tylko mleko mamy-tak powiedzial doktorek.
Pozyjemy zobaczymy, ale uwazam tez ze karmienie piersia ma swoje granice. Widziqalam scenke typu szesciolatek wolajacy cyca:szok: to juz jest przesada:tak:

Elma powodzenia na zawodach dla Ciebie i coreczki;-) :happy:

na temat karmienia piersia sie nie wypowiadam bo mleczka juz nie mam:-(,ale jakby lecialo to Laure tez karmilabym ch<ba tylko do 6go miesiaca,mysle ze to wystarczy,potem zabki rosna i cycus jest gryziony na potege:no:podziekowal

u nas dzis noc nie najciekawsza byla mala budzila sie od 23ciej prawie co godzine:wściekła/y:,w dzien strajkuje z jedzeniem a w nocy co 2 godz by 100ml wypila:wściekła/y:,dodatkowo zmierzli sie dzis od rana:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

co do karmieniu mam zamiar karmic 6 miesiecy i tyle, moze mi sie jeszcze to zmieni ale tak wlasnie chce i to jest moja indywidualna sprawa ;-) a co doasortymentu do karmienia, to mam butelki campola, i nuka, poczatkowo z nuka pil z tej szerokiej butli, ale juz nie chce :-( tradycyjny smoczek jakos wypluwa jezykiem ;-( kupilam smoczek chicco ktory wyglada jak cycek, a raczej jak taki naciagniety sutek ale tez mu nie pasuje, kupialm potem butelke z chicco z tym smiesznym smoczkiem o ktorym pisze Ela i dzisiaj sprobuje mu dac herbatki, zobaczymy co bedzie ;-) no i moze tez sie skusze na ta butelke tomme tipie czy jakos tak ;-)

reklama
Karlam: a nie chciałabyś spróbować butelki i smoczka z AVENT'u? ja sobie bardzo chwale tą firme i dziewczyny które ją używają też :-) oczywiście nie zmuszam :tak::happy:

Do góry