reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad dzieckiem czyli o kolce, laktacji, karmieniu, śnie itp

Karlam ja mimo, ze mam zamiar karmić Zuze dłużej niż do 6 miesiąca (o ile się da) to tez na noc, po kąpieli daję mleczko modyfikowane. Zauwazyłam, ze Zuza bardziej sie najada i szybciej zasypia. W nocy daje jej moje mleko to tłuściejsze i dzieki temu nie mam wyrzutów sumienia. W dzień karmię tylko piersią.
Zuzanna tez nie umiała przyzwyczaić sie do butelki. Np. nie bardzo lubi butle i smoczki z Aventu. Wobec czego postanowiłam cos zmienic i za namowa Moniki77 kupiłam butlę Dr Browns ze specjalnym systemem odpowietrzania. Ona ma bardziej miękki smoczek i Zuzia z niego chętnie je (od dwóch dni 150 ml przed snem!)

Może w przypadku Michasia tez jest tak, ze nie pasi mu ten sprzet ktory masz.
Mowilam wam u MariaOli o tej butelce, ktora imituje cycuś..
To jest butla Tomee Tipee i o ile pamiętam i Ela jej też używa. Oglądałam ją w sklepie i chyba nie ma nic bardziej zbliżonego do piersi kształtem, a smoczek z naprawdę mięciutkiego silikonu...
Spróbuj coś zmienić, ale tak czy inaczej... nic na siłę.

a tu jest ten sprzet:

TOMMEE TIPPEE - 2 X BUTELKA 150 ml ze smoczkiem ! (182862837) - Aukcje internetowe Allegro

reklama
Nadia też nie chciała pić z normalnej butli dopiero Tommee Tippee ją zadowoliła bo faktycznie mięciutka jest i dzidzia ssie ją tak ja pierś (masuje języczkiem). Ale ja daję tylko herbatkę od czasu do czasu jak ma problem z bąkami.

xmamuska juz odpowiadam, przez 6 miesiecy nleko matki jest bardzo wartosciowe i w zasadzie wystarczy maluszkowi by zaspokoic wszystkeijego potzreby, po 6 miesiecu juz sie rozszerza diete a mleko matki staje sie wlasciwie tylko przyjemna dopitka, jego wlasciwosci spadaja, wiec stwierdzilam ze skoro i tak bedzie trzeba dokarmiac to z cyca zrezygnuje i tym razem dla mojej wygody bo dzidzie jakos zbytnio nie pozbawie czegos niezbednego ;-) poza tym we wrzesniu mam slub i che sie pozadnie napic i zjesc hehe ;-)

jak dla mnie to cyckiem jest duzo wygodniej Karlam. Nie musisz taszczyć ze sobą całego sprzetu, pamietac o kupieniu mleka w proszku, wyparzac butelek. Wyciągasz cyc i finito.

Sama zobaczysz jak bedziesz gdzies jechac z pełną siata słoiczków, butelek itd i sie zastanawiac skad wezmiesz goraca wode albo gdzie podgrzac :-)

a w cycku - zawsze czyste naczynie, zawsze odpowiednia temperatura... :)
co do wesela i zarełka z piciem - dziewczyno - tego dnia ostatnie o czym bedziesz myślała to jedzenie i alk :-) ja sie cieszyłam jedzeniem weselnym dopiero nastepnego dnia jak juz było po imprezie :)

karlam nie masz racj na temat wartopsci mleka matki:)
jak to gdzies wyczytalam, "chocby z piersi plynela woda to i tak bylaby to najzdrowsza woda na swiecie"
Ja chce karmic tyle ile niunia bedzie chciala, albo tyle ile bede mogla.
Jak narazie pomimo krotkiego kryzysiku kilka dni temu kiedy to cyc byl fe wszystko wrocilo do normy a Oliwcia rosnie w oczach.
Wczoraj experymentalnie dostala 40 ml rozwodnionego soczku jablkowego, jak narazie zadnych skutkow ubocznych nie zauwazam, kupa jak zwykle, humor jak zwykle...
A ja sobie ostatni zaszalalam i pozwolilam sobie na odrobine baileysa :p

napisalam to co sie dowiedzialam od pediatrow u ktorych bylam, poza tym w aspekcie takim jak napisala Abeja karmienie piersia jest wygodniejsze, no ale.... z reszta caa spokarze co bedzie, tak czy siak butla jest fe i musze cos z tym zrobic bo nie moge z domu wyjsc na dluzej ;-(

reklama
Karlam: a jakiej używasz butelki? Bo ja używam z AVENT'u i mała bez problemu ssie. Może nieodpowiedni masz smoczek że Michaś się dławi.. bo są rózne rodzaje :-) jedynki... dwójki... trójki... :-) może za duże dziurki i dlatego się dławi i wypluwa?

Do góry