reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

OPIEKA NAD DZIDZIA

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Dzisiaj pójdziemy do lekarza, bo mały od 2 dni ma takie białe krostki na buźce łysinie i na uszkach. podejrzewam, ze przesadziłam z nabiałem+sztuczne mleko, co za dużo to nie zdrowo.

reklama
lidijka - daj znac co to - ciekawe czy u ciebie tez lekarz stwierdzi alergie ...

Podczas szczepienia nie było najgożej, mały skrzywił się, zapłakał, ale dostał cycusia i było ok. Potem poszliśmy na spacer-też był spokój, no i jak wróciliśmy to się zaczęło. Myślę, że on tak po prostu zareagował na szczepienie (ale nie wiadomo na które, podejrzewam, ze to 5w1 bo ta nóżka go bardziej bolała-krzywił się na najdelikatniejszy dotyk w tej okolicy).

Idziu, papka smarowałam 2 razy dziennie: po kąpieli i rano.

My dzisiaj mieliśmy szczepienie 5w1 i nie było tak źle. Mała zapłakała przy ukłuciach ale szybko o tym zapomniała. W domku kilka razy pokwiliła i faktycznie to wyglądało tak jakby ją udko bolało jednak nie było objawów ani marudzenia specjalnego ani ospałości jak zapowiedała pielęgniarka.

dori - dzieki, bo zapomnialam sie zapytac pediatry jak smarowac :)
i jeszcze jedno (mam nadzije ze juz ostanie) pytanie : papke zostawialiscie na twarzy az do wchloniecia, nie zmywaliscie tego niczym po jakims czasie ??? a skore glowy tez smarowaliscie ? to pewnie bedzie masakra ...

Idziu, nie ma sprawy ja też na początku miałam tyle pytań. Ta papka się nie wchłania więc gdybym nie zmywała to zrobiłaby się skorupa dlatego gdy posmarowałam wieczorem po kąpieli to rano zmywałam (trochę wytarło się w poduchę przez noc a resztę przemywałam przegotowaną wodą z tym że to się tak ładnie o raz nie zmywa) i nakładałam świeżą porcję i wieczorem powtórka.
Głowę też smarowaliśmy. Faktycznie masakra tym bardziej, że Klaudia ma dość duże owłosienie na główce. Ale jakoś daliśmy radę (ja smarowałam palcem bo tak było najłatwiej wszędzie i dokładnie dotrzeć) ale jeszcze do tej pory zostaly takie białe łuski. Idziu jeśli też będziesz smarowała główkę to dobrze jest raz dziennie wetrzeć w te miejsca które się już pod papką wysuszyły wazeliną (taką zwykłą białą bezzapachową 1.50zł u mnie w aptece) bo potem to się ładnie rozmiękcza i schodzi w kąpieli.

dori - ja mam jednak inna papke niz ty ... pani nazwala to mascia skazowa - jest ona zrobiona na bazie hydrokortyzonu (steryd), wazeliny i jeszcze czegos nieczytelnego :) ze wzgledu na ten steryd mam jej uzywaqc nie dluzej niz 3 dni ... no i ta masc sie u mnie wchania tak jak zwykly krem ...

dzieki za wszystkie rady :)

No to trzymam kciuki żeby Twoja maść pomogła tak jak moja. Moja papka to taki bardzo stary przepis, ja pamiętam jak byłam mała to mama też mnie takim czymś smarowała, ale skuteczny dlatego przetrwał.

bylam u pediatry krostki okazaly sie byc potowkami (co strasznie mnie dziwi bo mala ubrana jeste zawsze lekko) ale powiedzial ze porowki nie musza byc od przegrzania!!!! zapisalm masc robiona w aptece i zobaczymy:)

reklama
Dzis bylismy na szczepieniu...pediatra zbadal malego wazy juz 4,5 kilo wiec przez 4 tygodnie przybral 1,3 wiec jest w normie..ale..no wlasnie po pentaximie w domu mniej wiecej 2 godziny po zastrzyku zaczal sie tak drzec ze jedynym ratunkiem byl czopek :( serce mi pekalo jak widzialam jak go boli, oklady na nozke nie pomogly. Teraz zasnal pewnie czopek zaczal dzialac. Uczulam Was dziewczyny zebyscie po szczepieniu mialy w domu czopki ( w razie co proscie lekarza o recepte ) Hatorska dziekuje za ostrzezenie dzieki Tobie pamietalam zeby poprosic lekarza o recepte.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry