reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad bobasem - o kolkach, pieluchach, ubiorach, cycuchach i innych :-)

Bylasia współczuję przeżyć po kąpieli, gdzieś słyszałam, że wtedy trzeba dmuchac dziecku w twarz, zeby złapało oddech, ale musze jeszcze to doczytać... co do uszczypnięcia, to mój Kuba miał na czole i na karku, z czasem to zblednie, jemu jak skończył roczek to znikło.

O matko Bylasia, masakra. Ale tak jak pisze Eli, trzeba gwałtownie i mocno dmuchnąć maluchowi w usta. Tak, żeby wyglądał jakby mocny wiatr wiał i mu rozchylało poliki. Wtedy dzieci łapią oddech. Przy zakrztuszeniach się też tak robi

reklama
u nas 5w1 - 130zł
6w 1 - 180zł
rotarix ten 3 dawkowy 215zł
2 dawkowy 300zł
prevenar 280zł

Z sercem na ramieniu dziś kąpaliśmy Adasia, ale tym razem obyło się bez komplikacji. Oboje z M byliśmy tak zestresowani, ale się udało. Po pierwsze nakarmiłam Adasia, pół godziny przed i " rytuał" przebiegał bez problemu. Po kąpieli dałam mu dłużej poleżeć na golaska w kocyku i pofikał sobie nóżkami. Przy ubieraniu było lekkie grymaszenie, ale dało się je uspokoić pozytywką i noszeniem na rękach. Przy finale - czyli zakładaniu czapeczki zaczął się wrzask, ale opanowałam go tańcem w rytm kołysanek dla maluchów.. :tak:. Mam nadzieje, że nowe zwyczaje poskutkują i ten koszmar się nie powtórzy..

Smerfi1986
z tym zapadnięciem w sen też przeżyłam chyba w pierwszym tygodniu po powrocie ze szpitala. To też była masakra, nie mogłam go dobudzić, lał mi się przez ręce.. ja nie wiem u nas to zawsze jakieś przeboje muszą być..

Kasiulec mój Adaś też robi dużo kupek w ciągu dnia :)

Ostatnia edycja:
bylasiu super, że obyło się bez podobnych jak wczoraj ekscesów...
zastanawia mnie tylko jedno....... czapka?????

Abeja ja też zakładałam:zawstydzona/y: takie bawełniane czapeczki po kąpieli tak do 2 miesiąca ale to było przy pierwszym;-) przy drugim nie ubrałam ani razu:-p

tzn ja Gagatkowi zakładałam... kilka dni po wyjsciu ze szpitala, potem stwierdziłam, że jej za ciepło...że niepotrzebnie ja przegrzewam (wyszły też potówki).

Bylasiu ciesze sie ze kolejna kapiel juz spokojniejsza i trzymam kciuki zeby bylo coraz lepiej:tak::-)
Czapeczke zakladalismy tylko w pierwszym tygodniu. Nasz synus nie jest zbyt "cieplolubny" i bardzo sie poci (zwlaszcza z tylu po prawej stronie:confused:),nawet jak spi na boczku to czasami spioszki i przescieradlo do wymiany..

Czapeczkę zakładam na chwilę, w zasadzie po karmieniu już ją zdejmuje. Boje się, że ten pierwszy moment kiedy włoski są najbardziej mokre może się przeziębić... może faktycznie przesadzam:zawstydzona/y:;-)

Czapeczkę zakładam na chwilę, w zasadzie po karmieniu już ją zdejmuje. Boje się, że ten pierwszy moment kiedy włoski są najbardziej mokre może się przeziębić... może faktycznie przesadzam:zawstydzona/y:;-)
bylasia nic się nie przejmuj ja identycznie robiłam przy starszaku:tak: jeśli czujesz że czapeczka jest niezbędna to ją zakładaj ale myślę że już w czasie karmienia możesz ją ściągnąć bo dzidzia przegrzewa:tak: w końcu jedzenie z piersi to mega wysiłek:tak:

reklama
Ja zakładam czapeczkę tylko na wyjście z łazienki, bo u nas jest duża różnica temperatur, w mieszkaniu trzymamy tak maksymalnie 20 stopni, naogół jest koło 19 a w łazience jak się od wody nagrzeje to jest ciepło. Potem jak włoski podeschną to już mu zdejmuję. Zresztą Iguś jej nieznosi i sam się dopomina o zdjęcie.

Do góry