reklama
AgnieszkaKRK31
Mamuśka dwóch urwisków.
Nasz Filipek śpi w łóżeczku.Czasem tylko zasypia z nami,ale jak zaśnie przekładamy go do łóżeczka.
Co do smoczka-byłam bardzo przeciw,ale koleżanka miala inny problem.Jej synek smoczka nie ssał,ale zaczał ssać kciuk i nie mogła go tego oduczyć.Starszy jej synuś miał smoczek i smoczek w pewnym momencie wyrzucili,a z kciukiem gorsza sprawa... Na razie Filip smoczka nei dostaje,jest chyba jeszcze za mały,ale tak jak Amelkowa- jeśli będzie ssał,ale nie będzie jadł to trzeba to rozwazyć.
A ja mam pytanie: nasz młody od kilku dni jak go przystawiam do piersi musi z 3-4 razy głośno zapłakać i dopiero zasysa cyca.Je bez problemu,ale ten płacz mnie martwi. Troszkę się pręży wówczas,popłacze i zasysa... Czy to kolka? Sama nie wiem...
A dwa- ma 14 dni a pępek nadal twardo się trzyma. Przemywamy b.często,ale zauwazyłam,że w jednym miejscu pępuszek jest podbarwiony ropką i krwią.Przemywając usówam to,ale boję się,czy wszystko jest OK? Położna mówiła,że ten pępek będzie się trzymał,ale aż tyle??? Martwię się.
Idziemy w tym tyg do pediatry,ale może Wy też macie tak z maleństwami???
Co do smoczka-byłam bardzo przeciw,ale koleżanka miala inny problem.Jej synek smoczka nie ssał,ale zaczał ssać kciuk i nie mogła go tego oduczyć.Starszy jej synuś miał smoczek i smoczek w pewnym momencie wyrzucili,a z kciukiem gorsza sprawa... Na razie Filip smoczka nei dostaje,jest chyba jeszcze za mały,ale tak jak Amelkowa- jeśli będzie ssał,ale nie będzie jadł to trzeba to rozwazyć.
A ja mam pytanie: nasz młody od kilku dni jak go przystawiam do piersi musi z 3-4 razy głośno zapłakać i dopiero zasysa cyca.Je bez problemu,ale ten płacz mnie martwi. Troszkę się pręży wówczas,popłacze i zasysa... Czy to kolka? Sama nie wiem...
A dwa- ma 14 dni a pępek nadal twardo się trzyma. Przemywamy b.często,ale zauwazyłam,że w jednym miejscu pępuszek jest podbarwiony ropką i krwią.Przemywając usówam to,ale boję się,czy wszystko jest OK? Położna mówiła,że ten pępek będzie się trzymał,ale aż tyle??? Martwię się.
elisabeth
Październik '06 i '09
My tez smoka dajemy i podobnie jak u Was trzeba odpowiednio przytrzymać... na początku to mała sie nim dławiła, jakby za duży był na tą małą mordkę;-)no i tak jak Agnieszka pisze... wolę, żeby ssała smoka (bo tego mozna oduczyć), niż paluszek...
Aga co do pepka to nie pomogę, bo nasz odpadł w 4 dobie... połozna mówiła, że teraz jest nowa szkoła, żeby nie przemywac spirytusem tylko wodą... hm? nie wiem co o tym sądzić
Edit: a ja mam pytanie... czy jeśli w kupce jest śluz, ale nie ma innych niepokojących objawów, to powinnam się niepokoić?
Aga co do pepka to nie pomogę, bo nasz odpadł w 4 dobie... połozna mówiła, że teraz jest nowa szkoła, żeby nie przemywac spirytusem tylko wodą... hm? nie wiem co o tym sądzić
Edit: a ja mam pytanie... czy jeśli w kupce jest śluz, ale nie ma innych niepokojących objawów, to powinnam się niepokoić?
Ostatnia edycja:
Dzięki dziewczyny, Amelka na spacerku śpi jak aniołek :-)
Dziewczyny pisały, że to trwa 3 dni. U nas to trwa już 10 dni Dobrze, że w nocy Amelka zasypia, natomiast w dzień wisiałaby tylko na cycu... Ponoć to minie... Ale położna powiedziała, że to może trwać nawet do 6 tygodni.
Próbowałam kilka razy. Tak jak pisałam w dzień robię non stop za mleczarnie :-( więc chciałam, oszukać małą smoczkiem. Nie ma szans. Krzyk jest straszny.
Nie wiem czy już o tym pisałyście, teraz nie mam jak nadrobić, ale u nas chyba pierwszy kryzys laktacyjny, Ania nie schodzi z cyca prawie... Śpi chwilę i budzi się mega głodna... Dzisiaj drugi taki dzień. Ponoć trzeba to przetrwać i wszystko się unormuje, miałyście też tak??
Dziewczyny pisały, że to trwa 3 dni. U nas to trwa już 10 dni Dobrze, że w nocy Amelka zasypia, natomiast w dzień wisiałaby tylko na cycu... Ponoć to minie... Ale położna powiedziała, że to może trwać nawet do 6 tygodni.
Dziewczyny mam inne pytanie - czy Wasze maluchy karmione cyckiem używają smoka??
Próbowałam kilka razy. Tak jak pisałam w dzień robię non stop za mleczarnie :-( więc chciałam, oszukać małą smoczkiem. Nie ma szans. Krzyk jest straszny.
L
LuizaPatrycja
Gość
My tez smoka dajemy i podobnie jak u Was trzeba odpowiednio przytrzymać... na początku to mała sie nim dławiła, jakby za duży był na tą małą mordkę;-)no i tak jak Agnieszka pisze... wolę, żeby ssała smoka (bo tego mozna oduczyć), niż paluszek...
Moim zdaniem tak, jak pamietasz ja przerabiałam problemy z kupa i mi w szpitalu powiedzieli że jak niema krwi lub śluzu to kupa jest ok. więc myślę ze coś może być u Mai....
Dziewczyny ale kolki to chyba zaczynają się od 6,8tyg........więc u waszych maluszków to może coś innego
Amelkowa
Fanka BB :)
Może mu niewygodnie jak go trzymasz do karmienia. Dziecko musi leżeć wygodnie bez napinania żadnych mięśni. W szpitalu lekarka skorygowała mi sposób przystawiania Ani, bo miała głowę odwróconą na bok i leżała prawie na pleckach. A ma być brzuszek do brzuszka, głowa w zgięciu ramienia ma być równo z pleckami, no i nosek i broda mają dotykać piersi - buzia całkiem wypełniona cycem.A ja mam pytanie: nasz młody od kilku dni jak go przystawiam do piersi musi z 3-4 razy głośno zapłakać i dopiero zasysa cyca.Je bez problemu,ale ten płacz mnie martwi. Troszkę się pręży wówczas,popłacze i zasysa... Czy to kolka? Sama nie wiem...
A co do pępka, u nas też był czerwony z taką żółtą wydzieliną jak trafiliśmy znów do szpitala i tam nam odpadł i do tej pory się goi (już w sumie tydzień odkąd odpadł), kazali tylko przemywać tymi wacikami leko... A mi się już skończyły i używam wódki weselnej :-):-)
Mi lekarka powiedziała że śluz może się pojawić jak się karmi piersią, zależy co się zje, jeśli nie ma krwi, kupka nie zmienia koloru i jest żółciutka to jest ok. Ale upewnij się lepiej u Waszego lekarza ;-)
6 tygodni
u nas skończyło się wczoraj po południu...
mała włączyła Alarm...
J@god@
IV-V 2005, X 2009
Kolki zaczynają się w okolicach 3 tygodnia, my przy pierwszym synku mieliśmy i trwały do 8 tygodnia ale mój siostrzeniec miał do 9 miesiąca, więc nie ma reguły.
Jak pręży brzuszek i jest twardy, podciąga nóżki i specyficznie wrzeszczy to jest to pro kolkowe zachowanie.
Ignaś mi na cycu nie wisi odpukać i kolki też nas omijają choć ja zaczynam wprowadzać mniej wskazane produkty do swojej diety (winogrona są mocno podejrzane, bo mały miał brzydszą kupkę i chyba trudniej było mu się załatwić, za to brokułowa przeszła :-)). Za to ja mam ciągle nie unormowaną laktację i jak mam nadmiar to on potem ulewa bo się opije za dużo. Właśnie ten śluz w kupce może świadczyć o tym, że coś co się zjadło nie do końca odpowiadało dzidziusiowi. Ja za pierwszym razem bagatelizowałam i doczekałam się alergii teraz baczniej oglądam i kupki i moją dietę.
No i nie zawsze odbeknie po karmieniu.
Pępek u nas temat trudny - jak do czwartku nie odpadnie musimy jechać do chirurga a ten jak na złość jakoś się na środku trzyma i to mocno, normalnie widać, że jeszcze jasne ciało tam jest. Pierwszemu odpadł po 7 dniach a teraz już zaczyna mnie drażnić.
No ale cóż nie można mieć wszystkiego, jedne dzieci mają takie problemy, a drugie inne ;-).
Smoka póki co nie używamy.
Jak pręży brzuszek i jest twardy, podciąga nóżki i specyficznie wrzeszczy to jest to pro kolkowe zachowanie.
Ignaś mi na cycu nie wisi odpukać i kolki też nas omijają choć ja zaczynam wprowadzać mniej wskazane produkty do swojej diety (winogrona są mocno podejrzane, bo mały miał brzydszą kupkę i chyba trudniej było mu się załatwić, za to brokułowa przeszła :-)). Za to ja mam ciągle nie unormowaną laktację i jak mam nadmiar to on potem ulewa bo się opije za dużo. Właśnie ten śluz w kupce może świadczyć o tym, że coś co się zjadło nie do końca odpowiadało dzidziusiowi. Ja za pierwszym razem bagatelizowałam i doczekałam się alergii teraz baczniej oglądam i kupki i moją dietę.
No i nie zawsze odbeknie po karmieniu.
Pępek u nas temat trudny - jak do czwartku nie odpadnie musimy jechać do chirurga a ten jak na złość jakoś się na środku trzyma i to mocno, normalnie widać, że jeszcze jasne ciało tam jest. Pierwszemu odpadł po 7 dniach a teraz już zaczyna mnie drażnić.
No ale cóż nie można mieć wszystkiego, jedne dzieci mają takie problemy, a drugie inne ;-).
Smoka póki co nie używamy.
L
LuizaPatrycja
Gość
nnam pępowina odpadła po 4 dniach i pępek od razu byl ladnie zagojony ale prze\ykładaliśmy jeszcze przez kilka dni te gaziki Lako
pszczółka maja
Fanka BB :)
A wy dajecie espumisan?
Ja wyczytałam, że go dopiero po skończonym miesiącu można dawać. Mam bo latem Krystianowi pediatra zaleciła kropelki na ból brzuszka i na tych kropelkach jest, że stosować dopiero po 1 miesiącu.
Ignaś raz miał jakiś płaczek, ale chyba za zimno mu było bo nie wyglądało to na brzuszkowy problem.
Witaminę K i D spija, mamy w takich baniaczkach do wyciskania.
A cebionu jeszcze nie podawałam, w sumie nie wiem czy trzeba?
ja byłam na wizycie u pediatry tydz temu i powiedziała mi że mogę dać esputicon.
co do smoczka to ja Mai nie daje narazie i mam nadzieje że tak już zostanie, chociaż tatuś chciał córci kupić.
a z pępkiem to gorsza sprawa. już ponad 3 tyg się trzyma
Ostatnia edycja:
reklama
boozqowa
Październik 09'
Nam w razie co na wizycie pediatra zaleciła na kolki espumisan w kropelkach.
Witaminy też podaje oraz cebion. tylko cholerka wiem, że wit K daje się do 3 miesiąca. a do kiedy daje się D i cebion?
A co do pępka to nam odpadł dopiero w sobotę,czyli w równe 3 tygodnie.
Witaminy też podaje oraz cebion. tylko cholerka wiem, że wit K daje się do 3 miesiąca. a do kiedy daje się D i cebion?
A co do pępka to nam odpadł dopiero w sobotę,czyli w równe 3 tygodnie.
Podziel się: