reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka na matke dziecka po porodzie.

andzii21

Fanka BB :)
Witam. Ostatnio dowiedziałam się że mój narzeczony może wziąć sobie do 2 tygodni opieki, oczywiście taki "papierek" otrzymuje w szpitalu, z którego mnie wypisują i podobno jest to 100% płatne. Czy ktoś wie coś na ten temat? Chciałabym się upewnić czy to prawda.

reklama
Mi też się wydaje, że chodzi o opiekę nad matką po porodzie. To jest L4 - a więc płatne jak L4, tj. 80% wynagrodzenia. Nie musi być po cesarce - po porodzie naturalnym też można dostać, ale to pewnie zależy od lekarza, szpitala itp. Mój narzeczony dostał takie L4 w szpitalu, w którym ja rodziłam, tylko musiałam przed wypisem wypisać papiery, że chcemy takie L4 (nikt tego nie kwestionował, dawali każdemu kto chciał).
I nie trzeba być małżeństwem - kiedyś tak było, że partner nie zaliczał się jako członek rodziny, a L4 na opiekę można było dostać tylko na członka rodziny. Parę lat temu zmieniły się przepisy (sama tego szukałam jak byłam w ciąży) i teraz ojciec twojego dziecka jest dla ciebie członkiem rodziny mimo że nie macie ślubu (a ty dla niego, więc może dostać L4 na Ciebie). Ja rodziłam w 2016, więc co najmniej od tego okresu tak jest.

Oprócz tego ojcu należy się jeszcze urlop tacierzyński - tak jak ktoś wyżej pisał, są to 2 tygodnie urlopu (14 dni włącznie z weekendami), które może wykorzystać w okresie 2 lat od urodzenia dziecka (można rozbić 2x7 dni). Można to oczywiście wykorzystać zaraz po porodzie, ale jednak wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem jest to L4 na opiekę, a urlop można wykorzystać w późniejszym terminie.

reklama
Opieka nad matką, to nic innego jak zwolnienie, które jest płatne 80%, wtedy trzeba złożyć odpowiedni wniosek do ZUSu o wypłatę zasiłku, który wypłacany jest w ciągu 30 dni. Zwolnienie można dostać w szpitalu, ale często też nie chcą dawać i wtedy lekarz prowadzący daje albo rodzinny.
Urlop ojcowski a tacierzyński, to dwa odrębne urlopy.
Urlop ojcowski 2 tygodnie, płatny 100%, można go wykorzystać do skończenia przez dziecko 2 lat.

Opiekę można wziać nawet jeśli sie nie jest małżeństwem. Jeśli ojciec dziecka nie pracuje w weekendy to można ją "rozbić" na trzy razy (5 dni, 5dni i 4dni) i finalnie wychodzi prawie trzy tygodnie. Jeśli pracuje w weekendy to musi być 14 dni ciagiem.

W moim szpitalu od razu wypisywali opiekę na matkę dziecka jak tatuś chciał. Nie trzeba było być małżeństwem ale trzeba było mieć ten sam adres zameldowania. To było 2 lata temu , mogło się coś zmienić.

Czyli wystarczy zadeklarowac w szpitalu ze ojciec dziecka bedzie przebywał przez określoną ilość dni u matki dziecka jesli nie sa zameldowani razem i szpital wyspisuje ojcu opiekę na matkę ?
Czy jest to l4 100% płatne ?

Czyli wystarczy zadeklarowac w szpitalu ze ojciec dziecka bedzie przebywał przez określoną ilość dni u matki dziecka jesli nie sa zameldowani razem i szpital wyspisuje ojcu opiekę na matkę ?
Czy jest to l4 100% płatne ?

Tak, chodzi o to, by pozostawać we wspólnym gospodarstwie domowym, nawet jeśli mowa tylko o okresie na czas sprawowani tej opieki.
A l4 płatne jest 80%.

reklama
Do góry