reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka na dzieckiem - o kolkach, pieluchach, pielęgnacji

A my się przeprosiliśmy z pampersami... Rossmann nam jednak nie podszedł. W ogóle nie wsiąkały rzadkich kup - całość była na pupie i we wszystkich fałdkach. Do tego były sztywne, twarde i przesikiwały się przez noc. Jednak jak coś kosztuje połowę taniej, to nie ma szans, żeby było takiej samej jakości...

reklama
Pępuszek pożegnaliśmy w 3 tygodniu, ale uprzednio ukręciła go położna...Gdyby nie ten "zabieg" pewnie by się do tej pory trzymał, bo ładnie, głęboko siedział :p.

A z pieluchami to dziwna sprawa...Dziewczyny, na moją Manię w dalszym ciągu 2 są za duże. Ubranka nosi już 62, 56 są na styk. Waży 4600...W pieluchach 2 pływa, albo ja takie wrażenie odnoszę? Jak poznać, że pielucha jest już za mała, teraz boję się, że męczę ją wciskając w dalszym ciągu w 1.

Obsesyjnie poszukuję butelki z optymalnym smoczkiem dla Maniusi. Lekarz podkreślił jak ważny jest dobry sprzęt dla dziecięcia z refluksem...
Smok ma być oczywiście taki, przez który jak najmniej powietrza zassie z butli.
Kupiłam Avent, zdaje mi się, że jest lepiej niż w dr.Brownie (za wąski smok, dziwny przepływ), w każdym razie pije spokojniej i mniej ulewa (choć chlustanie się zdarza dalej), a to już dużo. Jednak smoczek nie do końca jej leży, źle go łapie, pomimo moich starań o zmianę ułożenia ustek, ewidentnie łyka powietrze boczkiem.

Efekt? W dalszym ciągu jednak beka jak bej spod budki z piwem i chlusta...

Zamówiłam przez internet antykolkowe Nuby i Mam. Jak nie podpasują i one to się poddaję. Ktoś ich może używał?

Aia a tommy tipy próbowałaś? nam nie pasowała ale może wam. współczuję Ci strasznie masz dokładnie to co ja 3 lata temu. Chyba wszystkie butelki na rynku kupiłam :)) choć nie tych co piszesz nie miałam;-) (jakąś nuka miałam ale nie polecam)

Aia ja używam Mam, już kiedyś ci o niej pisałam. Dla mnie te butelki są śweitne, wcześniej mieliśmy Aventu i małemu często po bródce mleko spływało, no i się częściej krztusił, bo jadł bardzo łapczywie.
Te Mam mają taki ala dziubek i z boku nic nie wypływa a dziecko jak złapie smoczka to trzyma się dobrze i wszystko co w butelce ląduje w buźce a nie gdzieś obok. Dodatkowo się rozkręcają również na dole, więc łatwo je porządnie wymyć, no i są antykolkowe - choć jak ponoć większość teraźniejszych butelek :-D

Daj koniecznie znać jak się u was sprawdziły :biggrin2:

Dziewczyny mam pytanie o ta higienę siusiaków - odciągacie czy nie? Nie zbiera wam się ( tzn. synkom :-p ) ta biała mastka?

Aia a tommy tipy próbowałaś? nam nie pasowała ale może wam. współczuję Ci strasznie masz dokładnie to co ja 3 lata temu. Chyba wszystkie butelki na rynku kupiłam :)) choć nie tych co piszesz nie miałam;-) (jakąś nuka miałam ale nie polecam)

Tommy Tipy jeszcze nie próbowałam jeszcze...Ale jako, że ma imitować ściśle odruch ssania piersi podchodzę do niej jak do jeża. Mamy Calmę Medeli i zupełnie się nie sprawdza. Mała się dosłownie zalewa pokarmem, bo ssanie ma istnie odkurzaczowe, a tam dosłownie tyle wyleci, ile zassie, bez ograniczeń dziurką jakąś ;). Nie wiem jak ma TT, ale boję się, że może podobnie?

Też kupiłam już znaczącą część rynku butelkowego ;). Od Canpoli, Lovi, Nuków poczynając po Aventy i Medele. Szukam dalej. Jeszcze wierzę, że uda się coś optymalnego jednak dopasować :).

Ja nie używam Dady bo odkryłam, że 28szt kosztuje 28zł :szok: a paampersy 43szt 21zł więc choć ich nie lubię oszczędność zwyciężyła

Karolina, co ty mówisz..? Dada rozmiar 1 są owszem pakowane po 28szt ale kosztują bodajże 13,99... rozmiar 2 kosztuje 28,99 ale jest ich tam już 78 szt. czyli 2-jki są tańsze za sztukę niż 1-nki, no i są trochę inne, zobaczymy jak się mają do Hani kupek jak zużyjemy te wszystkie 1-nki, (mam półtorej paczki, szybko pójdzie :p) - chyba że założę jej teraz jeszcze parę razy tą 2-jkę i się podzielę obserwacją :p

Olga to chyba mi babka nabiła cenę za 2:szok: bo zapłaciłam 28zł i dopiero w domu do mnie dotarło. do dwójek u nas jeszcze daleka droga strasznie chudą Ola ma d...pę jeszcze 1 mamy za duże

te 2 jak są złożone tak z paczki to są tylko o niecały cm dłuższe od 1, no i tak jak mówię - już inne w środku, mają takie jakby bardziej miękkie brzegi i nie mają tej siatki, zobaczymy jak kupy wchłaniają, w każdym razie u Natalii uzywałam i 2 i 3 i teraz 4 i jestem bardzo zadowolona, co jakiś czas jak się nie udało podjechać do biedronki i kupiłam inne to żałowałam że nie pomyślałam wcześniej i teraz zawsze mam zapas. opamiętam że podobały mi się też pampers sleep and play - te pomarańczowe, dobrze na tyłku siedziały :)

te Dada 1 też mi się wydają na Hanię duże ale jak założyłam 2 to było prawie tak samo :p

reklama
ja mam jedynki pampersa i jedynki dady, dady są większe dłuższe i szersze, te pampersowe jedynki są dla nas już ciasnawe i wypadałoby je szybko zużyć, dada ciut lepsza, ale podejrzewam, że tydzień i przechodzimy na 2 :-)
no i ubrankowy rozmiar 56 jest na nas dobry :tak: jutro lekarz i kontrola wagi, robimy zakłady ile ten klops waży, wagę mieliśmy piórkową, wyjściową ze szpitala 2800g

Do góry