reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Opieka na dzieckiem - o kolkach, pieluchach, pielęgnacji

ewa, ja się już nie stresuję tym pępkiem, w pt mamy wizytę u kardiologa i teraz tym się stresuję. Szmery ma na 2/6, więc ledwo słyszalne ale nie chce czekać 3 tyg na wizytę na NFZ. Stwierdziliśmy z M, że musimy iść teraz i te 130 zł damy. Tak myślę, że to może przewód Bottala się jeszcze domyka i stąd ten szmer, bo na Ujastek go nie słyszeli, dopiero na dziecięcym w Narutowiczu to wychwycili, ekg się nie udało bo się za bardzo wierciła.

Ostatnia edycja:
reklama
Dzisiaj była u nas położna więc pytam - co to za nowa moda z tym Octeniseptem. I ona mi powiedziała, że to jest nowa rekomendacja w pielęgnacji niemowląt. Octenisept nie niszczy zdrowej skóry, można go stosować na błony śluzowe więc jest delikatniejszy niż spirytus, nie piecze. Ale oczywiście zaobserwowano już, że pępki nie odpadają szybko i ciągnie się to nawet 6 tygodni - a to bardzo długo. Kiedyś każdy dostawał receptę na spirytus - a teraz ma tylko rekomendowany octenisept.

Ja od dziś stosuję gaziki ze spirytusem bo nie zamierzam się z tym bawić tygodniami.

zylcia, ja przecierałam pępek gazikiem spsikanym Octeniseptem, dwa razy dziennie tak jak przykazali, i pięknie nam równiótko po dwóch tygodniach od urodzenia odpadł. Nic się z nim nie działo, był cały czas piękny i zdrowy. A mimo, że Octenisept jest delikatniejszy dla skóry niż spirytus, to i tak zabezpieczałam skórę wokół pępka, zanim na koniec psiknęłam nim w pępek.

Asia dopierom teraz zauwazylam to o witaminach. Ja wczoraj dokonczylam wlasnie Femibion 2 i zastanawialam sie czy nie kupowac nastepnego opakowania...Ale jesli lekarz Ci zalecil odstawienie ze wzgledu na jod to chyba nie bede kupowac...
A te DHA to jakies,,specjalne'' bierzecie czy obojetnie jakiej firmy??

Nie ma reguły z pepkiem. Ja nawet nie zaczęłam porządnie gmerać tylko psikałam jak mi się wspomniało octaniseptem i dziś rano znalazłam w pajacu kikut :rofl2: także problem z głowy

Dziewczyny jodu nie mogę tylko ja bo mam Haszimoto (autoimmunologiczna choroba tarczycyc), a przy Haszi suplementacja jodem to jak gaszenie ogniska benzyną. W ciąży miałam wyjątkowe pozwolenie, nie zmienia to faktu, że Femibion ma za mało DHA, bo dawka rekomendowana przez PTG jest 500 mg.

reklama
U nas też problem pępkowy mamy z głowy. Wczoraj po kąpieli zostawiłam M. z młodym w łazience na chwilę, bo poszłam wyrzucić pieluchę i mówię do niego żeby porządek z pępkiem zrobił. Wracam po chwili a On na to że pępka już nie ma :-) hihi tylko na chwile spuścić ich z oczu i już rozrabiają ;-)

Do góry