reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka na dzieckiem - o kolkach, pieluchach, pielęgnacji

ewa, ja się już nie stresuję tym pępkiem, w pt mamy wizytę u kardiologa i teraz tym się stresuję. Szmery ma na 2/6, więc ledwo słyszalne ale nie chce czekać 3 tyg na wizytę na NFZ. Stwierdziliśmy z M, że musimy iść teraz i te 130 zł damy. Tak myślę, że to może przewód Bottala się jeszcze domyka i stąd ten szmer, bo na Ujastek go nie słyszeli, dopiero na dziecięcym w Narutowiczu to wychwycili, ekg się nie udało bo się za bardzo wierciła.

Ostatnia edycja:
reklama
Dzisiaj była u nas położna więc pytam - co to za nowa moda z tym Octeniseptem. I ona mi powiedziała, że to jest nowa rekomendacja w pielęgnacji niemowląt. Octenisept nie niszczy zdrowej skóry, można go stosować na błony śluzowe więc jest delikatniejszy niż spirytus, nie piecze. Ale oczywiście zaobserwowano już, że pępki nie odpadają szybko i ciągnie się to nawet 6 tygodni - a to bardzo długo. Kiedyś każdy dostawał receptę na spirytus - a teraz ma tylko rekomendowany octenisept.

Ja od dziś stosuję gaziki ze spirytusem bo nie zamierzam się z tym bawić tygodniami.

zylcia, ja przecierałam pępek gazikiem spsikanym Octeniseptem, dwa razy dziennie tak jak przykazali, i pięknie nam równiótko po dwóch tygodniach od urodzenia odpadł. Nic się z nim nie działo, był cały czas piękny i zdrowy. A mimo, że Octenisept jest delikatniejszy dla skóry niż spirytus, to i tak zabezpieczałam skórę wokół pępka, zanim na koniec psiknęłam nim w pępek.

Asia dopierom teraz zauwazylam to o witaminach. Ja wczoraj dokonczylam wlasnie Femibion 2 i zastanawialam sie czy nie kupowac nastepnego opakowania...Ale jesli lekarz Ci zalecil odstawienie ze wzgledu na jod to chyba nie bede kupowac...
A te DHA to jakies,,specjalne'' bierzecie czy obojetnie jakiej firmy??

Nie ma reguły z pepkiem. Ja nawet nie zaczęłam porządnie gmerać tylko psikałam jak mi się wspomniało octaniseptem i dziś rano znalazłam w pajacu kikut :rofl2: także problem z głowy

Dziewczyny jodu nie mogę tylko ja bo mam Haszimoto (autoimmunologiczna choroba tarczycyc), a przy Haszi suplementacja jodem to jak gaszenie ogniska benzyną. W ciąży miałam wyjątkowe pozwolenie, nie zmienia to faktu, że Femibion ma za mało DHA, bo dawka rekomendowana przez PTG jest 500 mg.

reklama
U nas też problem pępkowy mamy z głowy. Wczoraj po kąpieli zostawiłam M. z młodym w łazience na chwilę, bo poszłam wyrzucić pieluchę i mówię do niego żeby porządek z pępkiem zrobił. Wracam po chwili a On na to że pępka już nie ma :-) hihi tylko na chwile spuścić ich z oczu i już rozrabiają ;-)

Do góry