reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka na dzieckiem - o kolkach, pieluchach, pielęgnacji

Asia, żartujesz?... O Boże... To nam kilka dni zostało...:/
Jutro idę z Frankiem do chirurga dziecięcego, to może od razu o to zapytam. Bo gdzieś czytałam, że do 6 tygodni się czeka.
A ten nasz pępek wcale nie wygląda jakby chciał odpadać :/

reklama
ewa, już mi to mówiło 4 lekarzy i położna, że pępek ma czas do 4 t. Ale ten zabieg u chirurga to podobno kilka minut trwa i dziecko nic nie czuje, bo to martwa tkanka, zresztą ma chyba znieczulenie miejscowe. Jeszcze mamy parę dni trzeba być dobrej myśli i kręcić, kręcić:tak:

Dziewczyny czy zażywacie jakieś witaminy podczas karmienia piersią? Ja w ciąży zażywałam femibion natal 2, teraz też brałam, ale endo kazał mi odstawić bo tam jod. Myślę, czy nie zażywać sam kwas DHA? jak jest u Was?

Ja właśnie tez sie zastanawiam czy powinnam, ale ze względu na dużą ilość żelaza, czy nie spowoduje jakiś zaparć u małej, no bo w koncu chyba z powodu żelaza zalecane jest by jesc tylko jednego banana i jedno jajko dziennie, nie wiecej?

co wy macie z tymi pępkami... ja szczerze mowiac nawet nie zawsze kilka razy dziennie wodą z mydłem przemywałam, bo jakos zapominalam, tylko przy przewijaniu kręcilam tym, bez uzywania zadnych patyczkow i po tygodniu sam odpadł...

A my z mezem zdecydowalismy nie przemywac i wogoe nie dotykac pepka :) pieknie sam odpadł po 10dniach :)

Dziewczyny moze sprobujcie zostawic pepek w spokoju , zeschnie do konca i sam odejdzie ?

Pępek to sprawa indywidualna, jak wszystko u dzieci ;) Teoretycznie powinien odpaść do 14 dnia. U nas przy Franku odpadł pod koniec 2 tygodnia. Teraz się ostro trzyma. Nie chodzi o wyschnięcie, bo suchy jest. Najważniejsze, że żadne zakażenie się nie wdało. Czasem się tak zdarza, że nie odpada - sposób pielęgnacji raczej nie ma na to większego wpływu.

A my z mezem zdecydowalismy nie przemywac i wogoe nie dotykac pepka :) pieknie sam odpadł po 10dniach :)

Dziewczyny moze sprobujcie zostawic pepek w spokoju , zeschnie do konca i sam odejdzie ?

Nam w szpitalu też tak kazali...i dobrze,że szybko położna środowiskowa u Nas była i kazała spirytus kupić bo już zaczynał śmierdzieć powoli pod spodem tego wyschniętego kikuta...
Ogólnie jak jest różowy i suchy to jest ok...

U nas pepek traktujemy spirytusem i ladnie sie wysusza, zauwazylam dzis ze z jednej str powoli juz odchodzi;) W szpitalu tez polecali Oscenisept ale ja wolalam naturalniej, te lekarstwa ktore moge to staram sie omijac:tak:
U nas do szczepien jeszce 5 tyg wiec jest troszke czasu na zdecydowanie co i jak

reklama
Asia, byliśmy dziś u chirurga dziecięcego z Frankiem i zapytaliśmy o pępek Anielki. Lekarz mówi, żeby traktowac go spirytusem i jak się nic nie ślimaczy, to spokojnie czekać. Usunięcie chirurgiczne to ostateczna ostateczność. To dobry lekarz, więc mu zaufam :)

Do góry