reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka na dzieckiem - o kolkach, pieluchach, pielęgnacji

reklama
Małej wczoraj wyskoczyły jakies krostki na buźce - i tylko tam, dzis jest ich juz wiecej...patrzylam na zdjecia w necie ale ciezko mi rozroznic czy to potówki czy ten trądzik, z trądzikiem to pamietam ze mowilyscie ze nic sie nie robi, a co jeśli to potówki?

My podobnie - szczepionka skojarzona 5 w 1 (za ok. 2 tygodnie), pneumokoki już za nami (skorzystaliśmy, bo mieliśmy za darmo jako że Tymek wcześniak) i jeszcze rotawirusy. Jak poczytywałam różne opinie o tych skojarzonych to bałam się tego, że to tyle wirusów w jednym zastrzyku. Ale to chyba nie do końca świadome kobiety pisały :baffled:. To wręcz przeciwnie jest: organizm dziecka jest mniej obciążony, szczepionki są bezpieczniejsze niż te pojedyncze refundowane. Ale argument przeciw szczepieniom refundowanym typu "tyle wkłuć, biedne dziecko" jest dla mnie śmieszny. Dziecko samego wkłucia nie czuje nawet, jedynie wstrzykiwanie. Poza tym po pięciu minutach zapomina że coś mu się działo przed chwilką :-p. Ważniejsze jest bezpieczeństwo jak dla mnie, więc stawiam na skojarzone ze względu na bezpieczeństwo a nie mniejszą ilość wkłuć :-p.
mala.di, jeśli potówki to częściej przemywaj Córeczce buźkę. Jest gorąco i niestety nasze dziećki ciapkowane są :-p. Mój Tymek ma trądzik i też mu częściej buźkę, szyję i rączki przecieram gazikiem nasączonym przegotowaną wodą. Nawet jeśli to nie zapobiega niczemu, to na pewno też nie szkodzi. A i jemu pewnie przyjemniej :-).

Ostatnia edycja:
Była u mnie pediatra. Potwierdziła że to co ma Tymek to trądzik noworodkowy. No i tak jak mówicie stwierdziła że samo przejdzie i nie trzeba stosować niczego specjalnego. Tylko żeby oliwki nie używać bo może jeszcze bardziej podrażniać, no ale to to ja akurat wiedziałam od początku że nie będę używała. Spróbuję jeszcze z tym octaniseptem, może trochę złagodzi. Na razie mój jedyny sposób na to żeby zmiany były trochę mniejsze to wietrzenie. Zdecydowanie nie może być przegrzewany, bo od razu się nasila. Mam nadzieję że niedługo mu to przejdzie i będzie ślicznym różowym bobaskiem :-)

Jeśli chodzi o szczepienia to czeka mnie jeszcze rozmowa z mężem na ten temat, bo On nie do końca świadomy wielkości wydatków. Ale będę chciała szczepić skojarzonymi + pneumokoki. Tylko te pneumokoki to nie wiem w jeszcze w jakim schemacie. Rotawirusy sobie darujemy bo ja osobiście nie jestem do nich przekonana, a tanie też nie są. A to co mnie przekonuje do szczepionek skojarzonych to m.in to że w skojarzonych jest krztusiec bezkomórkowy czyli taki jaki się stosuje wszędzie na zachodzie, bo jest bezpieczniejszy i daje mniej powikłań, a w szczepionkach refundowanych jest pełnokomórkowy.

Mala.di moze sprobuj talkiem punktowo? Mojemu Malemu wyskoczylo cos wczoraj na buzce ,nasypalam troszke talku na palec nalozylam punktowo i przeszlo szybciutko dzis juz nie ma po tym sladu.

Dziewczyny a jaki jest koszt tej szczepionki 5w1 plus pneumokoki? I normalnie sie ja w przychodni robi tyle ze prywatnie? Po jakim czasie od urodzenia sie je robi? Ojj tyle pytan ale ja ciemna w tym temacie:-(

Dziewczyny a jaki jest koszt tej szczepionki 5w1 plus pneumokoki? I normalnie sie ja w przychodni robi tyle ze prywatnie? Po jakim czasie od urodzenia sie je robi? Ojj tyle pytan ale ja ciemna w tym temacie:-(

My mamy się zgłosić na szczepienie w 6 tygodniu, a z tego co mi mówiła pediatra to jak się chce tą skojarzeniową to się samemu w aptece kupuje i przynosi do przychodni i oni szczepią.
A kosztu nie znam, właśnie sama jestem ciekawa.

My zaczynamy szczepienia 18 września, czyli po skończonym 6 tygodniu. U nas szczepionki są w przychodni i tam się za nie płaci. Z tego co wiem w różnych miejscach to różnie kosztuje. U nas program na 5 3x130 zł, program na 6 3x210

Dziewczyny to jakie są te nowoczesne trendy pępkowe ?? psikam octaniseptem a potem gmeram tam jeszcze patyczkiem czy już nie ??

i szacun dla mate dziewczynek :tak:
nie wiedziałam, że odbyt jest tak blisko dziurki :rofl2: przecież to jest non stop w kupie. Czy coś u nas nie tak?:tak:

Co do szczepień to ja póki co nie szczepię, Podstawa trochę później, nic skojarzonego i nic dodatkowego :)

reklama
Karolina no dziurki są blisko :-p a z pępkiem robisz dobrze, chociaż ja wole spirytus :tak:

a szczepionki u nas kosztują tak: skojarzona 6, to 3x190 zł, pneumokoki 3x300zł, rotawirus 2x210zł

Do góry