reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Opieka na dzieckiem - o kolkach, pieluchach, pielęgnacji

Ewa jeśli oczko małej ropieje to musisz masować kanaliki łzowe. Uciskasz paluszkiem od kącika oka wzdłuż noska. Najlepiej ze 3 razy dziennie po jakieś 10 powtórzeń. Takie masowanie jest bardzo ważne bo często rozwiązuje bardzo szybko problem i nie trzeba z niczym innym interweniować. Pewnie się jakiś kanalik przytkał. Chociaż dzieciom często te kanaliki same się odblokowują przy intensywnym płaczu. Aa no i oczywiście zanim zaczniesz masować to przemyj oczko, żeby nie roznosić ewentualnych bakterii.

reklama
Asia irisson dobrze prawi ;-) albo leży na czymś co nie oddycha albo jej ciepło. Tylko, że w tych warunkach pogodowych to może być i tak, że w taką pogodę to co byś nie ubrała i tak się spoci. Tylko po rączkach i nóżkach nie sprawdzaj czy jej ciepło bo te koncówki często są zimne.

Jak kark gorący to też można jedną warstwę ściągnąć. Powinien być przyjemnie ciepły :)

Doczytałam z tym oczkiem właśnie, żeby masować kanaliki. Będę to robić przy karmieniu. Nie bardzo wiem jak, ale może nic nie zepsuję :/
Solą przemywam. Gaziki zmieniam - szczególnie teraz, jak jedno oczko zaropiałe. Wcześniej myłam jednym, ale dwiema stronami (prawą i lewą), żeby nie dotykać tym samym kawałkiem drugiego oka.
Zobaczymy co jutro pediatra powie.

Ja miałam przetykane kanaliki jak byłam mała, więc może to dziedziczne ;) Chociaż u Franka obyło się bez takich problemów. No ale każde dziecko inne :)

mi tez polozna mowila,zeby sprawdzac po karczku czy dziecku jest cieplo czy zimno,na pewno nie po raczkach czy stopkach,bo czasem tak jak dorosly ma zimne rece,a jest mu cieplo tak i niemowle.Optymalna temperatura w pokoju powinna byc do 20 stopni,ale np my kupilsimy taki termometr do pokoju,ktory np dzisiaj wskazuje temperature 23 stopnie,a Nadi bylo zimno. Zauwazylam,ze do spania musi miec chlodniej,wiec caly czas mam otwarty lufcik w sypialni,pomino iz temperature na dworze nie jest za wysoka-16 stopni i pada,ale to normalne na wyspach. W sypialni grzalam jak Duska sie urodzila i to tez godzinke przed snem,ale potem przestalam odkrecac grzejnik,bo Nadia caly czas sie przebudzala.Odkad jest chlodniej spi ladnie.

20 stopni?:) U nas są wieeeelkie południowe okna, nie da się zrobić przeciągu i do 20 stopni to chyba w grudniu temp. spadnie ;) Ale dajemy radę :) Młoda na szczęście potówek nie ma - gorzej ze mną - jej główka grzeje mocno przy karmieniu ;)

reklama
Do góry