reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka na dzieckiem - o kolkach, pieluchach, pielęgnacji

Potwierdzam. Przy Hani używaliśmy tylko 70% spirytusu. Konkretnie zwilżyć gazik i przytrzymać kikucik starając się jak najmniej podrażnić skórkę wokół.

Ale jak się nic nie poprawi to koniecznie pokaż to lekarzowi lub położnej, jeśli do was przyjdzie. Czasami u niektórych się tak paprze.

reklama
Sunshine, u Tymka pępek tak samo wyglądał i wszystko jest w porządku. Też się bałam, że to żółtawe przy skórze to ropa, ale położna powiedziała, że to normalne, to się właśnie "rozkłada" powoli kikut. Też czyściłam go gazikiem z Octeniseptem i potem na koniec psiknięcie Octeniseptem. Odpadł dokładnie w 14 dobie Tymka i położna mówiła, że ładnie wcześnie. Z resztą w szpitalu też pielęgniarki mówiły, że pępek odpadnie za 2-3 tygodnie. Nie masz się co martwić. Wcale nie trzeba tego spirytusu, ja bym nic nie zmieniała. Po odpadnięciu kikuta Tymka jeszcze przez 3-4 dni zbierała się minimalna ilość krwi, trzeba to było dalej tym gazikiem z Octeniseptem przemywać dokładnie. Teraz już mamy spokój.

Właśnie odpadł Wiktorowi ten kukut:) w końcu ale jeszcze tam w środku widze że zostało trochę tego żółtego i ma troche pępek wydęty - mam nadzieje, że to się wklęśnie :-( Jutro będzie u mnie położna a w środę ja będe u lekarza to się zapytam. Oczywiście dalej będę to smarować.

Sunshine, no to gratulacje :-). Musisz ten pępek dokładnie czyścić jeszcze chwilę, aż te wszystkie martwe tkanki przestaną się zbierać. Tak jak pisałam - u nas jeszcze 3-4 dni czyszczenia były. Dalej Octeniseptem. Na początku też był taki wielki ten pępol, taka dziura :-) z górką w środku. A teraz Tymek ma zwykły piękny pępuszek. Strasznie się cieszę, że nie jest taki wystający - nie cierpię takich pępków :-p.

Można póścić kropelkę tego roztworu do pępuszka po przemyciu,ja tak robiłam,bo położna tak nam radziła, też go nie lubiłam,bo wydawało mi się,że dziecko on uraża przy przewijaniu i w ogóle nie miłe to
Karmiłam piersią b długo.Pierwsze dziecko 2lata i 1m-c,drugie 1,7,a trzecie też ok 3 lat.
To jak z wprowadzaniem dziecku nowych posiłków,stopniowo.Po 3 m-cach wprowadzałam nabiał,bo bałam się najbardziej o zęby,od pòł roku dziecka jadłam wszystko

Dziewczyny tak sie zastanawiam...Ogladalismy ostatnio na zajeciach w SR film o pielegnacji, dostalam tez od ginki poradnik z plyta od Pampers i ...nie podobaja mi sie rady o kapieli. Pokazuja tam aby najpierw dziecko na przewijaku namydlic, a potem przeniesc do wanienki, przeciez to niezbyt bezpieczne, dziecko jest namydlone,a tym samym sliskie, nie trudno aby wysliznelo sie z rak:baffled: Chyba lepiej w wanience przeprowadzic cala kapiel...

reklama
Do góry