reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka na dzieckiem - o kolkach, pieluchach, pielęgnacji

reklama
Asia może źle napisałam, chodziło mi o zwykłe płatki kosmetyczne dla dzieci nasaczone solą fizjologiczną, nawet jak mały zatarł oczko i troszkę ropiało to przecierałam kilka razy dziennie i przeszło po 2 czy 3 dniach bez maści ,którą polecila lekarka

Dziewczyny błagam - co na odparzenie od kwaśnych kup?
Bephanten, sudocrem i mustela już poległy a doopka jakbym młodego posadziła na rozgrzanej patelni:szok:

mAtma tormentiol, choć podobno niektórzy mówią, ze ma coś w sobie co szkodzi, ale moja starsza za młodu miała masakryczne odparzenia, dosłownie żywe rany, tylko Tormentiol pomagał więc smarowałam.

Matma mąka ziemniaczana i duzo wietrzenia a jak to nie pomoże to robiona masc w aptece na bazie linomagu lub wazeliny z dodatkiem witaminy a I wit d

zamiast tormentiolu lepiej tormentalum, ta sama substancja czynna a bez zadnych szkodoliwych substancji dodatkowych. I potwierdzam, pomaga

U nas też na odparzenia aż do krwi po lekarstwach właśnie tormentiol pupę uratował, po przeczytaniu ulotki godzinami się zastanawiałam czy tego nie wyrzucić ale cuda zdziałało błyskawicznie.

U nas sudokrem się sprawdził, odparzenia mały ma rzadko ,ale w razie czego nie używamy nic innego, ewntualnie talk. Zreszta tak jak ktoś napisał może mąka ziemniaczana? czasem najlepsze okazują się naturalne metody. My na potówki zawsze kąpiel w krochmalu i na drugi dzień ani śladu...

mAtma kup w aptece korę dębu, liście robi się we wrzątku i dodaje do kąpieli, przy każdym przebieraniu przemywaj tyłek szarym mydłem wacikiem, odstaw chusteczki, najlepiej pampersy najmniej "chemiczne", czyli jakaś tetra, ale to wiem że hardcore, to może lepiej częściej przebieraj, z maściami nie pomogę, nam zawsze bepanthen pomaga ;-)

reklama
Tormentolu nie używajcie są potwierdzone przypadki śmiertelne :szok: tak jak gosha pisze ten odpowiednik jest ok tak samo działa cuda w przypadku skrajnych odparzeń u nas pomógł jak Maks miał 3 dni srakę :-p (czy bardziej elegancko rotawirusa :-))

Koniecznie myć często wodą z mydłem, absolutnie nie chusteczkami najlepiej pod kranem Leżeć bez pieluchy jak najdłużej się da. Tetry nie polecam zaraz się zrobi nowe odparzenie ma być sucho.

Do góry