reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka na dzieckiem - o kolkach, pieluchach, pielęgnacji

Mam nadzieję, że to dobry wątek...

Czy półroczne dziecko może nagle dostać ciemieniuchy? Anieli coś na głowie dziwnego się pojawiło :/ Jutro mamy szczepienie, to zapytam, co to takiego.
Ani ona, ani Franek nigdy ciemieniuchy nie mieli, więc nawet nie wiem jak to wygląda. I niby skąd nagle by się przyplątało...

reklama
Ewa jak najbardziej :tak: niestety Maks tak miał i długo to potem trwało. Bo już włosy były strasznie gęste i nie dało się oliwkować a Maks już głowy nie lubił myć czyli długo powyżej roku musiał już mieć. Samo przeszło bo potem już w ogóle nie dało się wyczesywać :baffled:

Kurcze, albo mi się coś przywidziało, albo to było coś dziwnego, ale teraz już tej niby-ciemieniuchy nie widzę :/
Zobaczymy jutro.

Na ciemieniuchę polecam Emolium żel na ciemieniuszke jest naprawdę niesamowity bo nakłada się go na 30 min przed kąpielą i po prostu spłukuje wodą nie zostaje nic na główce tłustego bo takie ulepianie ciemieniuchy pogarsza sprawę , ja i moje 3 koleżanki to przerobiyśmy i dopiero to pięknie nam wyczyściło główkę , mój mały nie miał za bardzo włosków ale kol. córeczki długaśne i gęste więc też się sprawdziło zapłaciłam w aptece 37zł mi pomogło po 4 użyciach resztę czyli prawie całą buteleczkę oddałam znajomej:p

Ewa ja ostatnio miałam podobny problem, bo u Adasia,mającego zawsze ładniutką główkę zobaczyłam dosłownie dwie plamki,przypominające ciemieniuchę. Ale wróciłam do masażu miękką szczoteczką po kąpieli główki nasmarowanej oliwką i po dwóch czy trzech dniach ani śladu po tym

Ewa, czy u Anieli to była ciemieniucha czy nie - może się trafić nagle półrocznemu dziecku. Jeszcze gruczoły szaleją, ich praca nie jest jeszcze unormowana. Mój Tymek ma niestety predyspozycje do ciemieniuchy i u nas jedynym sposobem na to jest regularne mycie głowy. Niczym nie smaruję i nie oliwkuję. Jak tylko udało się tego pozbyć to po prostu utrzymuję ten stan :-p. Zaczęła nam się pojawiać znowu jak byliśmy w szpitalu. Wystarczyły 3 dni niemycia głowy (miał wenflon wbity w główkę) i już to paskudztwo wylazło. Po tygodniu się z tym uporałam i teraz znowu jest spokój. Pewnie jeszcze nam wyskoczy za jakiś czas..

Dziewczyny czy Wy caly czas zabawiacie swoje pociechy czy pozwalacie Maluchom samemu sie bawic a Wy zajmujecie sie Domem? Bo ja mam straszne wyrzuty sumienia jak mala bawi sie sama , ze to za male dziecko I ze powinnam sie z nia bawic a nie odkurzac/gotowac itp. Jak Wy to rozwiazujecie?

reklama
Lewek ja staram się bawić z dzieckiem, ale też jej pozwalam odkrywać świat, jak odkurzam, to Nina mnie widzi, jesteśmy razem w pokoju, ale nie wiszę cały czas nad nią, chyba,że ewidentnie tego potrzebuje :tak: do kuchni idzie ze mną w bujaczku, dzisiaj dostała pudełko po ryżu do łapy i dziecko miało frajdę na pół h ;-)

Do góry