Lewek, tyle się wspierasz tą książką, podaj więc proszę jej tytuł i autora.
Teoretycznie dorosły człowiek powinien przespać całą noc jednym ciągiem. Ale co zrobić, gdy ktoś z różnych powodów cierpi na zaburzenia snu, co zrobić, gdy po ciężkim dniu człowiek jest tak pobudzony, że usnąć nie może. Co z tym, że ja mam też czasem napady głodu w środku nocy? Jedno, co dziecko powinno - teoretycznie przesypiać już całą noc, bo nie powinno niby być głodne, ale w moim odczuciu warto po prostu odpowiadać na potrzeby dziecka. Bo co dziecko, to inna osoba. Dziewczyny, które mają dwójkę lub więcej dzieci mogą o tym najwięcej powiedzieć.
Ostatnio w ddtvn była psycholog p. Wojciechowska zdaje się i powiedziała coś bardzo prawdziwego moim zdaniem. Temat był o prawidłowym usypianiu dziecka. I ona powiedziała, że oczywiście można uczyć właściwego usypiania, tego, tamtego, ale rodzic nie powinien robić nic wbrew sobie tylko dlatego, że specjaliści tak radzą. Bo więcej się będzie męczył i bardziej denerwował słysząc płacz dziecka, niż te całe nauki tego warte. I taka prawda moim zdaniem. Trzeba postępować zgodnie z własnymi uczuciami i jakimś zmysłem. Ja też należę do tych osób, które nie umieją wsłuchiwać się w płacz dziecka czekając, aż w końcu się uspokoi. Niemowlę jeszcze nie umie panować nad własnymi uczuciami - płacze, bo jest mu źle, odczuwa jakiś dyskomfort i tyle. Ja wolę moją Lilę wtedy wyciszyć, utulić, uspokoić, a nie czekać, aż się uspokoi. Po prostu. Ale każdy robi jak uważa i czuje. Ja na razie do pracy nie wracam, ale nie uważam, że matka, która wraca robi coś złego. Też kiedyś o tym mówili. Że jeśli matka ma zostać z poczucia winy lub obowiązku, bo "wypada", to będzie sfrustrowana, zła na dziecko i niezadowolona. Nie lepiej więc spróbować pogodzić te dwie kwestie? Nie ma jednoznacznych odpowiedzi i jedynie słusznych na tematy, o których dyskutujemy. Bo co człowiek, to opinia. Ważne, by robić zgodnie z własnym sumieniem z myślą o dobru dziecka. Choć każdy inaczej też to dobro postrzega. I to tyle w tym temacie ode mnie