reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opadanie powieki

reklama
witam.mam prosbe czy moze mipaninapisac cos o samym zabiegu operacji ptozy ,dlaczgoma pani złe doswiaadczenia ,podaje moj meil --jolka6@interia.eu.my jedziemy z synem dopolanicy we wtorekjstem pełna obaw .syn ma roznice 3 mm w szerokosci szpary.pojakim czasie wyjdzie ze szpitala .prosze o o odpowiedz .pozdrawiam iczekam

Rozyk- oczy Julii wygladaja jak oczy dzieci chorych na BPES i w tej chorobie wlasnie nie ma miesnia dzwigacza. Stad te przypuszczenia. Chociaz teraz po operacjii fałd nakątnych oczy wygladaja naprawde dobrze i wszyscy lacznie ze mna mamy nadzieje ze to nie BPES tylko po prostu miała fałdy nakatne i byc moze miesien jest ale nie byl uzywany i sie wycwiczy. Byc moze są to płonne nadzieje, ale jako matka wierzę ze tak wlasnie jest :)))

jolka- po takiej operacji zwykle na 2-3 dobe się wychodzi ze szpitala, dorosli wychodza od razu po zabiegu bo jest zwykle robiony przy znieczuleniu miejscowym a nie w narkozie. Ale z tego co wiem, w polanicy po takim zabiegu trzymaja nawet do 2ch tygodni.

No właśnie, oczka tak wyglądają, że byłam bardzo zdziwiona, że niby ma mięśnia nie być!!! A badania na chromosomy nie wykazały BPES, czy nie miałaś takich badań? ja będziecie ćwiczyć mięsień, jeśli jest? Zakrywając na przemian oczka, czy cos jeszcze?

niewiem jeszcze jak mielibysmy cwiczyc, bede o tym rozmawiac w srode.

Badan tez nie mielismy.

Dlaczego bylabys zdziwiona ze ma miesnia nie byc? cos wskazuje na to ze miesien jest?

Niewiem czy to istotne, ale Julia od dawna umie robic "zdjecia" oczkami. Mruga normalnie, zamyka oczy na zawolanie, niewiem czy to praca miesnia dzwigacza czy jest jakis inny miesien za to odpowiedzialny

Jolka6 my mieliśmy mieć operację w Polanicy, pojechaliśmy tam na konsultacje, ale po tym czego się tam dowiedziałam zrezygnowaliśmy na rzecz Kobylnik. Powiedzieli nam, że dziecko będzie w szpitalu tydzień bądź dłużej i nie ma możliwości żeby zostać z dzieckiem na noc. Dla mnie to zupełnie zdyskwalifikowało tę opcję. A w Kobylnikach było szybko i prawie bez stresu (dla dziecka), a rano wypis i do domu.

To już prawie rok, odkąd moja córeczka ma stwierdzone opadanie powieki (wada wrodzona, lub uraz podczas porodu CC), konsultowaliśmy oczko w Kobylnikach (mieszkamy w Poznaniu, więc blisko). Dr. Stępniewski najpierw kazał przyjechać na ponowną konsultację jak mała skończy 6 mcy, a potem stwierdził, że zagrożenia widzenia nie ma i że defekt kosmetyczny możemy zoperować pomiędzy 2 a 3 rokiem życia (za miesiąc skończy rok).
Mała w zależności od dnia i wyspania otwiera oczko na 2/3 lub 3/4. Mamy stymulować oczko przez zabawę i zaklejać zdrowe od 15 minut do 2h dziennie.

Mam pytanie do tych z Was, które już są po operacji, lub się orientują - jak skraca się dźwigacz powieki? pytam, ponieważ osobiście mam tendencję do bliznowców i nawet małe szycie na mojej skórze z czasem zamienia się w bliznę ;/ i boję się, że narażę małą na blizny.

I czy mogłabym prosić o zaproszenie / dodanie do grupy zdjęciowej dzieciaczków z potozą?
ku pokrzepieniu serc - wiele z was jest już po operacji ;)

Dr S. robi ciecie na powiece, na wysokosci naturalnej bruzdy (tam gdzie zmarszczka na zdrowej powieczce), szwy bardzo cieniutkie, chyba 3 mieliśmy, a o ryzyko bliznowca radzę zapytać bezpośrednio osobę, która ma operować.

reklama
SmileOfAngel Jak oglądam zdjęcia Julki to mam wrażenie, że te oczka powinny być bardziej przymknięte jak na brak mięśnia, moja ma tak samo opadnięte i nikt jeszcze nie powiedział nigdy, że może nie mieć mięśnia no i nie ma BPES, więc wydaje mi się, że Pola ma mięsień, a jeśli ma i otwiera na taka samą szerokość jak Julka to jest szansa, że ma mięsień, a poza tym może nie ma BPES, nie miałaś przecież badań, zastanawiam się nawet czy w Polsce robią takie badania.

Do góry