reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opadanie powieki

Witaj sisi78, na wersję, że powieka się podniesie po przepchaniu kanalika raczej bym nie liczyła, nam też powiedziano, że kanalik nie jest związany z opadaniem powiek, moja córka ma obustronne opadanie. Tez mówili na początku, że otworzy oczka, tak gadają jak nie wiedzą, aż w końcu trafisz do kogoś kto jest w temacie. Skoro jesteście z Wrocławia umów się na konsultację do Polanicy, zapraszam na mój profil o ptozie na fc gdzie znajdziesz linki do specjalistów Ptoza, opadanie powiek u dzieci | Facebook. Oczywiście musisz dalej diagnozować córeczkę, moja ma nie całe 10 miesięcy i już nam powiedziano, że nie można zwlekać z operacją ze względu właśnie na to odchylanie główki, i ma już astygmatyzm. Pisz do mnie jak masz jakieś pytania na fc lub mailowo, my już przeszliśmy całą drogę diagnostyczną. A czym podklejasz powiekę? Okulista Ci kazał czy na własną odpowiedzialność?

reklama
Dziewczyny, po raz trzeci proszę o dostęp do grupy ze zdjęciami - chciałabym dodać zdjęcia oczka mojej córci i zobaczyć Wasz - w grupie raźniej ;)
jeżeli osoba odpowiedzialna już mnie dodała to proszę o podpowiedź gdzie w panelu mogę zobaczyć tą grupę, by móc ją przeglądać i dodawać zdjęcia.

Dziękuję i wakacyjnie pozdrawiam
m.

Rozyk dzięki za odpowiedź. Na razie umawiam się kliniki okulistycznej we Wrocławiu zobaczę co oni powiedzą.
Później pojadę na konsultacje do Poznania lub Polanicy. co do podklejania to jedna okulistka powiedziała żeby na razie podklejać, teraz jak dzwoniłam do tej z kliniki też powiedziała że podklejać.
Nie jestem pewna czy dobrze podklejam, ale dziecku widać że to pasuje bo nie odchyla główki tylko patrzy prosto i jest zadowolona :) Podklejam taką taśmą przeźroczystą z 3m i steri stripami. I nie ma odparzonych powiek - na razie.
Czy robiliście jakieś specjalne badania dziecku: rezonanse itp?
Możesz pisać na: ss.szydelko@gmail.com

sisi78 Mi powiedziała neurolog, że nie ma potrzeby robienia rezonansu, a okulistka, że rezonans się robi przed operacją jeśli usg powiek nie wystarczy, ale to ostateczność. Ja chciałam też podklejać ale zrezygnowałam bo miałam to robić na własną odpowiedzialność no i okulistka powiedziała, że nie ma sensu podklejać, ale mała bardzo mocno odchyla głowę i teraz się w sumie zastanawiam czy jednak nie spróbować, a Tobie ktoś pokazał jak to robić? Używacie jakieś krople żeby oczko nie wysychało? Jak często i na jak długo podklejasz?

sisi78 - ja jezdze z Julia do Wrocławia do kliniki SPEKTRUM do doktor Turskiej(okulista dzieciecy). Zawsze mamy pieknie zbadane oczy i jestem mega zadowolona. Polecam, jesli jestes z Wrocławia to mozesz sprobowac, nie zaszkodzi.

hej, witajcie
czy mozna sie przylaczyc do watku?
nas niestety tez to spotkalo, moj 13 mczny synek ma opadajaca powieke,, ale co jest dziwne, powieka zaczela opadac jak mial ok 10 mcy. Do tamtej pory oczy wygladaly normalnie i obie powieki byly wysoko.
Czy u ktorychs z dzieci tez tak bylo - tzn ptoza pojawila sie w pewnym okresie czy wszystkie mialy ja wrodzona?

Rozyk: Nie mnie nie pokazywali, ale podklejam ok 1 tygodnia dopiero. Podklejam jak dziecko się robi aktywne tak 2-3 razy dziennie. Wczoraj mniej razy podklejałam - zostawiłam żeby próbowała sama podnosić trochę powiekę.
Ja podklejam to jedno tak troszkę żeby odsłonić źrenice i widzę że już nie zagląda tylko w jedną stronę, ale patrzy i obraca główką równomiernie. Czekam teraz na wizytę więc dowiem się dokładnie jak to robić. Na szczęście zauważyłam wczoraj, że kanaliki się przepchały samoistnie :-) Jeden zabieg mniej i oszczędzone płacze mojej malutkiej

SmileofAngel: Dzięki za namiary na okulistę- zawsze można na konsultację podejść :)
Dam znać jak będę po konsultacji co tam powiedzieli

olicja dzieki :)

jak u innych?

i mam jeszcze pytanie:
jak u Waszych dzieci wykluczono ze to problemy neurologiczne?
zwyklym badaniem, czy przez usg glowki lub rezonans
?
bo moj maluch juz na usg za duzy a wada pokazala sie dopiero teraz.
rezonansu sie obawiam

reklama
U nas też wada wrodzona, ale odpowiadam na pytanie, mieliśmy robione usg główki, ale to było nawet zanim wiedzieliśmy, że ma powieki opadnięte, bo na początku jak byłam malutka, mówili że po prostu jeszcze nie otworzyła, a ja tak czy siak robiłam jej takie kompleksowe usg. Potem jak już wiedzieliśmy o wadzie to poszliśmy do neurologa, a ten zbadał dziecko i powiedział, że neurologicznie jest wszystko ok. Chyba nie trzeba rezonansu, mi okulistka powiedziała, że to ostateczność i że robi się wtedy gdy usg powiek nie da znaczącej odpowiedzi, ale to chyba już gdzieś pisałam. Pozdrawiam

Do góry