reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Oliwka 27/28tc urodzona w ciezkiej zamartwicy

Ta chwila zbliza sie juz bardzo szybko. Dzis uswiadamiala nas pani doktor zeby sie przygotowywac. Musze skontaktowac sie z lekarzami, ktorzy beda prowadzic Oliwke tu na miejscu. W tym tygodniu bedzie miala jeszcze jedna konsultacje okulistyczna i jezeli ona wyjdzie w miare pomyslnie to juz za jakies 200-300 gramow Oliwia moze zostac wypisana do domu. A to moze nastapic w przeciagu doslownie tygodnia. Cieszymy sie bardzo, ale tez boimy ogromnej odpowiedzialnosci. Przeciez ona miala sie urodzic dopiero za poltora miesiaca, a prawdopodobnie za chwile bedzie juz w domu. Zaopatrzylismy sie juz w monitor oddechu Angelcare AC301R oraz wage elektroniczna, zebysmy nie musieli jej wozic na wazenie gdzies do przychodni, bo na poczatek chcielibysmy, zeby byla jak najmniej narazona na infekcje. Mam nadzieje, ze uda mi sie namowic pania ordynator oddzialu noworodkow z tutejszego szpitala, zeby w razie czego byla gotowa przyjezdzac do nas do domu. Na powazniejsze konsultacje - np. okulistyczna i badanie sluchu bedziemy musieli wozic ja do Warszawy.
Dzis zona karmila Oliwke z butelki. Zjadla 30ml chociaz z malymi oporami, bo troche sie jeszcze meczy przy ssaniu, a czasem ponoc calkiem zapomina oddychac. Ale i tak jestesmy zdziwieni jak szybko robi postepy po tak ciezkim starcie. Zeby tylko nie zapeszyc...

reklama
No to super ,Ciesze się razem z wami a na konsultacje to i tak będziecie musieli jeżdzić np. do poradni neonatologicznej.Wszystkie te maluszki zapominają o oddychaniu podczas jedzenia.U nas też tak było.Pozdrawiam.

Jak będzie tak ładnie jadła to naprawdę szybko będziecie we trójkę w domu. A konsultacji na pewno trochę będzie ale oby były zawsze dobre tak jak Twoje wiadomości.

Oliwka jest bardzo dzielna, wiele zniosła, ale teraz już będzie wszystko dobrze.Konsultacji jest trochę no i oczywiście opieka neonatologiczna, ale z wczesniaczkami już tak jest, że muszą być nadzorowane, żeby w razie konieczności wkroczyć w odpowiedniej chwili.Zobaczycie, jak szybko te obawy miną gdy juz Oliwcia będzie w domciu, a wszystko na to wskazuje, że to kwestia kilku dni:-) Cieszę się razem z Wami i gratuluję postępów dzielnej kruszynki.;-)
Pozdrawiam

tato Oliwki!jestem mama 4 letniej Martyny urodzonej bw 28 tyg.ciazy waga 970 gr.powodoy c.c byly identyczne jak twojej zony.bardzo sie ciesze ze wasza kruszynka wkrotce bedzie w domu i wierze ze mala wyrosnie na zdrowa i normalna dziewczynke!trzymam za was kciuki i pozdrawiam.

Dzisiaj nie mam zbyt dobrych wiesci. Oliwka byla badana okulistycznie i ma stwierdzona retinopatie 2go stopnia. Bylo to raczej pewne, bo byla w bardzo duzej grupie ryzyka rodzac sie w 27 tygodniu i z tak niska masa, a do tego z takimi powiklaniami okoloporodowymi. Wypada sie chyba jedynie cieszyc, ze nie jest gorzej. Za tydzien kolejne badanie i moze wtedy bedzie wiadomo czy kwalifikuje sie do zabiegu czy tez byc moze retinopatia sama sie cofa (oby). Z tego tez wzgledu nie wiemy jeszcze czy wyjdzie juz w poniedzialek albo wtorek i wtedy sami pojedziemy na kolejne badanie w piatek, czy tez moze przytrzymaja Oliwie w szpitalu jeszcze ten tydzien i zabierzemy ja po badaniu, albo ewentualnym zabiegu. Troche to sie skomplikowalo, bo chyba za dobrze to szlo.

Tato Oliwki ja ostro wam kibicuje,przykro,że wyszła retinopatia,ale może faktycznie sama się cofnie.Wiesz u takich maluszków różne nieprzewidziane rzeczy mogą się zdarzyć.Trzymam kciuki za niunie.Pozdrawiam

Tato Oliwki, moja Julcia jest z 28 tc i też miała retinopatie ale jej się sama cofnęła. Wasza córcia jest bardzo dzielna i razem z Julcią trzymamy za nią. Życzymy powodzenia

Oliwka byla wczoraj badana okulistycznie i nadal nie jest wesolo. ROP 2go stopnia sie utrzymuje, za tydzien nastepna konsultacja poniewaz narazie nie kwalifikuje sie do zabiegu, a byc moze jeszcze zacznie sie cofac. Wage Oliwia juz osiagnela i wlasciwie to juz jest do wyjscia, ale nie wiemy jeszcze kiedy pani ordynator zdecyduje sie ja wypuscic.

Oto kilka zdjec naszej Oliwii :)
Albumy - Onet.pl Foto

reklama
Witam :)
Tato Oliwki, musicie byc dobrej myśli. Mojej Julci też przez parę tygodni retinopatia utrzymywała się na tym samym poziomie. Miała badanie co tydzień i pewnego dnia lekarz stwierdził, że się cofnęła :). Teraz jeździmy na kontrole i jej oczka rozwijają się prawidłowo. Najważniejsze jest u Oliwki, że retinopatia się nie pogłębia. Oglądałam zdjęcia, Oliwka jest śliczną dziewczynką :)

Do góry