reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ola 26 tc 830g

reklama
Serce rośnie jak się czyta takie dobre wieści.I kolejny przykład,że czarne scenariusze lekarzy nie muszą się sprawdzać.Tak trzymać Dziewczyny:-D.
Serdecznie pozdrawiamy i trzymamy kciuki z Frankiem.

dzięki, dzieki, dzieki
Ola na wąsach, ale uzbrajam się w cierpliwośc w końcu po 5 miesiącach respiratora tak szybko pewnie z nich nie zejdzie. Uczymy się pić z butelki - wczoraj udało mi sie nakarmić ją 2 razy po 70 ml. Zajmuje nam to ok 40 min, ale mam wrazenie że za każdym razem lepiej. Oczywiście panie pielęgniarki z reguły karmią przez sondę, bo szybciej. Mamy super panią rehabilitantkę, z którą zaczęłyśmy się karmić i pokazała mi niektóre ćwiczenia z Vojty i masaż. No cóż Vojta nie robi na Oli większego wrażenia - jak ja to robię, z panią rehabilitantką trochę bardziej się kłóci.
Jutro konsultacja neurologiczna. Boję sie, tego co powie pani doktor.
Ola nie bardzo łapie kontalkt - nie skupia wzroku, mało reaguje na dźwięki i to co się wokół dzieje.
Zobaczymy, pozdrawiamy

Po konsultacji nic nowego. Sama nie wiem czego powinnam oczekiwać. Pani doktor opisała stan zastany Oli - to co ja własciwie sama mogłabym powiedzieć. ( symetryczne ułozenie ciała, okresowe drgawki, otwarte piąstki, retinopatia) Zaleciła zbadanie stęzenia leków we krwi, dalszą rehabilitację i tyle.
Mamy zmianę antybiotyku, bo od trzech dni gorączkuje. Pierwszego dnia była to wysoka gorączka, teraz mniejsza, ale jednak. Białka w płynie MR - 144 więc spada, teraz p doktor zdecydowała sie na upust co dwa dni. Moze by tak ta zastawka w ogóle okazała sie niepotrzebna - byłoby super - chociaż to chyba zbyt duży optymizm.

otwarte piastki i symetryczne ulozenie ciala to chyba dobre wiadomosci...:)
Dobrze ze te bialka spadaja, widac ze malutka walczy a to najwazniejsze. ma sile Oleńka!
Tobie tez jej zycze:)

U nas białka też mniej (troszke powyżej 200) a w czwartek zakładają jej dren do otrzewnej. Naszą Patrycję odbarczają nawet czasem co 4 dni ale bez tej zastawki się nie obejdzie, wszystko zależy jaki jest wskaźnik evansa. Wiesz Malinko jaki jest u Oli?

dawidson ja rozumiem to tak:
cytat z wikipedii :"Wskaźnik Evansa wyznacza się, określając stosunek szerokości rogów przednich układu komorowego mózgu, do największej szerokości czaszki, mierzonej na wysokości otworu międzykomorowego Monro[1] lub według innych autorów, w stosunku do wymiaru dwuciemieniowego[2].
Zwiększenie wskaźnika powyżej 0,3 (30%) świadczy o istnieniu wodogłowia."
czyli według mnie wskaźnik i jego wielkośc wskazują na wodogłowie( stosunek ilości nadmiaru płynu MR do tkanki mózgowej) i na wielkość wodogłowia. Wskźnik moźe wogóle nie zmaleć i wodogłowie zostaje, ale może przestać być czynne, czyli przestać się w nadmiarze produkować płyn MR. U nas niestety wodogłowie b duze ostatnio wskaźniki były ok 0,71 i 0,68; płynu produkuje sie mniej niż przedtem, ale jednak. Niestety pomimo odbarczania wskaźnik sie nie zmniejsza. Przy naszej pierwszej rozmowie z neurologiem - dawno temu, powiedział, ze ma wielu pacjentów, którym wystarczył zbiorniczek Rickhama ( którego nawet później nie usuwali nawet jak nie był potrzebny).

Patrycja ma ponad 200 - zakładają jej zastawkę? - nasi chirurdzy nie chcieli przy takim białku, bo podobno duza ilość białka powoduje zagęstnienie płynu MR i zatykanie zastawki. Czekają jak zejdzie do 100, a poza tym nie wiem jeszcze gdzie zdecydują się odprowadzić dren.
Ola cały czas ma stany podgorączkowe - niestety.
trzymamy kciuki za jutrzejsza operację Patrycji:)

reklama
Do góry