dawidson ja rozumiem to tak:
cytat z wikipedii :"Wskaźnik Evansa wyznacza się, określając stosunek szerokości rogów przednich układu komorowego mózgu, do największej szerokości
czaszki, mierzonej na wysokości
otworu międzykomorowego Monro[1] lub według innych autorów, w stosunku do
wymiaru dwuciemieniowego[2].
Zwiększenie wskaźnika powyżej 0,3 (30%) świadczy o istnieniu wodogłowia."
czyli według mnie wskaźnik i jego wielkośc wskazują na wodogłowie( stosunek ilości nadmiaru płynu MR do tkanki mózgowej) i na wielkość wodogłowia. Wskźnik moźe wogóle nie zmaleć i wodogłowie zostaje, ale może przestać być czynne, czyli przestać się w nadmiarze produkować płyn MR. U nas niestety wodogłowie b duze ostatnio wskaźniki były ok 0,71 i 0,68; płynu produkuje sie mniej niż przedtem, ale jednak. Niestety pomimo odbarczania wskaźnik sie nie zmniejsza. Przy naszej pierwszej rozmowie z neurologiem - dawno temu, powiedział, ze ma wielu pacjentów, którym wystarczył zbiorniczek Rickhama ( którego nawet później nie usuwali nawet jak nie był potrzebny).
Patrycja ma ponad 200 - zakładają jej zastawkę? - nasi chirurdzy nie chcieli przy takim białku, bo podobno duza ilość białka powoduje zagęstnienie płynu MR i zatykanie zastawki. Czekają jak zejdzie do 100, a poza tym nie wiem jeszcze gdzie zdecydują się odprowadzić dren.
Ola cały czas ma stany podgorączkowe - niestety.
trzymamy kciuki za jutrzejsza operację Patrycji