reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

okolice Jeleniej Góry..

Izu > to fakt ze trening czyni mistrza ;-)
szkoda ze ja niemoge kupic sobie troche kosmetykow teraz... chcialabym tez skorzystac z tych promocji bo faktycznie sa niezle a tu d***
chyba nie zdaze przed swietami :-( a ja na dove jestem uczulona!!!
zazdroszcze ze mozecie tak spokojnie spedzic swieta .... chcialabym tak tez odpoczac...
myslalam ze moze sie uda a tu juz niespodzianki sie szykuja i juz kuzyn sie zapowiedzial ze na narty przyjedzie w swieta....

reklama
Wiecie co, dla nas zima i okres świąteczny to najgorszy finansowo czas... Po prostu niebo a ziemia w porównaniu do lata... Dlatego wkurzają mnie te wszystkie promocje, okazje i piękne świąteczne wystawy bo na niewiele sobie mogę wtedy pozwolić. Co roku sobie obiecuję, że w przyszłym roku to zrobię zakupy prezentowe już w sierpniu i będzie spokój ale zawsze są jakieś poważniejsze i pilniejsze zakupy...

chlebek wyszedl pyszny :-)
a moja Mala spala prawie 3 godziny :szok: az sie martwilam i co chwile do niej zagladalam....

Holly > wydaje mi sie ze dla wiekszosci osob to ciezki finansowo czas... ale tez przyjemny bo swieta i mozna
z rodzinka wspolnie spedzic milo czas :-)

zuza-anna a czy mogłabyś napisać przepis:) bo tym razem Ty mi narobiłaś smaka:):)
to chyba kazdy wydaje mnostwo na swieta.My zawsze staramy sie wplacac kase do banku bo im mniej jest w domu tym mniej wydajemy,a jak juz wieksza gotowka i jedziemy na zakupy to kupujemy pierdoły. aha miałam pytac Zuza czy Twoja Mała już raczkuje czy cos moze szykuje sie do chodzenia?
Moja spi za to ok poltorej godz,iniech pospi jeszcze przetrzymam ja do wieczora:)

CHLEBEK

Składniki na 1 bochenek:

*
700 g mąki pszennej najlepiej takiej co na 100g ma 11g białka w składzie pisze
*
2 łyżeczki soli
*
25 g miękkiego masła
*
1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 15 g świerzych
*
1 łyżeczka cukru
*
150 ml ciepłego mleka
*
300 ml ciepłej wody

W większej misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło. Dosypać drożdże i cukier. Dodać mleko, wodę i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki. Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości.

Ciasto po urośnieciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia.

Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką.

Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.

mnsmile > moja Mala raczkuje juz dosc dlugo... pomyka na czworakach jakby motorek w dupce miala :-D
strasznie szybko sie przemieszcza i pokonuje wszystkie przeszkody... czyli np. nawet jak leze na podlodze to przejdzie po mnie hihi
chodzi tez juz wzdluz kanapy i wszystkiego gdzie ma jakiekolwiek oparcie :-) teraz czekam na pchacz bo zamowilam ale jeszcze przesylki nie dostalam..
a jak Twoja Malutka?

:-DMoja chyba leniwabo jeszcze nie raczkuje,ale szykuje sie;) znaczy poza obrana do raczkowania ale sie nie porusza, jedynie pelza błyskawicznym tempem jak zawodowy żołnierz:szok::szok: lub jak chce coś dosięgnąc to sie turla plecu-brzuch-plecy i tez szybko:)
Dzieki za przepis:) i daj znac jak smakował:)

zuza ja tez dziękuję za przepis :) i czekam na fotkę :)
Ja mam książeczkę z przepisami na chleby... tylko że tam wszędzie jest napisane żeby dodać mąki orkiszowej... kiedyś się napaliłam i chciałam kupić mąkę - patrzę a ona kosztuje 10 zł!!! no bez przesady.. to ja wolę iść do piekarni i kupić chleb za 5 zł i mieć pewność, że wyszedł :D :D :D
zuza a jakie ty masz plany na święta? Przyjeżdżacie do PL?

Dopiero dałam radę z prasowaniem :) jeeej :) Czekało na mnie z 2 tygodnie :)

Miłego wieczorku!!!

reklama
Do góry